Blog

Paradajkovo-cuketová krémová polievka

Máte radi paradajkovú polievku? Ak áno, tak do nej pridajte cuketu nakrájanú na kúsky. Pokojne môže byť  aj veľká prerastená, len v tom prípade ju ošúpte. Vylepšíte tak výživovú hodnotu polievky, pretože cuketa má síce málo kalórií, ale veľa vitamínov. Navyše obidve tieto zeleniny prispievajú k zdraviu nášho srdca. Cuketa vďaka kombinácii vlákniny a draslíka, paradajky vďaka lykopénu. Naše srdce...

Celý článok

Grécky šalát s pomaly pečenou paprikou a cícerom

Tento šťavnatý šalát plný chutí si zamilujete. Takéto jedlá sú ideálne na leto, pretože vás neprehrievajú, no zároveň vám dodajú všetky potrebné živiny dôležité pre rovnováhu vášho tela. Štíhle  a zdravé telo nie je o diétach, ale o dlhodobej rovnováhe. Vyskúšajte aj ďalšie skvelé letné recepty, vďaka ktorým budete štíhle aj bez hladu. Medzi najpopulárnejšie patrí letný osviežujúci šošovicový...

Celý článok

Bulgurový pilaf s cícerom

  Poznáte pilaf? Je to pokrm typický pre východnú Európu a Stredný východ. Jeho základ tvorí ryža alebo pšeničný bulgur. Existuje veľa variantov, podľa toho čo do neho pridáte. Ja som pre vás pripravila recept na tento jednoduchý a zdravý pilaf s celozrnným bulgurom, zeleninou a cícerom. Príprava vám nezaberie viac ako pol hodiny a výsledkom bude tzv. kompletné jedlo. Teda jedlo,...

Celý článok

Tofu guľky so žihľavou

Najlepšie obdobie na konzumáciu žihľavy je na jar. Žihľava je jednou z najlepších divokých byliniek, ktorá čistí krv a je bohatá na množstvo cenných látok vrátane železa a chlorofylu. V jarných mesiacoch nedám dopustiť na čistiaci žihľavový čaj, ktorý popíjam medzi jedlami. Ale dopriať si ju môžete aj priamo v jedlách. Napríklad v šaláte, v polievke či v týchto chutných a jednoduchých tofu guľkách so žihľavou. Tofu vám...

Celý článok

Šošovicovo-špenátové lievance naslano

Radi skúšate nové jedlá, kombinácie a chute? V tom prípade vám odporúčam tieto lievance naslano plné rastlinných bielkovín, železa a chlorofylu. Sú jednoduché na prípravu, budete ale potrebovať stolný mixér. Tyčový mixér vám nebude stačiť, chceme dobre zmixované a napenené cesto. Prečo vyskúšať tieto lievance: sú diétne a nízkokalorické dodajú vám dobre stráviteľné bielkoviny zo šošovice sú bohaté na železo – obsahuje...

Celý článok

3 kľúčové otázky, na ktoré si odpovedz skôr než začneš chudnúť

Ak aj ty patríš medzi ženy, ktoré by chceli schudnúť, ale zatiaľ sa im to nedarí, nevešaj hlavu. To, že sa ti to zatiaľ nepodarilo, neznamená, že to ešte nemôže dopadnúť dobre… Začni tým, že nebudeš robiť rovnakú chybu ako väčšina žien, ktorým chudnutie nejde alebo im ide len na chvíľu a kilá sú po čase znovu naspäť....

Celý článok

Sviatočná špaldovo-pohánková krupicová kaša

Po tejto voňavej krupici vám bude na žalúdku ľahúčko, verte mi. Je to pre telo niečo úplne iné ako klasická krupica zo pšenice varená v kravskom mlieku. Celozrnná špalda a pohánka majú oveľa vyššiu nutričnú hodnotu a sú podstatne lepšie stráviteľné. Pohánka vás navyše, v kombinácii so škoricou a perníkovým korením, krásne prehreje a to sa v zime hodí. Okrem toho si doplníte...

Celý článok

Dusená maslová tekvica s čiernou šošovicou

V tomto úžasnom jedle ochutnajte ďalší zo spôsobov ako pripraviť lahodnú maslovú tekvicu. Bude sa vám rozplývať v ústach, zároveň vás očarí svojou netypickou chuťou a zaujímavou vôňou. Nebojte sa experimentovať v kuchyni a vyskúšajte dusenú tekvicu v omáčke z kokosového mlieka a arašidového masla. Vďaka cesnaku, zázvoru a kurkume vás táto dobrota zahreje a podporí vašu imunitu. Príprava je jednoduchá a časovo nenáročná. Môj...

Celý článok

Turecká polievka s bulgurom a cícerom

Táto sýta polievka skvelo chutí a dodá vám všetky základné živiny. Je hustá a výživná, zároveň veľmi jednoduchá na prípravu. Jej chuť zvýrazní voňavá rímska rasca, bobkový list a baví ma v nej aj mäta, ktorá ale v polievke nie je výrazná. Zeleninu s korením najprv minimálne 5 minút poduste pod pokrievkou. Môžete aj trochu dlhšie, polievka tak bude mať lepšiu chuť....

Celý článok

Ako súvisí slezina s únavou, prejedaním, zhoršenou imunitou či rozhodenou menštruáciou?

Slezina je orgán, o ktorom sa často nehovorí. Dá sa bez nej totiž žiť. No v čínskej medicíne (TČM) sa považuje za jeden z najdôležitejších orgánov. Tento tradičný, celostný, tisícročiami overený prístup považuje ochranu sleziny za nesmierne dôležitú. Ak slezina nefunguje správne, môže to viesť k rôznym problémom a nám často ani nenapadne spájať ich práve so slezinou: príliš riedka stolica až...

Celý článok