Coleslaw je klasika. No aj klasika sa dá pripraviť bez hromady tuku. Tofu tatarka ho obsahuje podstatne menej než tá klasická, vaječná. Vďaka ryžovej smotane, ktorá je prirodzene sladká, nemusíme použiť ani cukor, ktorý sa uvádza v pôvodných receptoch na tento výborný šalátik. Ingrediencie na 4 porcie: 300 g bielej kapusty 1 mrkva 1 menšia cibuľa malý kúsok...
Celý článok
Mojou najobľúbenejšou nátierkou bola vždy vajíčková. Snažila som sa vytvoriť veganský recept, ktorý by ju chuťovo pripomínal. Vajíčka v nej teda nenájdete, ale zato poriadnu porciu kvalitných rastlinných bielkovín áno. Soli som použila len máličko, na zjemnenie cibule. Podstatne zdravšou alternatívou je umoeocot. Pre výraznejšiu vajíčkovú chuť, môžete použiť namiesto klasickej soli čiernu himalájsku soľ. Ingrediencie: 150 g...
Celý článok
Cesnaková nátierka – klasika, ktorá je súčasťou mnohých párty a bežným pohostením pre návštevy. Tá, ktorú som roky poznala ja, bola z klasickej majonézy a eidamu. Samé nezdravé tuky a bolo z nej ťažko na žalúdku ešte pekne dlho. Táto moja veganská varianta obsahuje minimum tuku z tofu tatarky, ale zato peknú porciu kvalitných bielkovín z bielej fazule. Ak si fazuľu uvaríte vopred,...
Celý článok
Toto chutné jedlo budete mať hotové do 30 minút. A doplníte si ním všetky zložky, potrebné pre vaše zdravie – zložité cukry, bielkoviny, vlákninu, vitamíny i minerály. Bulgur som prvý krát ochutnala u „Turka od vedľa“ počas pracovného obeda. Bolo to už dávno, ale skvelý dojem ostal navždy. Bola v ňom chuť, plnosť, šťava. A to bude ten dôvod, prečo mi...
Celý článok
Zase si lámete hlavu čo uvariť? A nech pritom nemusíte tráviť hodiny v kuchyni? No a ešte by to chcelo niečo zdravé, aby sa na vás nenalepilo ďalšie kilo navyše. Tak to ste na správnom mieste! Takýchto receptov tu pre vás mám celkom dosť. :) Ale čo chlap? Tiež mám doma jedného a veľmi dobre viem, že so zdravou stravou (a...
Celý článok
Skúšali ste už skombinovať petržlen s bielou tekvicou? Ako krásne sa dopĺňajú môžete skúsiť v tejto jednoduchej a rýchlej polievke. Obsahuje totiž len pár surovín. O to viac vás prekvapí svojou chuťou a jemnosťou. Ingrediencie na 2 porcie: 4 menšie petržleny (80 – 90 gr) 400 g bielej tekvice 1 menšia cibuľa 2 PL slnečnicového oleja lisovaného za studena nerafinovaná soľ 500 ml...
Celý článok
Svieži, chutný, jednoduchý a nebudete po ňom zakrátko hladní. Perfektný šalát pre teplé letné dni. Chutí dobre aj studený, takže si ho môžete vziať so sebou v krabičke na výlet alebo do práce. Kuskus je v tomto recepte krásne žltý a chutný vďaka kurkume. A keď si tento šalátik na tanieri doplníte niekoľkými kúskami naparenej zeleninky podľa vašej chuti, dodáte telu všetko potrebné, čo...
Celý článok
Jednoduchší zákusok z letného ovocia snáď ani neexistuje. A pritom je tak chutný a šťavnatý. Skvelé na ňom je aj to, že ovocie môžeme kombinovať podľa svojej chuti a momentálnych zásob. Posýpku si tiež upravujem podľa toho, čo sa mi ku konkrétnemu ovociu viac hodí. A tak vlastne zakaždým vznikne originálna dobrota :-) Do posýpky sa výborne hodia aj mandle alebo...
Celý článok
Kukuričná polenta je skvelá príloha na leto. Podľa čínskej medicíny má totiž ochladzujúcu energiu a možno práve preto je tak obľúbená v slnečnom Taliansku. V lete ju pripravujem často, a to na rôzne spôsoby. No najobľúbenejšou variantou u nás doma je chrumkavá polenta na rozmaríne. Skvele sa hodí k rôznym omáčkam. Polenta je vlastne kukuričná krupica. Dá sa kúpiť aj instantná, ktorá je uvarená...
Celý článok
Tieto palacinky sú jemnučké a tenučké a môj muž tvrdí, že sú najlepšie :) Ak sa bojíte špecifickej chuti pohánky verte, že ju v palacinkách nebudete cítiť. Pohánková múka sa do palaciniek výborne hodí. Pohánkové palacinky sa robievajú napríklad aj vo Francúzsku a majú názov galettes. Samozrejme, ich tradičný recept je iný, než tento veganský. U nás doma palacinky milujeme všetci. Bežne som...
Celý článok