Pohánka s mrkvou na rozmaríne a s údeným tempehom

Pohánka je bezlepková obilnina, ktorá má najviac ohrievajúcej energie zo všetkých obilnín. Preto je vhodná na chladné dni, ale v lete s ňou buďte opatrní. V lete ju používam len okrajovo a to vo forme múky do palacinkového cesta alebo na zahustenie jedla.

Ale v chladných častiach roku ju mám na tanieri pravidelne, minimálne raz za týždeň. Má totiž veľa zdravotných benefitov.

Prečo sa oplatí pohánku zaradiť do jedálnička pravidelne:

  • je bez lepku
  • obsahuje pomerne veľa aminokyselín a je výživná
  • obsahuje rôzne druhy minerálov (draslík, fosfor, vápnik, železo, zinok)
  • dodá vám vitamíny skupiny B a E vitamín
  • ma vysoký obsah rutinu, ktorý zlepšuje pružnosť ciev a spolu s vitamínom E prispieva k ich liečeniu
  • zlepšuje krčové žily
  • pomáha pri problémoch s hemoroidmi

Účinok rutinu sa výrazne posilňuje v kombinácii s vitamínom C. Preto je dobré pohánku kombinovať s potravinami bohatými na vitamín C. Napríklad s kvasenou kapustovou zmesou.

Vyskúšajte aj tieto jedlá s pohánkou:

Pečená zelenina s pohánkou a tempehom

Jemnučké špaldovo-pohánkové palacinky

Tempeh je fermentovaný výrobok zo sóje, ktorý je vďaka fermentácii veľmi dobre stráviteľným zdrojom kvalitných bielkovín. Tiež je bohatý na vitamíny skupiny B. Zoženiete ho v každom väčšom supermarkete. Do tohto jedla sa vyslovene hodí údený tempeh.

Ingrediencie na 2 porcie:

1 menšia cibuľa
2 PL oleja
soľ
mleté čierne korenie
1 ČL čerstvého nadrobno nasekaného rozmarínu
2 stredne veľké mrkvy
150 – 160 g údeného tempehu
2 hrnčeky uvarenej pohánky (krúpy) – to je približne 1 hrnček neuvarenej pohánky 

Na podávanie:
pažítka/ jarná cibuľka alebo klíčky
1 PL slnečnicových semienok
kopček kvasenej zeleniny


Potrebný čas: 15 – 20 minút

Postup:

Do panvice dajte olej so soľou a keď sa ohreje, pridajte nadrobno pokrájanú cibuľu. Po chvíli pridajte mrkvu nakrájanú na tenké  kolieska. Zasypte mletým čiernym korením a nadrobno nasekaným čerstvým rozmarínom.

Restujte prikryté 10 minút, pravidelne premiešajte aby sa jedlo nepripálilo.

Po 10 minútach pridajte na malé kocky pokrájaný tempeh ešte restujte pár minút.

Nakoniec primiešajte uvarenú pohánku a všetko spolu prehrejte.

Na tanieri ozdobte niečim zeleným  (skvelá je pažítka alebo žerucha) a posypte lyžicou slnečnicových semienok. Podávajte ideálne s kvasenou zeleninou. Hodí sa chuťovo a tiež kvôli vitamínu C ako som spomínala na začiatku článku,

Dobrú chuť ♥

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>

Stiahnite si zdarma e-book

Prečo a ako viac variť bez mäsa, mlieka, vajec a cukru

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.