Jedna z mnohých vecí, ktoré som si na Bali zamilovala je arašidová omáčka. Krásne pozdvihne chuť zeleniny. Výborne sa hodí k jarným zeleninovým závitkom, alebo do tzv. Poke bowl (=poke miska) plnej zeleniny v kombinácii s ryžou či quinoou a napríklad s tofu. Pokojne si ju tiež dajte k šalátu alebo k naparenej zeleninke, namiesto dresingu.
Len to neprežeňte s množstvom a frekvenciou, predsa len obsahuje celkom dosť tuku. Myslím, že je skvelá pre občasné spestrenie zeleninových jedál.
Základom tejto omáčky je arašidové maslo. Môžete použiť jemné alebo s kúskami arašidov. Vyskúšala som obidve varianty a chutili mi. No vždy si vyberajte kvalitné arašidové maslo. Tu sa šetriť neoplatí. Teda kupujte v prvom rade také, ktoré obsahuje len arašidy a prípadne ešte soľ. Do tohto receptu sa totiž hodí solené arašidové maslo, ale nie je to podmienka.
Nič iné do kvalitného arašidového masla nepatrí, takže ak vidíte v zložení palmový olej, cukor či emulgátory, také maslo nekupujte.
Po otvorení maslo dobre premiešajte a potom ho skladujte v chladničke.
2 kopcovité PL arašidového masla (hodí sa solené, ale nie je to podmienka)
1 PL omáčky Tamari (alebo Shoyu – nie je bezlepková)
1 kopcovitá ČL ryžového sladu alebo sirupu
1-2 PL studeného kokosového mlieka (ak nemáte, nahraďte studenou vodou)
1 PL limetkovej alebo citrónovej šťavy
Všetky ingrediencie dobre zmixujeme alebo vymiešame. Mixujte v prípade, že máte mixér s menšou nádobkou, pretože množstva je menej a vo väčšej nádobe by sa stratilo. Môžete tiež pokojne vymiešať vidličkou.
Ingrediencie (hlavne Tamari a limetkovú šťavu) pridávajte k arašidovému maslu postupne a ochutnávajte. Vylaďujte pomer ingrediencií, tak aby ste si vytvorili ideálnu chuť pre seba.
Kokosové mlieko, alebo jeho časť môžete nahradiť vodou.
Omáčku môžete obmieňať podľa svojej chuti. Napríklad pridajte chilli, ale radšej v zime, než v týchto horúcich dňoch. Chilli veľmi zohrieva organizmus.
Ďalšou variantou je cesnak. Skúste do omáčky pridať trochu sušeného alebo veľmi jemne nastrúhaného čerstvého cesnaku.
Dobrú chuť
Stiahnite si zdarma e-book
Prečo a ako viac variť bez mäsa, mlieka, vajec a cukru
Chystám pre vás novú vylepšenú verziu tohto e-booku. Ďakujem za pochopenie.
Soni, chtěla jsem se zeptat, to oranžové, nakrájené na větší kousky jsou batáty? Nebo, co je to za zeleninu?
Jani áno, to sú naparené batáty. Veľmi dobré a rýchlo hotové. Len jemne osolím a za asi 12 minút sú mäkké.
Soni, co je to oranžové nakrájené na větší kousky? Batáty?
Áno Jani, naparené batáty:)