Brokolicové placky

Ak máte radi brokolicu tak ako my, tak si tieto placky obľúbite. Keďže placky všeobecne patria medzi mastnejšie jedlá, nerobievam ich často. Na druhej strane, tieto sú plné zeleniny a sú bez lepku, takže sú dobre stráviteľné.

Vedeli ste, že brokolica obsahuje viac vitamínu C ako pomaranč? Na zeleninu má tiež pomerne vysoký obsah bielkovín a pre obsah nerozpustnej vlákniny je skvelá pre naše črevá.

Vyskúšajte aj výborné cestoviny s brokolicovo-pórikovou omáčkou.

V tomto recepte používam zlatý ľan, pretože je svetlejší a placky sú krajšie:) Ale pokojne ho môžete nahradiť klasickým hnedým ľanovým semienkom.

Ingrediencie:

400 g brokolice
2 PL zlatého ľanu
3 PL lahôdkového droždia
10 PL studenej vody
1/2 ČL soli
mleté čierne korenie
1 väčší strúčik cesnaku
3 PL pohánkovej múky
olej vhodný na vyprážanie


Potrebný čas: 30 minút

 

Postup:

Brokolicu očistite a rozoberte na ružičky. Dajte ju napariť na 5 minút.

Medzitým zlatý ľan pomeľte (robím to na kávovom mlynčeku) a dajte ho do menšej misky. K ľanu postupne primiešajte 10 PL studenej vody a vytvorte kašičku, ktorou nahradíte 2 vajíčka.

V ďalšom kroku očistite cesnak a pripravte si ostatné ingrediencie.

Naparenú brokolicu preložte na väčšie prkienko a veľkým nožom nasekajte na drobné kúsky. Kúsky by mali byť čo najmenšie, aby placky držali pohromade.

Nasekanú brokolicu preložte do misky. Pridajte popučený cesnak a ostatné ingrediencie vrátane ľanovej kašičky. Dobre premiešajte a vytvorte lepivú hmotu na placky.

Zmes ochutnajte a v prípade potreby pridajte ešte trochu soli.

Rozpáľte olej v panvici. Nemusíte ho dávať priveľa, stačí 1 mm.

Polievkovou lyžicou naberajte kopcovito zmes na placky. Opatrne ju dajte do oleja a lyžicou vytvorte placku. Jemne pritlačte, aby placka držala pohromade. Placky nerobte príliš tenké, rozpadávali by sa.

Pečte z každej strany na nie príliš silnej intenzite (pečiem na stupni 6 z deviatich), kým placky získajú zlato-hnedú farbu. Otáčajte ich opatrne pomocou dvoch obracačiek.

Placky ukladajte na tanier vyložený kuchynskou papierovou utierkou, aby ste odsali prebytočný tuk. Tuk odsajte aj z hornej časti placiek.

Dobrú chuť ♥

Nechcete neustále riešiť čo variť? Chcete variť zdravo, ale neviete ako správne kombinovať jedlá?
Trápia vás problémy s trávením, únava po jedle či celková strata energie?
Pridajte sa do našej  FB skupiny a získajte dennú dávku inšpirácie, návody, postupy, živé videá aj motiváciu. Pre vstup do skupiny kliknite tu >>> Varím zdravo a je mi skvelo

 

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.