
Povediem vás po ceste, na ktorej spoznáte radosť z jedla a láskavý prístup k sebe samej
Soňa Maléterová
Autorka projektu Laskavé varenie
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko.
Verím, že ak sa zbavíme starých presvedčení a návykov v kuchyni, začneme si pripravovať jedlo, ktoré nám prospieva, dáva nám skutočnú energiu a dokáže nás omladiť. Hovorím tomu Láskavé varenie, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k nášmu telu aj duši.
Tvorím články, recepty a online kurzy v ktorých vám chcem ukázať, že starať sa o svoje zdravie nemusí byť náročné. Že chutné, rozmanité a zaujímavé jedlá je možné variť z prirodzených rastlinných zdrojov, sezónne a bez chémie.
Poďte sa inšpirovať a ochutnávať jedlá, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie.
Môj príbeh
Som žena, partnerka a mama synčeka, ktorý sa narodil, keď som mala 38 rokov. No väčšinu dní sa cítim na dvadsať. Mám kopec energie, zdravú pleť a postavu, o ktorej som v dvadsiatke len snívala. A už sedem rokov ma obchádzajú choroby ako chrípka, angína či zápal priedušiek. A na ten som v zime trpela celkom pravidelne.
Skutočne, cítim sa dobre vo svojom tele, čo zase prospieva mojej duši:-) A to aj napriek tomu, že milujem jedlo, jem do sýta a nikdy nepočítam kolórie.

Povedali by ste, že pred niekoľkými rokmi bolo všetko inak?
Už ako dievča som veľmi rada jedla a často sa stávalo, že som nemala záklopku. Moja mama je skvelá pekárka a tak som sa takmer každý víkend prejedla nejakým skvelým koláčom či buchtami. Bielej múke a cukru som nevedela povedať nie. Snažila som sa to kompenzovať pohybom a tak som nikdy netrpela nadváhou. Ale moje telo bolo, povedzme, tak trochu opuchnuté. Občas som nabehla na diétu a schudla. Potom sa to znovu vrátilo a tak dookola.
Po vysokej škole som sa presťahovala do Prahy a začala pracovať v korporáte. Bavilo ma to a tak som v práci trávila veľa času. Po práci som nemala čas ani energiu variť. Ale, ďaleko od sladkých víkendových nástrah mojej mamky :), som sa snažila jesť zdravšie. Aspoň vtedy som si to myslela. Mliečne výrobky, musli, veľa surovej zeleniny, maso, tuniak z konzervy,… Občas pečivo, víno či večera v dobrej reštaurácii.
Postava sa mi síce trochu zlepšila, ale začala som mať problémy s pleťou. A na to som nebola zvyknutá. Veď ja som s pleťou nemala problémy ani v puberte a teraz ju mám osypanú vyrážkami? Nechápala som, čo sa deje. A tak som zmenila kozmetiku, pravidelne som si dávala vyčistiť pleť a celkovo som sa o ňu viac starala. Nič z toho nemalo dlhodobý efekt. A tak čas plynul a až neskôr zpätne som si uvedomila, že to trvalo roky.
Zavalená prácou a sústredená na kariéru som nepátrala po skutočnej príčine mojich problémov.

