Cestovinovo-cícerový šalát s tahini dresingom

vegan letný šalát s cícerom a tahini dresingom

Na horúce letné dni sú vhodné jedlá, ktoré nás zbytočne neprehrejú. Ako tento cestovinový šalát s cícerom a letnou zeleninou. Pripravte si ho s chutným a zdravým tahini dresingom, ktorý u nás nie je veľmi typický. Tahini je pasta (krém) zo sezamu, ktorá pochádza z Blízkeho východu. Tam sa často pridáva do typických hummusov. Nájdete ju aj v tomto mojom výbornom hummuse z bielej fazule.

Prečo vyskúšať tahini dresing?

  • pre zmenu – pestrá strava, ktorá sa skladá z rôznych (prevažne) rastlinných surovín, je podľa vedeckých poznatkov najzdravšia
  • je bohatý na zinok
  • je bohatý na vápnik
  • obsahuje aj ďalšie minerály – železo, horčík a fosfor  
  • obsahuje zdravé tuky, ktoré pomáhajú srdcu
  • dodá vám vitamíny skupiny B

Tahini dresing pripravujem bez pridávania oleja (narozdiel od väčšiny receptov na tahini dresing). Tahini obsahuje približne 50% tukov a preto je zbytočné a zo zdravotného hľadiska aj nevhodné pridávať do dresingu ďalší olej. Zdravé tuky potrebujeme, ale ich nadmiera nám škodí.

Niektoré moje klienty majú problémy s trávením surovej zeleniny. Príčinou z pohľadu Tradičnej čínskej medicíny býva oslabený okruh Sleziny. V tom prípade vám odporúčam časť surovej zeleniny nahradiť napríklad naparenou brokolicou, uvareným hráškom, či inou tepelne spracovanou zeleninou podľa vašej chute.

Ingrediencie pre dve osoby:

100 g suchých cestovín (pre bezlepkový variant sa hodia kukuričné)
120 g uvareného cíceru
4 menšie paradajky
1/3 šalátovej uhorky
1/2 červenej cibule
2 hrste šalátových listov (napríklad ľadový šalát či rímsky šalát)

Ingrediencie na dresing: 

4 PL tahini (používam tahiny od firmy Svět plodu, ktorá netuhne a výborne chutí)
2 ČL medovej horčice
soľ
2 PL citrónovej šťavy
1 ČL sladu alebo javorového sirupu
mleté čierne korenie
1 dcl poriadne studenej vody


Potrebný čas: 25 minút

Postup:

Dajte variť cestoviny.

Medzitým si poriadne vychlaďte trochu vody. Môžete ju dať do chladničky alebo k nej prihodiť pár kúskov ľadu.

V miske metličkou zmiešajte tahini, horčicu, citrónovú šťavu, soľ a mleté čierne korenie. Dochuďte sladom alebo javorovým sirupom a znovu zamiešajte.

Postupne pridávajte ľadovú vodu a vymiešajte na krémový dresing. Je možné, že nebudete potrebovať všetko množstvo vody.

Do misy dajte uvarené cestoviny a cícer. Pridajte k nim farebnú letnú zeleninu.

Navrchu polejte hotovým tahini dresingom a všetko spolu zamiešajte. Ochutnajte a v prípade potreby dochuďte trochou soli, citrónovej šťavy alebo umeoctom.

Dobrú chuť ♥

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>

Stiahnite si zdarma e-book

Prečo a ako viac variť bez mäsa, mlieka, vajec a cukru

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.