Jahody s vločkami a chia do skla

Zdravý sezónny dezert s jahodami plný vitamínov, vápnika a vláknina

Pripravte si tento ľahký letný dezert s jahodami, ktorý nie je o prázdnych kalóriách a rozhodne z neho nepriberiete. Obsahuje minimum tuku, zato veľa vlákniny, vitamínov a vápnika.

Môžete si ho dať aj ako príležitostné letné raňajky, ale rozhodne vám ho neodporúčam jesť studený priamo z chladničky. Ráno naše telo potrebuje teplé raňajky. Tie sú pre naše tráviace orgány najlepšou voľbou. Ak si občas v letných dňoch dáme niečo studenšie, nebude to vadiť, ak to nebude ľadové.

Na jeho osladenie využívam prírodné sladidlá s nižším glykemickým indexom, ktoré nespôsobujú také výkyvy inzulínu ako cukor. Do základu s vločkami a chia dávam javorový sirup. Mne stačia dve lyžice, ale ak máte radi sladšie, dajte tri. Do hornej vrstvy mixujem jahody s brezovým cukrom, ktorý možno poznáte aj pod názvom xylitol. Má oveľa menej kalórií ako cukor, narozdiel od agáve sirupu nezaťažuje pečeň a je vhodný aj pre diabetiov. Má dokonca aj pozitívny vplyv na naše zuby, pomáha redukovať zubný plak. Ale pozor, so xylitolom sa to nemá preháňať.

Prečo si dopriať tento dezert:

♥ dodá vám vitamíny (jahody sú bohaté na vitamín C ale obsahujú aj ďalšie)
♥ je plný antioxidantov z jahôd, vločiek aj chia semienok
♥ obsahuje veľa vlákniny
♥ vďaka chia a jahodám vám doplní vápnik, no obsahuje aj železo, fosfor a ďalšie minerály
♥ dodá vám energiu na dlhší čas a zasýti vás
♥ nerozhodí vám hladinu cukru v krvi

Ingrediencie:

40 g jemných ovsených vločiek (prípadne bez lepku)
20 g chia
250 g čerstvých jahôd + pár kúskov na podávanie
2 – 3 PL javorového sirupu
100 ml mandľového mlieka
1 PL brezového cukru (xylitolu)
pár kvapiek čerstvej citrónovej šťavy
vanilková esencia
mandľové lupienky (nasucho opražené na panvičke 5 minút)


Potrebný čas: 10 minút + čakanie cez noc

Postup:

Do skleneného pohára (asi 500 ml) dajte vločky, chia, javorový sirup, 100 g zmixovaných jahôd, mandľové mlieko a 10 kvapiek vanilkovej esencie. Dobre zamiešajte a nechajte uzavreté v chladničke do druhého dňa.

Na druhý deň pridajte vrstvu 150 g jahôd zmixovaných s brezovým cukrom a pár kvapkami citrónovej šťavy. Ozdobte kúskami jahôd a nasucho opraženými mandľovými lupienkami.

Dobrú chuť ♥

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.