Nadýchaná ovsená kaša s mandľami

Ovsená kaša mandľami

Teplá obilná kaša na raňajky, to je začiatok dňa, ktorý poteší nielen náš žalúdok, ale aj celé telo. Počas chladných období má ešte väčší zmysel. Aj keď, priznám sa vám, pre mňa je kaša celoročne tou najlepšou raňajkovou voľbou. Ak ju pripravíte z kvalitných a priemyselne neupravených surovín (bohužiaľ, instantné kaše sú priemyselne upravené :-)), tak hneď zrána pre seba urobíte niečo pekné.

Deťom dajte radšej teplú kašu, než rohlík s maslom a šunkou

Som mamou a záleží mi na tom, aby moje dieťa jedlo zdravé jedlá, ktoré mu budú chutiť. Uvariť ovsenú kašu je jednoduché a zaberie to len pár minút. A keď sa správne ochutí, nič sa tým nedá pokaziť. U veľmi malých detí by mala prevládať práve kašovitá forma pokrmov. Nie je prirodzené začať s tým hneď ráno? Samozrejme, aj tu platí, že je jednoduchšie detičky na ranné kaše naučiť od začiatku.

Keď som sa učila variť a jesť podľa princípov, ktorými sa riadim doteraz, ťažšie sa mi zvykalo na to, že je lepšie obilnú kašu nekombinovať s ovocím, či inou formou jednoduchého cukru (ako napríklad datľový či javorový sirup). Pýtate sa prečo? Naše telo je nastavené tak, že automaticky ako prvý trávi jednoduchý cukor (z ovocia či sirupov). Trávenie zložitých cukrov z obilia sa zablokuje a stane sa to, že nám to potom v črevách pekne kvasí. A toto je ideálna príležitosť pre množenie kvasiniek. Ja kvasinky nerada, preto na sladenie kaše používam obilný slad – jačmenný (má ovocnejšiu chuť) alebo ryžový. Alebo ju sladím krémom amazake, ktorý pridávam počas varenia.

Dezert nie je hlavné jedlo

Samozrejme, situáciám kedy kombinujeme obilninu a ovocie, či iný jednoduchý cukor sa nevyhneme. Ide o väčšinu dezertov, koláčov a podobne. Dezert ale nie je hlavné jedlo, nedávame si ho tak často a v takom množstve ako raňajky.

V tomto recepte teda ovocie nie je, ale je len na vás, či si ho tam pridáte alebo nie :-)

Ingrediencie na 1 porciu:
(udávam množstvo, ktoré bežne jem ja a zvláda ho aj môj  2-ročný synček):

60 g ovsených vločiek (pre bezlepkový variant použijeme bezlepkové vločky)
200  – 300 ml studenej vody
štipka soli
1 ČL mandľového masla
menšia hrsť orestovaných mandlí (presný postup, ako na to, nájdete v tomto e-booku zdarma)
mletá škorica podľa chuti
1-2 ČL jačmenného sladu (alebo ryžového sladu)


Potrebný čas:  10 minút + 10 minút restovanie mandlí (ak ich nemáte pripravené v chladničke)

Postup:

Ovsené vločky vsypeme do menšieho hrnca a prepláchneme ich v studenej vode. Vodu opatrne zlejeme, čím sa zbavíme nečistôt a prípadných ostrých šupiek. Tento postup zvyknem opakovať 2 krát. Nakoniec ich zalejeme vodou, tak aby boli vločky zľahka prekryté.

Pridáme štipku soli a varíme do požadovaného zhustnutia.  Ja osobne nemám rada, ak je kaša príliš hustá. Rôzne vločky potrebujú odlišné množstvo vody, preto ak mám počas varenia pocit, že je kaša hustejšia než by som chcela, jednoducho vodu dolejem.

Uvarenú kašu dobre premiešame s mandľovým maslom. Vďaka tomu bude krásne nadýchaná a lahodná. Na tanieri alebo v miske posypeme škoricou, prelejeme sladom a doplníme orestovanými mandľami.

Na túto kašu najradšej používam jemné ovsené vločky. Ale viem, že nie všade sa dajú kúpiť. Kaša bude výborná aj s klasickými vločkami. Ak máte čas a necháte ich aspoň 10 – 15 minút vo vode postáť, bude ešte jemnejšia.

Dobrú chuť :-)

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.