Máte radi tyčinku Margot? Ja som ju vždy milovala. Ale posledných niekoľko rokov už iba platonicky. Ak sa človek začne viac zaujímať o to, čo je, často ho, po prečítaní zloženia, na danú dobrotu prejde chuť. Aspoň ja to tak mám.
A čím dlhšie sa vyhýbam chémii na tanieri a varím z prirodzených rastlinných zdrojov, tým menej mávam na tieto cukrom a É-čkami nabité pochúťky zálusk.
Ste na tom rovnako? Mám pre vás dobrú správu – Margotky sa vzdať nemusíte 🙂Môžete si ju urobiť doma. Oveľa zdravšiu, ale rovnako dobrú. A je tu ešte jedna dobrá správa – je to naozaj veľmi jednoduché.
A ak máte deti, nezabudnite im kúsok či dva prihodiť do Mikulášskeho balíčka.
50 g mletých mandlí alebo mandľovej múky
50 g mletých lieskových orieškov
100 g strúhaného kokosu
2 PL ryžového sirupu
2 PL javorového sirupu
80 g kokosového krému z plechovky (len tuhá časť)
štipka soli
1/2 ČL rumovej esencie
Na polevu:
3 PL kokosového tuku
4 PL kvalitného kakaa alebo karobu
2 PL ryžového sirupu
3 PL ryžového mlieka
Najprv dobre premiešame suché ingrediencie a potom k ním pridáme mokré. Zamiešame a vznikne tuhá a tvárna hmota.
Môžeme ňou naplniť jednoduché formičky (ja používam silikónovú formu na obrázku), alebo pomocou potravinárskej fólie hmotu vyvaľkáme a nakrájame či vykrojíme požadované tvary. Fantázii sa medze nekladú 🙂
Kokosovú hmotu je dobré vo formičkách alebo vcelku odložiť aspoň na 2 hodiny do chladničky. Takto ešte viac stuhne a bude sa s ňou pracovať lepšie.
Polevu pripravíme tak, že vo vodnom kúpeli (vodu nevaríme, len udržiavame horúcu) rozpustíme tuk, pridáme kakao/karob a ryžový sirup. Rozriedime tromi lyžicami mlieka a poriadne metličkou premiešame. Nechceme príliš riedku polevu, ale ak to bude potrebné, pridáme ešte trochu mlieka.
Jednotlivé kúsky Margotky potom polejeme polevou a necháme v chladničke stuhnúť. Robím to tak, že najprv polejem čokoládou spodok a nechám zatuhnúť. Potom na rošte jednotlivé kúsky obrátim a polejem ostatné strany. Skladujem v chladničke.
Dobrú chuť