Mrkvovo-hokkaidový krém so zázvorom

Táto vynikajúca polievka vás vďaka zázvoru krásne zahreje počas studených dní. Navyše je jednoduchá a rýchla na prípravu. Je hotová za 30 minút. Robievame ju doma často a nevieme sa jej dojesť :-) Na posledných niekoľko minút varenia, do nej zvyknem pridať aj trochu morskej riasy DULCE, ktorá je veľmi bohatá na železo. Aj keď riasa vonia po mori, v hotovej polievke ju necítiť a nutrične ju krásne vylepší.

Ingrediencie na 4 porcie:

1 stredne veľká tekvica hokkaido
1 veľká mrkva
1 cibuľa
3 PL slnečnicového alebo repkového oleja lisovaného za studena
1  ČL morskej nerafinovanej soli
500-600 ml horúceho zeleninového vývaru alebo vody
2-3 cm kúsok čerstvého zázvoru (dá sa nahradiť aj sušeným)
4 ČL sušenej riasy Dulce (nemusí byť)
1-2 PL umeoctu na dochutenie
4 PL tekvicových jadierok na podávanie


Potrebný čas: 30 minút

Postup:

Hokkaido poriadne očistíme v studenej vode, odrežeme zbytok stonky a lyžicou vyberieme strednú mäkkú časť s jadierkami. Pevnú časť nakrájame na 1,5 – 2 cm kúsky. Nemusí sa lúpať, šupka varením krásne zmäkne a navyše je v nej veľa prospešných látok. Mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska.

Na posolenom  oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme tekvicu a mrkvu a krátko pražíme. Zalejeme horúcou tekutinou. Stačí len toľko, aby jemne prekrývala zeleninu. Chceme hustý krém, ktorý má výraznejšiu a plnejšiu chuť. Prihodíme očistený kúsok zázvoru a varíme približne 20 minút.

Ak chcete túto polievku obohatiť o železo, 3-4 minúty pred koncom varenia pridajte riasu Dulce. Pred tým, než ju pridám do polievky, opláchnem ju v sitku pod tečúcou vodou.

Keď je zelenina uvarená, vyberieme zázvor, ktorý už nebudeme potrebovať. Zeleninu zmixujeme na hladký krém, postačí na to aj obyčajný tyčový mixér. Napokon dochutíme umeoctom, ktorý tento krém úžasne chuťovo pozdvihne.

Po uvarení zeleniny, ešte pred mixovaním, zvyknem do polievky pridať aj bielu miso pastu (miso shiro). Zvýrazni jej chuť a dodá zdravé enzýmy. No a vďaka fermentácii pomáha udržiavať zdravú črevnú flóru. Dáva sa 1/2 čajovej lyžičky na osobu a už sa nevarí, aby sme enzýmy nezničili.

Podávame s tekvicovými jadierkami, ktoré ale nesypeme priamo z vrecúška. Je dobré najprv ich umyť a potom tepelne upraviť. Ako to správne urobiť, aby boli chutnejšie a zdravšie sa dozviete v mojom e-booku zdarma. Stačí kliknúť na tento odkaz >>> Prečo a ako viac viac variť bez mäsa, mlieka, vajec a cukru 

Dobrú chuť

Môj tip pre vás: Vydlabaný stred tekvice aj so semienkami by bola veľká škoda vyhodiť. Môžete si z neho pripraviť zdravý domáci zeleninový vývar.

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.