Lahodný cícer na smotane so zeleninou

lahodné jedlo z cíceru a zeleniny bez mlieka

Toto lahodné ohrievajúce jedlo si zamilujete. Môžete si ho uvariť v klasickejšej verzii s mandľovou smotanou alebo v exotickejšej s kokosovou. Kurkuma dodá krásnu farbu, zvýrazní chuť a navyše má niekoľko zdravotných benefitov. Napríkad protizápalové účinky. Pridávam aj trošku indickej zmesi korenia garam masala, ale v množstve, ktoré jedlu nedodá typickú indickú chuť. Môžete ho pokojne vynechať alebo ak sa rozhodnete pre exotickejšiu chuť, dajte ho o niečo viac.

Ingrediencie:

1 hrnček suchého cíceru
2 PL oleja
1 červená cibuľa
1 ČL soli
1 väčšia mrkva
1 petržlen
1 stredne veľký batát
1 bobkový list
3/4 ČL kurkumy
1 ČL sladkej červenej papriky
1 ČL údenej papriky
1/3 ČL korenia garam masala (môžete vynechať, ale pekne zvýrazní chuť jedla)
štipka letého čili korenia
500 – 600 ml horúceho zeleninového vývaru alebo horúcej vody
1/2 kocky bio zeleninového bujónu
150 ml mandľovej smotany (pre exotickejšiu chuť môžete nahradiť kokosovou smotanou alebo kokosovým mliekom z konzervy)
kvalitná sójová omáčka na finálne dochutenie (ak nemáte alebo nemôžete, dajte do vývaru trochu viac zeleninového bujónu)

príloha na podávanie: ryža, pšeno alebo cestoviny


Potrebný čas: 30 minút + namáčanie a varenie cíceru vopred

Postup:

Najprv dajte namáčať cícer. Namáčajte ho približne 12 hodín a potom ho varte bez soli. V tlakovom hrnci to trvá približne 40 minút. Môžete tak urobiť pokojne deň – dva pred samotným varením tohto pokrmu.

Mrkvu a petržlen pokrájajte na polkolieska, batát na kocky veľké približne 1,5 cm.

Do hrnca dajte olej a rovno aj soľ. Pridajte nadrobno pokrájanú cibuľu a restujte ju až kým mierne chytí farbu. Potom vsypte zeleninu a všetko korenie. Duste prikryté na miernom ohni 5 minút.

Medzitým zohrejte vývar alebo vodu a po 5 minútach ju pridajte k zelenine. Vhoďte zeleninový bujón a priveďte k varu. Varte prikryté 10 minút.

S vývarom buďte opatrní, aby nebolo jedlo príliš tekuté. Dajte toľko, aby len trochu prekryl zeleninu. Pridať sa dá aj ku koncu varenia.

Potom pridajte uvarený cícer bez tekutiny a varte ešte 5 minút.

Po 5 minútach vyberte bobkový list a odoberte tretinu pokrmu z hrnca. Tyčovým mixérom zmixujte na krém. Vráťte do hrnca a premiešajte.

Nakoniec vlejte smotanu, ochutnajte a v prípade potreby dochuťte sójovou omáčkou. Varte ešte jednu mintútu.

Podávajte s ryžou alebo so pšenom. Výborne sa hodia aj pšenové krokety alebo cestoviny. Zvlášť ak ste uvarili klasickejší variant s mandľovou smotanou, nie s kokosovou.

Dobrú chuť ♥

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>

Stiahnite si zdarma e-book

Prečo a ako viac variť bez mäsa, mlieka, vajec a cukru

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.