Zeleninová polievka s kvakou a červenou šošovicou

Poznáte kvaku? Niekedy sa jej hovorí turín. Táto zelenina, ktorá má podobnú chuť ako kaleráb a pestovala sa už v stredoveku, bola bežnou súčasťou jedálnička našich starých rodičov. Aj dnes sa niekde ešte pestuje a dá sa kúpiť, aj keď nepatrí medzi rozšírené druhy zeleniny. A to je škoda, lebo je veľmi zdravá.

Má bielu až žltkastú farbu a dá sa konzumovať surová, uvarená v polievke ale aj pečená.  Ak budete mať možnosť určite ju vyskúšajte. Kupujte vždy pevnú kvaku s hladkou šupkou.

Aké sú zdravotné benefity kvaky?

  • obsahuje veľa vitamínu C
  • je zdrojom ďalších vitamínov – A, E a vitamíny a skupiny B
  • obsahuje vápnik a draslík
  • má vysoký obsah vlákniny, čím pomáha s trávením
  • pomáha telu zbaviť sa kyseliny močovej
  • protirakovinové účinky vďaka obsahu sulforafanu
  • pôsobí blahodárne na dýchacie cesty 

Ingrediencie na 2 – 3 porcie:

1 menšia cibuľa
2 menšie mrkvy
1 menší petržlen
1 neveľká kvaka
6 PL červenej šošovice polenej
1 PL olivového oleja
3/4 ČL soli
500 – 600 ml horúceho zeleninového vývaru alebo vody
mletá rasca
mleté čierne korenie
1 bobkový list
1 strúčik cesnaku
majoránka
1 ČL miso pasty na finálne dochutenie a dodanie enzýmov


Potrebný čas: 30 minút

Postup:

Cibuľu pokrájajte nadrobno, mrkvu na kolieska a petržlen na polkolieska. Kvaku nakrájajte na väčšie kocky. Cesnak ošúpte.

Na posolenom oleji speňte cibuľu a pridajte mrkvu a petržlen. Zasypte mletou rascou a čiernym korením a vložte bobkový list. Prikryté duste na miernej intenzite asi 5 minút.

Potom pridajte kvaku a popučený cesnak. Vložte dobre prepláchnutú šošovicu a zalejte horúcou tekutinou.

Varte prikryté na miernom ohni 15 minút.

Hotovú polievku dochuťte miso pastou, ktorú zmiešate priamo v tekutine z polievky.

Môj tip: do hotovej horúcej polievky pridajte na tanieri 2 lyžice uvarenej slzovky. Hovorí sa jej aj perličkový jačmeň, aj keď to v skutočnosti nie je jačmeň. Slzovka má silné čistiace účinky na organizmus a pomáha telu zbavovať sa hlienov.

Dobrú chuť ♥

 

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>

Stiahnite si zdarma e-book

Prečo a ako viac variť bez mäsa, mlieka, vajec a cukru

 

Chystám pre vás  novú vylepšenú verziu tohto e-booku. Ďakujem za pochopenie.

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.