Kvasená červená zelenina (kapusta a repa)

Do tretice som nachystala špecialitku. Chuť tejto kvasenej zeleninky je zaujímavá, mám ju veľmi rada. Na kvasenie budete potrebovať 0,7 l fľašu na zaváranie a menšiu fľašu, ktorá sa do nej vojde.  Ak ale nie ste na kvasené pokrmy zvyknutí, odporúčam vám radšej začať niečim klasickým.  Trebárs kapustou s mrkvou alebo fermentovanou mrkvičkou v náleve.

Viac si o prospešnosti kvasenej zeleniny prečítajte v tomto článku >> Kvasená zelenina – veľké plus pre imunitu.

Ingrediencie na 0,7 l fľašu:
400 g červenej kapusty
1 menšia červená repa (cca 70-100 g)
5 g morskej soli (používam nerafinovanú)
niekoľko guličiek jalovca alebo bieleho korenia


Potrebný čas: 20 min + 3-5 dní na kvasenie

Postup:
Kapustu nakrájame na tenké prúžky, repu nastrúhame na jemnom strúhadle. Vo väčšej mise všetko poriadne premiešame spolu so soľou. Pridáva sa 1% soli z celkovej váhy zeleniny. Pridáme korenie a ešte premiešame.

Zmes postupne natlačíme do zaváracej fľaše, tak aby šťava vyšla nad zeleninu. Zaťažíme menšou fľašou naplnenou vodou. Zelenina musí byť ponorená.

Tip: Fľašu položte na tanierik, šťava môže vytiecť.

Necháme kvasiť 3-5 dní pri izbovej teplote na tmavšom mieste a mimo tepelný zdroj. Potom uzavrieme a preložíme do chladničky. Vydrží tu niekoľko týždňov.

Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre
  1. Petra píše:

    To su zavaracie pohare. Nie flase.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.