Ružičkový kel z panvičky s údeným tempehom a ryžou

Ružičkový kel je veľmi zdravá zelenina, ktorá má sezónu v zime. Okrem jeho nesporných nutričných predností, ako je vysoký obsah kyseliny listovej, vitamínu C a K, železa a vlákniny, je jeho výhodou rýchla príprava.

A práve takýto rýchly a jednoduchý recept s ružičkovým kelom som pre vás pripravila. Ak budete mať ryžu uvarenú vopred, tak toto jedlo zvládnete uvariť za 20 minút. Navyše, je to naozaj chutné jedlo, ktoré odporúčam vyskúšať aj tým z vás, ktorí ružičkový kel veľmi neobľubujete. Kombináciou kelu, tempehu a ryže získate nutrične plnohodnotné jedlo, kde sú zastúpené všetky základné zložky. Údený tempeh určite nezamieňajte za iný, práve tá údená chuť robí toto jedlo zaujímavejšie. Prípadne je možné nahradiť ho za údené tofu.

Ja si tento pokrm dopĺňam ešte kvasenou zeleninou. Tá je bohatá na vitamíny (napríklad vitamín C, bez ktorého sa železo z potravy ťažko vstrebáva v organizme), živé enzýmy, ktoré podporujú trávenie a hlavne na probiotiká veľmi potrebné pre zdravý črevný mikrobióm.  Pridajte ešte trošku zelených šalátových listov a máte veľmi chutné a zdravé jedlo.

Môj tip: Dopredu si môžete umyť aj kel a zbaviť ho vrchných nepekných lístkov. Tie vždy odstránim. Ušetríte ďalších pár minút času.

 

Ingrediencie na 2 porcie:

250 g ružičkového kelu
1 menšia červená cibuľa
2 PL slnečnicového oleja
1 PL omáčky Tamari
1 ČL ryžového sladu alebo sirupu
trochu soli (omáčka Tamari je slaná, takže naozaj stačí trochu)
mleté čierne korenie
mletá rasca
80 – 100 g údeného tempehu
200 g uvarenej bielej ryže (dávam bio jazmínovú)


Potrebný čas: 20 minút (bez varenia ryže vopred)

Postup:

Ružičkový kel zbavte vrchných lístkov a umyte v studenej vode. Potom ho prerežte na polovice. Ak máte väčšie ružičky, tak ho môžete prerezať na štvrtinky.

Červenú cibuľu nakrájajte nadrobno.

Do panvice dajte 2 lyžice slnečnicového oleja, 1 lyžicu omáčky Tamari a 1 čajovú lyžičku ryžového sladu.  Pridajte trošku soli a mletého čierneho korenia a dobre premiešajte. Omáčku zohrejte a pridajte k nej cibuľu. Nechajte ju restovať asi minútu.

Potom vhoďte do panvice ružičkový kel, zasypte mletou rascou, premiešajte a restujte pod pokrievkou na miernom ohni približne 12 minút. Občas premiešajte.

Kým sa zelenina restuje, nakrájajte údený tempeh na malé kocky. Keď je kel hotový (mal by byť mäkký, ale v strede mierne chrukmavý, nie rozvarený), pridajte k nemu nakrájaný tempeh, premiešajte a minútu spolu restujte.

Nakoniec pridajte uvarenú ryžu a všetko spolu ešte krátko prehrejte.

Dobrú chuť ♥

Vyskúšajte aj túto polievku s ružičkovým kelom >>> Zeleninová polievka s červenou šošovicou a ružičkovým kelom

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.