Kvasená kapusta s mrkvou

Mám pre vás ďalší recept na pokrm plný probiotík, enzýmov a vitamínov. Je to jeden zo základných receptov na kvasenú zeleninu. Nepridáva sa tu nálev, ale kvasí sa vo vlastnej šťave so soľou. Príprava je jednoduchá a postačia vám klasické fľaše na zaváranie – jedna väčšia 0,7 l a jedna menšia, ktorá sa vojde do tej väčšej.

Viac si o kvasenej zelenine prečítajte v tomto článku >> Kvasená zelenina – veľké plus pre imunitu.

Ingrediencie:
400 g hlávkovej kapusty
1 mrkva
5 g morskej soli (lepšia je nerafinovaná)


Potrebný čas: 20 min + 3-5 dní na kvasenie

Postup:
Kapustu nakrájame na jemné prúžky, mrkvu nastrúhame na hrubšom strúhadle. Pridáme soľ. Dáva sa 1% z celkovej gramáže pripravenej zeleniny. Všetko spolu vo väčšej mise premiešame a rukou poriadne potlačíme, aby zelenina pustila šťavu.

Potom zmes postupne rukou natlačíme do čistej a suchej fľaše na zaváranie. Chceme, aby sa šťava dostala nad zeleninu. Pre správne kvasenie je potrebné, aby bola zelenina ponorená v tekutine. Nesmie sa k nej dostať vzduch. Preto do takto pripravenej zeleniny vložíme menšiu fľašu, naplnenú vodou. Vďaka tomu bude zelenina zaťažená a šťava bude navrchu.

Niekedy je kapusta menej šťavnatá a nevytvorí sa dostatok tekutiny. Potom môžete doliať trochu prevarenej vody.

Zeleninu necháme kvasiť 3-5 dní pri stabilnej izbovej teplote. Nemala by byť na priamom svetle a v blízkosti tepelného zdroja.

Potom ju v uzavretej nádobe preložíme do chladničky, kde vydrží aj mesiac.

Tip: Ak chcete chuť z času načas obmeniť, môžete pridať trochu najemno nakrájanej cibule alebo rascu. Sami si časom nájdete kombináciu, ktorá vám najviac vyhovuje.
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.