Toto jedlo vás prekvapí. Chutí totiž fantasticky. Pripravte ho na letnú párty a podávajte s čerstvou a grilovanou zeleninou, tortilou či iným pečivom. Alebo si ho dajte na večeru či na raňajky. Bude vás baviť :) Pripravujem ho z doma varenej bielej fazule (dávam menšiu, nie tú úplne veľkú). Je to oveľa zdravšia voľba ako konzervovaná. Tu sa už potom jedná...
Celý článok
Pripravte si výživný a veľmi chutný šalát, ktorý je plnohodnotným hlavným jedlom a dodá vám energiu a dostatok živín. Šošovica a quinoa sú skvelými zdrojmi dobre stráviteľných bielkovín, vitamínov (hlavne skupiny B) a potrebných minerálov ako je vápnik a horčík. Narozdiel od mäsa navyše obsahujú dôležitú vlákninu a prispievajú k zdravému črevnému mikrobiómu. Vedeli ste, že mnoho ľudí má problém stráviť priveľkú porciu...
Celý článok
Tento recept som označila ako bezlepkový, pretože fašírky sú úplne bez lepku a bez múky. Prílohou sú jačmenné krúpy, ktoré samozrejme lepkové sú. Ale môžete ich nahradiť inou bezlepkovou prílohou. Výborne sa hodia aj k tejto kapuste v paradajkovej omáčke. Na prípravu týchto výborných fašíriek budete potrebovať stolný mixér, tyčový to nezvládne. A tiež trochu trpezlivosti počas mixovania. Zmes...
Celý článok
Jedným z jedál, ktoré sa dajú pripraviť sezónne, je talianske rizoto. V obchodoch sa už objavuje moja obľúbená zelená dvojica – hrášok a špargľa. A tak som ich pripavila spôsobom, vďaka ktorému si zachovajú nielen krásnu farbu a skvelú chuť, ale aj kopec vitamínov, ktoré obsahujú. Blanšírovanie je veľmi vhodný spôsob prípravy zeleniny práve na jar a v lete. Princípom blanšírovania je...
Celý článok
Mám pre vás tip na výbornú a rýchlu prílohu k bielkovine, napríklad k týmto fazuľovým fašírkam či k falafelu. Ale tento zeleninový kuskus si pokojne môžete dať ako odľahčený obed alebo večeru. Dávam prednosť celozrnnému kuskusu, pretože je o niečo zdravší a má viac vlákniny. Ale nie je to podmienka. Ingrediencie na 2 – 3 porcie: 400 ml horúcej vody 200 ml kuskusu...
Celý článok
Koľko druhov šošovicovej polievky poznáte? Ja celkom veľa a rada si ich vymýšľam sama :) Šošovicu sa snažím jesť aspoň raz týždenne, pretože je to výborná, zdravá a diétna potravina. A navyše aj lacná. Prečo je múdre mať šošovicu pravidelne na tanieri? ♥ je dobrým zdrojom minerálnych látok vrátane železa či, pre imunitu tak dôležitého, zinku ♥ je bohatá...
Celý článok
Tento recept je pre všetkých, ktorí radi skúšajú nové potraviny a neboja sa experimentovať. Poznáte jackfruit? Je to ovocie, ktoré vám svojou konzistenciou pripomenie mäso. Jackfruit síce nerastie v našich končinách a musí sa dovážať, nepatrí medzi neekologické potraviny. Na jeho vypestovanie je potrebné najmenšie množstvo vody zo všetkých druhov ovocia a zeleniny aj obilnín. A pri pestovaní nie sú potrebné...
Celý článok
Bulgur sú nalámané pšeničné zrná, ktoré sú naparané alebo predvarené a následne vysušené. Preto jeho príprava netrvá dlho. Keďže pšenica obsahuje lepok, nie je vhodný pre celiatikov. Ak problém s lepkom nemáte, pokojne zaraďte bulgur do svojho jedálnička. Je dobre stráviteľný a nemá taký negatívny vlyv na črevá, ako pšeničná múka. Tento krémový bulgur je pripravený bez mlieka, použila som...
Celý článok
Fazuľa na chlebíku je trochu nezvyčajná kombinácia, ale zato vynikajúca. Vďaka marináde má fazuľa mierne nakyslastú chuť, ktorá sa krásne dopĺňa s cesnakom a tymiánom. A ak si ju dáte na dobrý kváskový chlebík obložený tenkými plátkami avokáda, verím, že sa vaše chuťové poháriky potešia tak ako tie moje. Ale táto marinovaná fazuľa sa hodí aj k pečenej zelenine, do budha misky...
Celý článok
Fazuľa pinto je celkom bežná stredne veľká strakatá fazuľa. Mám ju veľmi rada. Určite ju zoženiete v dobrom hypermarkete alebo e-shope. Ak ju nemáte, dajte inú hnedú stredne veľkú fazuľu. V januári, kedy sú podľa TČM obličky na vrchole svojich síl, môžete dať fazuľu adzuki. Je to mešia fazuľka, varí sa kratšie a pôsobí veľmi posilňujúco práve na obličky....
Celý článok