Fazuľový guláš s batátom a harissou

Fazuľový guláš sa dá pripraviť na mnoho spôsobov. Tento som pripravila s koreniacou pastou harissa a je výborný. Použila som jemnú harissa pastu, ktorá je len mierne pálivá. Guláš si tak mohol v pohode dať aj náš šesťročný syn. My s manželom sme si naše porcie ešte trochu doostrili chilli papričkami:) Chilli je v tomto ročnom období vhodné zaradiť do jedálnička. Pomáha rozpúšťať hlien, uvoľňovať dutiny a má zahrievacie účinky na organizmus.

Ak budete variť guláš len pre dospelých a máte radi ostrejšie jedlá, pokojne použite ostrejšiu harissa pastu.

Harissa je koreniaca pasta, ktorá pochádza z arabských krajín. Býva poriadne ostrá, ale dá sa kúpiť aj jemná. Preto pozorne čítajte etiketu. Existuje aj suché korenie harissa. Ale v tomto jedle je pasta.

Vyskúšajte aj tento fazuľový guláš, ktorý zas chutí inak, ale tiež veľmi dobre >>> Rýchly fazuľový guláš

Ingrediencie na 2 – 3 porcie:

1 väčší hrnček hnedej fazule (v suchom stave)
1 červená cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 väčší batát
1/2 červenej papriky
2 PL oleja
1 ČL soli
2 ČL údenej mletej papriky
1 ČL sladkej červenej papriky
trošku mletého čierneho korenia
3 PL jemnej harissy (pasty)
chilli paprička alebo mleté chilli (podľa chuti alebo môžete vynechať)
500 ml horúceho vývaru alebo vody
1 – 2 PL kvalitnej sójovej omáčky Shoyu
1 – 2 PL jačmenného sladu
1 PL maizeny (dávam chemicky neupravenú, nebielenú)


Potrebný čas: 30 minút + namáčanie fazule vopred  (12 hodín)

Postup:

Fazuľu nezabudnite namočiť vopred. Namáčam ju zhruba 12 hodín, niekedy aj viac. Nie je to na škodu, bude ešte lepšie stráviteľná. V priebehu takéhoto dlhšieho namáčania môžete vymeniť vodu. Aj fazuľu si môžete uvariť vopred, pokojne aj deň dopredu.

Ak máte fazuľu uvarenú vopred, samotné varenie gulášu už bude rýchle a jednoduché.

Cibuľu pokrájajte na drobno a speňte na oleji rovno so soľou. Medzitým ošúpte batát a nakrájajte ho na asi 1,5 cm veľké kúsky. Červenú papriku očistite a tiež nakrájajte. Cesnaky ošúpte.

Ku spenenej cibuli pridajte zeleninu a pretlačený cesnak. Pridajte mletú sladkú aj údenú papriku a čierne korenie. Zamiešajte a duste pod pokrievkou asi 3 minúty.

Potom pridajte harissu, chilli papričku alebo mleté chilli (môžete vynechať), uvarenú fazuľu a horúci vývar alebo vodu. Varte na miernom ohni prikryté 20 minút.

Nakoniec ochuťte sójovou omáčou Shoyu a jačmenným sladom. Ak nemôžete sóju, môžete dať počas varenia zmesi trochu bio zeleninového bujónu na zvýraznenie chuti. Ak nemôžete lepok, jačmenný slad nahraďte ryžovým sladom alebo iným prírodným sladidlom podľa vašej obľuby. Pridávajte ho postupne a ochutnávajte, každé sladidlo má inú sladivosť. Výsledné jedlo by malo mať vyvážené chute, nemalo by byť príliš sladké.

Pridajte ešte 1 lyžicu maizeny zmiešanú v troške studenej vody a dobre premiešajte. Nechajte krátko prejsť varom a odstavte zo zdroja tepla.

Guláš môžete podávať s dobrým kváskovým chlebom alebo s ryžou.

Dobrú chuť ♥

 

 

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.