Slivkový koláč s amazake

Receptov na zdravé sladkosti nikdy nie je dosť. Ja osobne koláč, v ktorom je cukor, za zdravý nepovažujem. Niekedy si dlho lámem hlavu, vymýšľam nový recept, skúšam rôzne formy zdravého sladenia, aby sa podaril naozaj chutný koláčik.

Najlepšie veci často vznikajú práve vtedy, keď vôbec nie sú v pláne.
Aj vám sa to stáva?

A potom príde deň, kedy nemám v pláne nič piecť a už vôbec nie niečo skúšať. Náš malý poklad popoludní zaspinká a ja sa teším, že si dám kávičku a nohy na stôl. Ale odrazu mi to nedá (koľko krát sa mi už toto stalo? :-)), príde zvláštny pocit, eufória, cítim sa priam dobrodružne, že idem vymyslieť niečo nové. Nuž, presne takto vznikol aj tento šťavnatý koláčik so slivkami. Základom cesta je, možno pre mnohých z vás neznámy, výborný a veľmi zdravý krém amazake.

Amazake – prirodzene sladký krém z fermentovanej ryže

Je to sladký krém, ktorý vymysleli v Japonsku.  Niet sa čo diviť, že sa Japonci dožívajú takého vysokého veku, keď vymysleli toľko úžasne zdravých dobrôt :-) Amazake vzniká fermentáciou ryže, či inej uvarenej obilniny. Spúšťačom tohto procesu sú pšeničné klíčky, ktoré sa pridajú k uvarenému obiliu. Ale dá sa pripraviť aj bezlepková varianta. No a za niekoľko hodín vznikne krásne sladký krém.  Zložité cukry z obilia sa totiž fermentáciou rozložia na cukry jednoduché.

Skamarátila som sa s ním už pred rokmi. Sladím ním rannú kašu či puding. Alebo ho teplý mixujem s mletými mandľami, jadierkami či kakaom. Myslím, že to bola, po dusenom ovocí, prvá sladkosť, ktorú náš synček ochutnal. Pre bábätká je to ideálny dezert. Alebo sa dá použiť do cesta na koláč, ako jeho mokrá časť. Cesto už potom nie je potrebné sladiť, amazake je poriadne sladké.

Môžete si ho urobiť aj doma, ale ja ho zvyknem kupovať v zdravej výžive. Zohnať sa dá aj na internete (napríklad na www.veganstore.cz)

Sladké, ale zdravé

Prečo neskúsiť sladiť niečim tak prirodzeným, ako je tento krém? Veď fermentáciu poznali už naši predkovia.
Takto upravené obilie má množstvo zdravotných výhod:
♥ obsahuje viacero enzýmov, vďaka ktorým lepšie strávime jedlo a efektívnejšie využijeme živiny
♥ dodá nám vitamíny skupiny B, ale aj minerálne látky
♥ šetrí náš pankreas (slinivku), pretože nedochádza k výkyvom hladiny cukru v krvi
♥ podľa niektorých zdrojov dokáže pankreas aj liečiť, ak sa konzumuje nalačno

Poďme sa už ale pustiť do koláča, je to jednoduché

Ingrediencie na koláč s priemerom 26 cm:
Cesto:
1 amazake (380 g)
50 g kukuričnej múky polohrubej (môže byť aj iná)
50 g mandľovej múky alebo mletých mandlí
1/2 ČL prášku do pečiva
1/2 ČL sódy na pečenie
štipka soli

Posýpka:
40 g jemných ovsených vločiek
40 g mandľovej múky alebo mletých mandlí
2 PL javorového sirupu
1 ČL kokosového tuku
1/2 ČL mletej škorice

trochu tuku na vymazanie formy
10 – 12 čerstvých sladkých sliviek


Potrebný čas: 20 min + pečenie 45 – 50 min

Postup:
Trúbu nastavíme na 180 stupňov.

Najprv si prichystáme posýpku. Zmiešame všetky ingrediencie a rukou poriadne prepracujeme.

Potom sa pustíme do cesta. V mise poriadne premiešame všetky suché suroviny na cesto. Postupne ich primiešame k amazake a vytvoríme cesto, ktoré prelejeme do tukom vymazanej koláčovej formy.

Na cesto poukladáme na štvrtinky nakrájané kúsky sliviek. Navrch rovnomerne rozvrstvíme posýpku a dáme piecť.  Pečieme 45 – 50 minút.

Dobrú chuť

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.