Pohánka je bezlepková obilnina, ktorá má najviac ohrievajúcej energie zo všetkých obilnín. Preto je vhodná na chladné dni, ale v lete s ňou buďte opatrní. V lete ju používam len okrajovo a to vo forme múky do palacinkového cesta alebo na zahustenie jedla.
Ale v chladných častiach roku ju mám na tanieri pravidelne, minimálne raz za týždeň. Má totiž veľa zdravotných benefitov.
Účinok rutinu sa výrazne posilňuje v kombinácii s vitamínom C. Preto je dobré pohánku kombinovať s potravinami bohatými na vitamín C. Napríklad s kvasenou kapustovou zmesou.
Pečená zelenina s pohánkou a tempehom
Jemnučké špaldovo-pohánkové palacinky
Tempeh je fermentovaný výrobok zo sóje, ktorý je vďaka fermentácii veľmi dobre stráviteľným zdrojom kvalitných bielkovín. Tiež je bohatý na vitamíny skupiny B. Zoženiete ho v každom väčšom supermarkete. Do tohto jedla sa vyslovene hodí údený tempeh.
1 menšia cibuľa
2 PL oleja
soľ
mleté čierne korenie
1 ČL čerstvého nadrobno nasekaného rozmarínu
2 stredne veľké mrkvy
150 – 160 g údeného tempehu
2 hrnčeky uvarenej pohánky (krúpy) – to je približne 1 hrnček neuvarenej pohánky
Na podávanie:
pažítka/ jarná cibuľka alebo klíčky
1 PL slnečnicových semienok
kopček kvasenej zeleniny
Do panvice dajte olej so soľou a keď sa ohreje, pridajte nadrobno pokrájanú cibuľu. Po chvíli pridajte mrkvu nakrájanú na tenké kolieska. Zasypte mletým čiernym korením a nadrobno nasekaným čerstvým rozmarínom.
Restujte prikryté 10 minút, pravidelne premiešajte aby sa jedlo nepripálilo.
Po 10 minútach pridajte na malé kocky pokrájaný tempeh ešte restujte pár minút.
Nakoniec primiešajte uvarenú pohánku a všetko spolu prehrejte.
Na tanieri ozdobte niečim zeleným (skvelá je pažítka alebo žerucha) a posypte lyžicou slnečnicových semienok. Podávajte ideálne s kvasenou zeleninou. Hodí sa chuťovo a tiež kvôli vitamínu C ako som spomínala na začiatku článku,
Dobrú chuť ♥
Stiahnite si zdarma e-book
Prečo a ako viac variť bez mäsa, mlieka, vajec a cukru
Chystám pre vás novú vylepšenú verziu tohto e-booku. Ďakujem za pochopenie.