Krémová polievka z hokkaido a červenej repy

Krémová polievka z hokkaido a červenej repy

Deň bez polievky akoby ani nebol. Zvlášť, keď je vonku zima a naše telo potrebuje zohriať. Na dlhé vyváranie počas týždňa nemám čas. No výborná polievka sa dá uvariť aj za krátku chvíľu. Tento recept je dôkaz. Ak máte radi červenú repu (cviklu), skúste túto, trochu netradičnú, kombináciu. Repu  nemusíte zdĺhavo piecť, aby bola polievka vynikajúca. Jednoducho ju uvaríte spolu s hokkaido a za 30 minút je hotová.

A prezradím vám tajomstvo. Môj muž od detstva nejedol jedinú jednu vec – červenú repu. Až kým neochutnal túto fantastickú polievku :-)

Zeleninová polievka je výborný spôsob, ako si pravidelne dopriať poriadnu porciu tepelne upravenej zeleniny. Tá je jednou z troch hlavných zložiek jedla, ktoré dokáže s našim telom hotové zázraky – dodá energiu, nezaťaží trávenie, podporí chudnutie  a pritom sú v ňom všetky živiny, ktoré potrebujeme.

Aj vy si chcete variť takéto jedlá? Prečítajte si e-book, ktorý som o tom napísala. Je pre vás zadarmo, len kliknite na tento odkaz <<Prečo a ako viac variť bez mäsa, mlieka, vajec a cukru>>,  zadajte svoju mailovú adresu, aby som vedela kam vám ho poslať  a za chvíľku bude váš.

Ingrediencie na 4 porcie:

1 menšia tekvica hokkaido (zhruba 400 g použiteľnej pevnej časti)
1 malá červená repa  (200 g)
2 PL sezamového oleja lisovaného zastudena
1 cibuľa
500-600 ml horúceho zeleninového vývaru alebo vody
1/2 ČL soli
1 menšia vetvička rozmarínu
1 bobkový list
3 klinčeky
1 PL umeoctu alebo jablčného octu na dochutenie

tekvicové jadierka na servírovanie


Potrebný čas:30 minút

Postup:

Tekvicu hokkaido poriadne očistíme v studenej vode, odrežeme zbytok stonky a lyžicou vyberieme strednú mäkkú časť s jadierkami. Pevnú časť nakrájame na 1,5 – 2 cm kúsky. Nelúpeme, šupka varením krásne zmäkne a dodá nám množstvo vitamínov, minerálov i vlákninu. Červenú repu ošúpeme a nakrájame na drobné kúsky.

Na posolenom oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme zeleninu a zalejeme horúcim vývarom alebo vodou. Tekutiny dáme len toľko, aby iba trošku prekrývala tekvicu a repu. Chceme hustý krém. Pridáme bobkový list, vetvičku rozmarínu a klinčeky. Privedieme k varu a varíme do mäkka. Ja varím zvyčajne 20 minút. Po tomto čase býva tekvica pekne mäkká a repa chrumkavá. Tyčový mixér ju ale krásne zvládne a vznikne jemný krém. Pred mixovaním nezabudnite vybrať všetko korenie aj rozmarín. 

Na konci dochutíme troškou umeoctu alebo jablčného octu. Môžeme tiež zjemniť kvapkou rastlinnej smotany, ale nie je to potrebné. Výborne chutí s tekvicovými či slnečnicovými jadierkami, ktoré sú navyše veľmi zdravé.

Dobrú chuť.

Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ste na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť #laskavevarenie. Vďaka!Polievka z hokkaido tekvice a červenej repy
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.