Fermentovaná (kvasená) mrkvička

Je to asi najjednoduchší a veľmi rýchly spôsob, ako si pripraviť kvasenú zeleninu. Je veľkým pomocníkom pri posilňovaní imunity a to vďaka živým baktériám, ktoré kvasením vznikajú.  Viac si o kvasenej zelenine prečítajte v tomto článku >> Kvasená zelenina – veľké plus pre imunitu. Je to tiež skvelá cesta, ako zoznámiť s kvasenou zeleninou deti. Mala by sa stať bežnou súčasťou ich jedálnička a to už od útleho detstva.  Mrkvu môžete krájať na rôzne tvary, podľa fantázie či obľuby vašich deťúreniec :-)

Ingrediencie na 1 menšiu fľašku:

1 mrkva
cca 200 ml prevarenej vody
1,5 ČL morskej soli (používam nerafinovanú)
cesnak alebo kôpor


Potrebný čas:  10 min + 2-5 dní na kvasenie

Postup:

Prevaríme vodu a pridáme do nej soľ. Necháme trochu vychladnúť a medzitým si očistenú mrkvu nakrájame na kolieska alebo hranolčeky.

Do sklenenej nádoby naukladáme jednotlivé kúsky mrkvy tak, aby bola natesno a po naliatí nálevu nevyplávala na povrch. Poriadne ju tam natlačíme. Pridáme ešte teplý slaný nálev. Pokojne aj centimeter nad zeleninku, či po okraj fľaše.

Môžeme pridať pár plátkov cesnaku alebo kôpor, či inú bylinku. Nie je to ale nutné. Môžete si urobiť obidve varianty a zistíte, čo vám chutí viac.

Nádobku uzavrieme a necháme kvasiť pri izbovej teplote 2 -5 dní. Pre malé deti stačí 2 dni (je menej výrazná), ale je dobré si to vyskúšať  a zistiť, čo nám vyhovuje. Pokojne, po 2 dňoch, pár kúskov ochutnajte a znovu uzavrite. Nechajte ešte deň-dva kvasiť ďalej. Ak chcete fermentáciu ukončiť, jednoducho presuňte mrkvičku do chladničky. Tu vám vydrží pár týždňov. Ale skôr sa obávam, že nie. Rýchlo ju totiž zjete :-)

TIP: podobným spôsobom môžete kvasiť aj inú tvrdšiu zeleninu. Výborný je napríklad karfiol.
Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre
  1. Andrej píše:

    Dá sa to aj pokaziť? Lebo urobil som to, a voda bola potom zakalená/biela… Má taká byť? Ide aj o to, že mi to vôbec nechutilo, preto som si nie istý…

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.