Nátierka z daikonu a mrkvy

Poznáte daikon? Je to biela podlhovastá reďkovka, ktorá je pomerne veľká. Niekedy sa označuje aj ako japonská reďkovka, v obchodoch je často len pod názvom „biela reďkovka“. Hovorí sa, že pochádza práve z Japonska, kde patrí do bežného jedálnička.

Reďkovky všeobecne (rôzne druhy) patria medzi najzdravšie druhy zeleniny. Obsahujú látky, ktoré sú pre naše telo „liekom“ a toto bolo potvrdené aj vedeckými štúdiami. Doprajte si ich každý deň.

Prečo je dobré zaradiť do jedánička reďkovku daikon?

♥ obsahuje veľa vitamínu C (najviac v listoch, ktoré môžete pridať do šalátu)
♥ je veľmi diétna a ak si ju pridáte k hlavnému jedlu alebo si ju dáte pred, vyhnete sa tak prejedaniu
pomáha s trávením potravy vďaka podobným enzýmom, ako sú v našom tráviacom trakte
♥ podporuje detoxikáciu (odvádzanie toxínov z organizmu)
♥ je výborným zdrojom vápnika
♥ posilňuje obličky
a pomáha odvádzať prebytočnú vodu z tela

Pozitívne účinky daikonu sa ešte zvýrazňujú fermentáciou. Ako kvasiť (nielen) túto reďkovku učím v mojom video kurze Kvasená zelenina krok za krokom. 

Pripravila som pre vás jednoduchý ale veľmi chutný recept, na ktorý budete potrebovať len zopár ingrediencií a strúhadlo. Túto nátierku pripravujem s vegan kyslou smotanou. Najviac mi chutí s tou od Dr. Oetker, odkaz nájdete v zozname ingrediencií. Ako alternatívu môžete použiť aj krémovú naturálnu nátierku Lunter alebo inú smotanu.

Ingrediencie:

200 g bielej dlhej reďkovky (daikon)
1 stredne veľká mrkva
1/4 ČL soli
mleté čierne korenie
2 – 3 kopcovité PL vegan smotany (dávam Creme Vega od Dr. Oetker)


Potrebný čas: 10 – 15 minút 

Postup:

Reďkovku umyte a nastrúhajte na väčšom strúhadle. Pridajte soľ, premiešajte a nechajte chvíľu odpočívať.

Medzitým nastrúhajte mrkvu na jemnom strúhadle.

Z reďkovky rukami vytlačte prebytočnú šťavu a pridajte k nej nastrúhanú mrkvu a ostatné ingrediencie. Dobre premiešajte, ochutnajte a prípadne dolaďte podľa svojej chute.

Podávajte s dobrým kváskovým chlebíkom a posypte niečim zeleným. Hodí sa pažítka, jarná cibuľka, žerucha či klíčky.

Dobrú chuť ♥

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.