Vedela som, že to čo sa deje s mojou pleťou nie je v poriadku a že to takto nechcem nechať. Že budem musieť spoznať skutočnú príčinu. A tak som našla odborníčku na detoxikáciu tela. Kvapky z bylín, ktoré mi dala mi síce pomohli, ale problémy sa po detoxikačnej kúre celkom rýchlo vrátili. A časom sa k ním pridali ďalšie, napríklad nočné potenie a nafúknuté brucho. Bola som viac unavená, bez nápadov a energie. Necítila som sa dobre fyzicky ani psychicky. Navyše mi už tikali biologické hodiny.
S manželom sme sa už nejakú dobu snažili o dieťatko a nešlo to.
Strata dlho očakávaného bábätka
Keď sa to nakoniec podarilo, v jedenástom týždni tehotenstva som o naše vytúžené bábätko prišla. Vtedy sa mi zrútil svet. Cítila som obrovskú krivdu a nespravodlivosť.
Keď prešiel ten najväčší žiaľ a bolesť pomaly ustúpila, začalo mi to dochádzať. Nič nie je náhoda a všetko spolu súvisí. Pochopila som, že riešenie mojich problémov musí prísť zvnútra a nie zvonku. Že môjmu telu niečo škodí. Nevedela som ešte ako na to, ale ak sa človek pre niečo rozhodne, osud to zariadi, vesmír sa spojí…
Začala sa cesta k môjmu zdravšiemu, mladistvejšiemu a spokojnejšiemu ja
A hlavne k vytúženému dieťatku. Dostala som sa ku skvelej lekárke, ktorá sa desaťročia venuje celostnej medicíne. Vyšetrila ma a vysvetlila mi ako súvisia moje problémy s tým, čo jem. Ako jedlom zásadne ovplyvňujeme vitalitu našich orgánov. Poradila mi čomu sa mám v strave vyhnúť a čo naopak do jedálnička zaradiť.
Bola som z toho paf. To sa mám naozaj vzdať takmer všetkých potravín, ktoré doteraz tvorili môj bežný jedálniček? Na jednej strane ma to vyľakalo, ale na druhej strane som to vzala ako výzvu. Vlastne ako takú hru, spoznávanie niečoho nového. Veď, čo najhoršie sa mi môže stať? Že sa znovu vrátim ku svojej klasickej strave.
A práve to ma nakoplo. Chuť naučiť sa niečo nové, neostať stáť bezmocne na mieste.
Nevedela som ako to urobiť a kde zohnať suroviny, ktoré som dovtedy vôbec nepoznala. A netušila som, čo a ako budem variť a ako to bude chutiť.
Ale nejako som začala, pretože kto nikdy nezačne, na nič nepríde, nič sa nenaučí a nič nezistí. Začala som hľadať v knihách, na internete, pýtať sa ľudí, zisťovať kde sa dá čo kúpiť.
Počas tých 7 rokov som sa veľa naučila
Ale veľa času som trávila aj štúdiom. Potrebovala som pochopiť súvislosti, prečítať si príbehy konkrétnych ľudí, ktorým takáto zmena pomohla. A keďže som racionálny človek, potrebovala som aj vedecké štúdie, ktoré by toto moje smerovanie potvrdili. Zo štúdií ma najviac oslovila Čínska štúdia, o ktorej píšem v jednom z mojich úplne prvých článkov.
Postupne som upravovala stravu, uberala živočíšne produkty a priemyselne spracované potraviny. Naučila som sa kombinovať a dochucovať jedlá tak, aby boli pre telo doslova liekom, zdrojom potrebných živín. Aby som po jedle cítila príval energie, nie únavu. Jedlo stále milujem a pripravovať ho chutne, zdravo a ľahko sa stalo mojou vášňou.
A napriek tomu, že moja zmena stravy nebola taká radikálna ako mi doporučila celostná lekárka, už doslova po pár týždňoch sa so mnou začali diať úžasné zmeny. Pleť sa mi krásne vyčistila a ostala takou až doteraz. Aj počas tehotenstva a dojčenia. Moje telo krásne zoštíhlelo. A to tak, že sa ma kolegovia a priatelia pýtali, ako to robím. No a manžel nešetrí obdivom. A čo je najkrajšie, vďaka týmto zmenám sme sa stali šťastnými rodičmi. ♥

Radosť z jedla a láskavý prístup k sebe samej
Už viem, ako veľmi nás ovplyvňuje to, čo jeme. Pochopila som, že jedlo vplýva nielen na naše zdravie, ale aj na našu psychiku. Sme jeden celok a všetko so všetkým súvisí.
Nemusíme byť na seba prísny a nútiť sa robiť nasilu, čo nechceme. Ale ak niečo chceme a túžime po zmene, neodkladajme to. No buďme k sebe láskavý, dovoľme si robiť chyby, vnímať svoje telo a tešiť sa z procesu.
Dokonalosť neexistuje, aj ja si dám občas niečo nezdravé.
A s radosťou! :) A potom sa s rovnakou radosťou vrátim k “môjmu” jedlu. Lebo sa mám rada a mať sa rada pre mňa znamená starať sa o seba.
Baví ma pomáhať vám a nechať sa motivovať vašimi príbehmi
A tak v priebehu rokov vznikol blog, kde s vami zdieľam svoje recepty a články, ktoré vychádzajú z mojich poznatkov a skúseností.
V online kurzoch vás sprevádzam zmenami krok za krokom a učím vás spoznávať nové potraviny a vytvárať si nové návyky v kuchyni. Teším sa z každého príbehu, v ktorom mi píšete, že vám to funguje a že sa cítite lepšie, ľahšie a krajšie. :)

Spolu
Budem rada, ak sa stretneme aj inde

Pridaj sa ku komunite žien, ktoré sa chcú cítiť SKVELO
Nebudeš už riešiť čo variť ani ako pripraviť jedlo zdravšie. Lepšie trávenie, viac energie a menej trápenia v kuchyni ako bonus:)
