Granola s javorovým sirupom a orechami

Urobiť si dobrú a zdravú granolu je naozaj jednoduché a zvládne to každý. Jej výhodou je, že v dobre uzavretej nádobe vám vydrží aj mesiac a tak ju môžete mať stále po ruke. V chladničke ju skladovať nemusíte, stačí aby nebola na priamom slnku alebo pri tepelnom zdroji.

Granola je pre mňa viac dezert alebo malý snack, než raňajky. Najradšej mám totiž teplé raňajky vo forme ľahkej polievky a/alebo obilnej kaše. Ale počas horúcich letných dní si ju občas dám ako neskoré raňajky s kokosovým jogurtom a čerstvým sezónnym ovocím. Tá kombinácia šťavnatého a chrumkavého je skvelá!

Tiež ňou môžete ozdobiť rôzne ovocné poháre alebo napríklad chia puding s ovocím.

Tento recept som zaradila aj do kategórie bez lepku, pretože ak použijete bezgluténové ovsené vločky, máte bezlepkové jedlo.

Ak milujete orechy tak ako ja, určite nimi v granole nešetrite, dávam ich rovnaké množstvo ako vločiek. Odporúčam vám zmes rôznych orechov, skvelo sa hodia aj kokosové kúsky alebo chipsy. Namiešajte si vlastnú kombináciu a určite vyberajte kvalitné orechy, ktoré sú naturálne. Teda nepražené a nesolené.

V zozname ingrediencií nájdete môj tip na orechy, ktoré dávam do tejto granoly.

Množstvo surovín, ktoré uvádzam v tomto recepte je tak akurát na 1 veľký plech. Ak by ste chceli dávku zdvojnásobiť, odporúčam vám granolu rozdeliť na polovicu a piecť ju na dva-krát.

Ingrediencie:

1 väčší hrnček ovsených vločiek (200 gramov)
štipka soli
1 PL rozpusteného kokosového oleja (je možné ho nahradiť aj iným olejom vhodným na pečenie, napríklad slnečnicovým)
100 ml javorového sirupu
20 kvapiek prírodnej vanilkovej arómy (môžete vynechať alebo nahradiť mletou vanilkou, či vanilkovým luskom, ktorý primiešate do javorového sirupu)
1 väčší hrnček orechov podľa preferencií (dávam zmes kvalitných orechov MYX PALEO od českej firmy Svět plodů, ktorá dodáva aj na Slovensko)


Potrebný čas: 40 minút vrátane pečenia 30 minút

Postup:

Rúru na pečenie zapneme na 150 stupňov.

Ovsené vločky dáme do misy, pridáme štipku soli, rozpustený kokosový olej, javorový sirup a vanilku. Poriadne premiešame.

Pridáme orechy a všetko znovu poriadne premiešame.

Veľký plech vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne na neho rozvrstvíme granolu. Dáme piecť na 30 minút a po každých 10 minútach premiešame.

Upečenú granolu vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.

Najradšej ju mám s kokosovým jogurtom alebo chia pudingom a čerstvým ovocím alebo ju zobem len tak namiesto nezdravých sladkostí.

Dobrú chuť ♥

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.