Blog

Fašírky či burgre z fazule adzuki

Na tento recept som narazila úplnou náhodou na jednom zahraničnom webe. Zaujalo ma na ňom, že je priam nabitý zdravými ingredienciami. Mierne som si ho upravila a myslím, že by bola škoda nepodeliť  sa oň s vami. Je to ďalší dôkaz, že zdravé jedlo môže výborne chutiť. U nás zabodovalo aj u silnejšieho pohlavia:) Ako hlavnú surovinu som zvolila fazuľu adzuki,...

Celý článok

Vianočná kapustnica so slivkami

Vianoce si bez nej nedokážem predstaviť. Najradšej ju mám poriadne hustú a kyslú. Údená vegánska klobása jej dodáva šmrnc a skvelú chuť. Navyše ju robí mierne krémovou. Len počítajte s tým, že sa v polievke rozpadne.  Sušené slivky krásne dopĺňajú kyslosť tejto slávnostnej polievočky. Ingrediencie: 500 g kyslej kapusty 3 – 4 l vody 1 ČL soli 2 hrste...

Celý článok
Vegan vanilkové rožky

Vanilkové rožky s lieskovými orieškami

Vanilkové rožky u nás neodmysliteľne patria k Vianociam. A hneď na úvod priznávam, že toto je jediný recept tu na mojom blogu, v ktorom používam biely cukor. Nedávam ho do cesta, len rožky posypem zmesou práškového cukru a mletej vanilky. Samozrejme, tento krok môžete vynechať. Ale pre mňa to nie je ono :) Skúšala som tiež iné náhrady, napríklad sušený slad ale ten...

Celý článok

Zeleninová polievka s červenou šošovicou a ružičkovým kelom

Túto polievku som pre vás pripravila so zámerom ukázať vám ako sa pomocou stravy postarať o dostatočný prísun železa. Železo je veľmi dôležitý minerál a 26.11. 2020 je Deň deficitu železa. Pripojila som sa k dobrej veci a pridala ku kampani  BERTE ŽELEZO VÁŽNE. A tak som pre vás dnes pripravila recept, ktorý vám pomôže železo doplniť. Mnohí asi...

Celý článok

Perníková ovsená kaša s tekvicou

Táto lahodná ovsená kaša vám zlepší sychravé ráno :) Vonia po perníku, je prirodzene sladká a plná zdraviu prospešných látok. Počítajte, že na jej prípravu budete potrebovať zhruba pol hodinu, ale je to jednoduché. Robievam ju z muškátovej tekvice. Môžete dať aj maslovú (tú v tvare hrušky). Túto tekvicu je potrebné ošúpať. Ak chcete ušetriť čas, pripravte si ju vopred...

Celý článok

Pšenový koláč s karamelizovanými jabĺčkami a mandľovou posýpkou

Základ koláča, teda cesto, tvorí pšenová kaša. Tú si môžete pripraviť aj deň vopred. Ja to robievam tak, že ak varím pšenovú kašu na raňajky, urobím jej približne dvojnásobné množstvo. Polovicu zjeme hneď ráno (napríklad s makom či orieškovým maslom a s ryžovým sladom). Druhú časť odložím do chladničky a mám základ pre cesto, do ktorého už len tesne pred pečením...

Celý článok
Zeleninová polievka s hrachom a krúpami

Zeleninová polievka s hrachom a krúpami

Ak máte radi sýte a husté polievky, tak táto je presne takáto. Ak pri jej príprave použijete poctivý domáci zeleninový vývar, bude aj veľmi bohatá na minerály a vitamíny. Vďaka kombinácii hrachu a jačmeňa vášmu telu dodáte aj rastlinné bielkoviny. Jačmeň je zdravá obilnina, ktorá podľa čínskej medicíny pomáha našim pľúcam zbaviť sa hlienov a podporuje zdravý vývoj a rast detí....

Celý článok

Omeleta bez vajec v dvoch verziách

Nechcete alebo nemôžete jesť vajíčka? Alergia na vajíčka v dnešnej dobe už nie je taká zriedkavá. Tiež je dnes dosť ľudí, ktorí vajíčka trávia pomerne ťažko. Súvisí to s tým, že vajíčka pôsobia sťahujúco a vysušujú sliznice tela. Dobrá správa je, že aj bez vajec si môžete dopriať napríklad omeletu. A dokonca v nej nebudú chýbať ani bielkoviny. Jej základ totiž...

Celý článok

Krémová polievka zo zelenej špargle

Toto je veľmi jednoduchá a rýchla polievka, ktorú, dúfam, ocenia všetci milovníci špargle. O zdravotných benefitoch tejto zaujímavej zeleniny som písala v jednom zo starších receptov so špargľou >>> Cestoviny so špargľou v citrónovo-tymianovej omáčke Určite nevynechajte citrón Polievku som ochutila mletým citrónovým korením. Ak ho nemáte, pokojne môžete použiť mleté čierne korenie. Ale na konci určite nevynechajte citrónovú šťavu. Bez...

Celý článok

Červená cibuľa kvasená v náleve z umeoctu

Je neskutočne zdravá a väčšine ľudí, čo poznám chutí. Hodí sa takmer ku každému jedlu, alebo len tak namiesto šalátu. Stačí ju dochutiť bylinkami, alebo zaujímavou zálievkou či smotanou. Kvasená zelenina je tiež veľmi rozmanitá. Môžete ju rôzne kombinovať a vytvárať vlastné obľúbené mixy. Alebo si jednotlivé druhy môžete fermentovať (teda kvasiť) samostatne. Ak ste sa s ňou...

Celý článok