Blog

Bulgurový pilaf s cícerom

  Poznáte pilaf? Je to pokrm typický pre východnú Európu a Stredný východ. Jeho základ tvorí ryža alebo pšeničný bulgur. Existuje veľa variánt, podľa toho čo do neho pridáte. Ja som pre vás pripravila recept na tento jednoduchý a zdravý pilaf s celozrnným bulgurom, zeleninou a cícerom. Príprava vám nezaberie viac ako pol hodiny a výsledkom bude tzv. kompletné jedlo. Teda jedlo,...

Celý článok

Tofu guľky so žihľavou

Najlepšie obdobie na konzumáciu žihľavy je na jar. Žihľava je jednou z najlepších divokých byliniek, ktorá čistí krv a je bohatá na množstvo cenných látok vrátane železa a chlorofylu. V jarných mesiacoch nedám dopustiť na čistiaci žihľavový čaj, ktorý popíjam medzi jedlami. Ale dopriať si ju môžete aj priamo v jedlách. Napríklad v šaláte, v polievke či v týchto chutných a jednoduchých tofu guľkách so žihľavou. Tofu vám...

Celý článok

Šošovicovo-špenátové lievance naslano

Radi skúšate nové jedlá, kombinácie a chute? V tom prípade vám odporúčam tieto lievance naslano plné rastlinných bielkovín, železa a chlorofylu. Sú jednoduché na prípravu, budete ale potrebovať stolný mixér. Tyčový mixér vám nebude stačiť, chceme dobre zmixované a napenené cesto. Prečo vyskúšať tieto lievance: sú diétne a nízkokalorické dodajú vám dobre stráviteľné bielkoviny zo šošovice sú bohaté na železo – obsahuje...

Celý článok

3 kľúčové otázky, na ktoré si odpovedz skôr než začneš chudnúť

Ak aj ty patríš medzi ženy, ktoré by chceli schudnúť, ale zatiaľ sa im to nedarí, nevešaj hlavu. To, že sa ti to zatiaľ nepodarilo, neznamená, že to ešte nemôže dopadnúť dobre… Začni tým, že nebudeš robiť rovnakú chybu ako väčšina žien, ktorým chudnutie nejde alebo im ide len na chvíľu a kilá sú po čase znovu naspäť....

Celý článok

Sviatočná špaldovo-pohánková krupicová kaša

Po tejto voňavej krupici vám bude na žalúdku ľahúčko, verte mi. Je to pre telo niečo úplne iné ako klasická krupica zo pšenice varená v kravskom mlieku. Celozrnná špalda a pohánka majú oveľa vyššiu nutričnú hodnotu a sú podstatne lepšie stráviteľné. Pohánka vás navyše, v kombinácii so škoricou a perníkovým korením, krásne prehreje a to sa v zime hodí. Okrem toho si doplníte...

Celý článok

Dusená maslová tekvica s čiernou šošovicou

V tomto úžasnom jedle ochutnajte ďalší zo spôsobov ako pripraviť lahodnú maslovú tekvicu. Bude sa vám rozplývať v ústach, zároveň vás očarí svojou netypickou chuťou a zaujímavou vôňou. Nebojte sa experimentovať v kuchyni a vyskúšajte dusenú tekvicu v omáčke z kokosového mlieka a arašidového masla. Vďaka cesnaku, zázvoru a kurkume vás táto dobrota zahreje a podporí vašu imunitu. Príprava je jednoduchá a časovo nenáročná. Môj...

Celý článok

Turecká polievka s bulgurom a cícerom

Táto sýta polievka skvelo chutí a dodá vám všetky základné živiny. Je hustá a výživná, zároveň veľmi jednoduchá na prípravu. Jej chuť zvýrazní voňavá rímska rasca, bobkový list a baví ma v nej aj mäta, ktorá ale v polievke nie je výrazná. Zeleninu s korením najprv minimálne 5 minút poduste pod pokrievkou. Môžete aj trochu dlhšie, polievka tak bude mať lepšiu chuť....

Celý článok

Ako súvisí slezina s únavou, prejedaním, zhoršenou imunitou či rozhodenou menštruáciou?

Slezina je orgán, o ktorom sa často nehovorí. Dá sa bez nej totiž žiť. No v čínskej medicíne (TČM) sa považuje za jeden z najdôležitejších orgánov. Tento tradičný, celostný, tisícročiami overený prístup považuje ochranu sleziny za nesmierne dôležitú. Ak slezina nefunguje správne, môže to viesť k rôznym problémom a nám často ani nenapadne spájať ich práve so slezinou: príliš riedka stolica až...

Celý článok

Letný osviežujúci šošovicový šalát

Tento jednoduchý šalát vykúzlite za 10-15 minút ako rýchlu večeru alebo ľahký obed do krabičky. Samozrejme, to platí vtedy, ak si šošovicu uvaríte vopred. Bežne to takto robím, že pri varení iného jedla už myslím na ďalšie dni a uvarím si strukovinu dopredu. Vďaka citrónovej zálievke a mäte je tento šalát veľmi osviežujúci a vďaka šošovici vás dostatočne zasýti. Je to...

Celý článok

Bulgurový šalát s grilovanou zeleninou a kimchi

Tento šalát pre zdravé črevá vás nadche svojou chuťou a dodá vám potrebné množstvo probiotických baktérií lactobacillus. Jeho súčasťou je totiž fermentovaný šalát kimchi českej značky Beavia, ktorý obsahuje 10 miliónov týchto baktérií na 1 gram. Za minimálnu dennú dávku pre zdravé črevá sa považuje 1 miliarda živých buniek. Kimchi je druh kvasenej zeleniny, ktorého receptúra pochádza z Kórei....

Celý článok