Makovo-slivkový koláč (bez lepku)

Bezlepkovy kolac s makom a slivkami

Mak a slivky, to je pre mňa famózna kombinácia. Slivky majú práve teraz svoju sezónu, preto nie je problém zohnať ich krásne dozreté, šťavnaté a sladké. Možno máte šťastie a rastú priamo vo vašej záhrade.

Chcela som vytvoriť koláčik bez múky a bez cukru, ale aby zároveň výborne chutil. Základ cesta tvorí pšeno, ktoré je prirodzene bez lepku. Maková náplň je sladená macerovanými hrozienkami a iba troškou ryžového sirupu. Dôležitou súčasťou koláča je tiež ryžové mlieko, ktoré je vďaka fermentácii prirodzene sladké.

Pšeno je práve na konci leta veľmi vhodnou potravinou, pretože má blahodárne účinky na pankreas. Ten je spolu so slezinou a žalúdkom na vrchole svojich síl práve teraz, na prelome leta a jesene.

U nás doma aj v užšom okolí má koláčik úspech. Dúfam, že bude chutiť aj vám. Ak máte, rovnako ako ja, radi kombináciu mak a slivky, určite si ho upečte.

Zdravý vegan koláč bez múky a cukru

Ingrediencie na koláč s priemerom 24 cm:

Korpus
100 g pšena
450 ml ryžového mlieka
štipka soli

Maková náplň
150 g pomletého maku
100 g hrozienok
200 ml vriacej vody
1 vanilkový lusk
1 PL ryžového vína Mirin (môžeme nahradiť pár kvapkami rumu a trochou citrónovej šťavy)
50 ml ryžového mlieka
1-2 PL ryžového/čakankového či javorového sirupu ( namiesto sirupu môžete použiť trošku tekutej stévie, ak ju máte radi)

500 g čerstvých sladkých sliviek
trošku škorice
1 PL tuku na vymazanie formy (dala som kokosový)


Potrebný čas: 40 min + macerovanie hrozienok 1-2 hodiny + pečenie 45-50 min

Postup:

Najprv budeme macerovať hrozienka. Opláchneme ich v studenej voda a v menšej miske zalejeme asi 200 ml vriacej vody. Pridáme vnútro z jedného vanilkového lusku a lyžicu Mirinu. Mirin dodá hrozienkam výbornú chuť, ale nie je nevyhnutný. Môžete  ho nahradiť pár kvapkami rumu či esencie a troškou citrónovej šťavy. Takto necháme aspoň 1 hodinu, ale môžeme si ich kľudne pripraviť aj deň vopred.

Potom sa pustíme do bezlepkového korpusu. Premyté pšeno uvaríme v ryžovom mlieku so štipkou soli. Varíme asi 25-30 minút. Chceme mať hustú kašu. Necháme vychladnúť.

Medzitým, ako sa nám varí pšenová kaša, si nachystáme makovú náplň. Začneme hrozienkami. Zlejeme vodu, v ktorej sa macerovali, pridáme 50 ml ryžového mlieka a zmixujeme na kašičku. Pridáme ju k maku a tým ho pekne osladíme. Na dosladenie ešte pridáme 1-2 PL ryžového sirupu alebo trochu stévie. Poriadne pomiešame. Náplň by nemala byť príliš šťavnatá, keďže slivky pustia celkom dosť šťavy pri pečení.

Trúbu zapneme na 180 stupňov.

Formu na koláč vymastíme tukom. Pšenovú kašu rovnomerne rozvrstvíme na dno formy a po jej bokoch (asi do výšky 2 cm). Na to navrstvíme makovú náplň a navrch poukladáme odkôstkované slivky pokrájané na štvrtiny. Jemnučko posypeme škoricou.

Pečieme 20 minút v strede trúby na 180 stupňov. Potom presunieme na spodok a pečieme ešte 25-30 minút pri 200 stupňoch.

Dobrú chuť

Mak je jeden z najlepších zdrojov vápnika. Pre naše zdravie je rozhodne vhodnejší, než kravské mlieko.
Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.