Zeleninová polievka s mungo fazuľkami

Hustá polievka, ktorá je plná zeleniny a zdravých strukovín je pre mňa jedným z pilierov zdravého stravovania. A ak je uvarená z poctivého zeleninového vývaru plného mineralov, platí to dvojnásobne. Chcete vedieť ako na takýto vývar? Prečítajte si tento článok >>> Zeleninový vývar – zázrak plný vitamínov a minerálov.

Mungo fazuľky sa určite oplatí vyskúšať. Pochádzajú z Ázie, kde o ich zdravotných účinkoch vedia už tisícročia. Majú vysoký podiel bielkovín, sú výborným zdrojom vitamínov skupiny B, vrátane kyseliny listovej ale aj minerálnych látok. Majú jemnú orieškovú chuť.

Ingrediencie na 4 porcie:

1 neveľký hrnček suchých mungo fazuliek
1 šalotka alebo menšia cibuľa
5 cm kúsok póriku
1 strúčik cesnaku
1 PL sezamového alebo slnečnicového oleja
1/2 ČL soli
2 stredne veľké mrkvy
1 petržlen
1 kocka bio zeleninového bujónu (môžete vynechať, ale dajte na začiatku viac soli)
600 ml horúceho zeleninového vývaru alebo vody
1/3 ČL mletej rasce
1/2 ČL kurkumy
1/3 ČL mletého koriandru
štipka mletého čili korenia
1 a 1/2 ČL bielej miso pasty (miso shiro)
1 – 2 ČL umeoctu na finálne ochutenie


Potrebný čas: 60 minút + namáčanie fazuliek aspoň 2 hodiny

Postup:

Mungo fazuľky namočte aspoň na 2 hodiny a potom varte bez soli 25 až 30 minút. Medzitým si očistite a nakrájajte zeleninu. Mrkvu a petržlen nakrájajte na polkolieska. Pórik prerežte pozdlžne a potom ho na šírku nakrájajte tenké prúžky. 

Dajte ohrievať zeleninový vývar alebo vodu.

Nadrobno nakrájanú šalotku či cibuľu speňte na oleji, do ktorého pridajte rovno soľ. Prihoďte zeleninu, korenie a popučený cesnak. Restujte na miernom ohni 3 – 5 minút. Občas premiešajte.

Pridajte horúci vývar, zeleninový bujón a mungo fazuľky. Varte ešte 15 minút.

Polievku odstavte a odoberte asi tretinu, ktorú ponorným mixérom zmixujte spolu s miso pastou. Vráťte naspäť do hrnca, premiešajte a jemne dochuťte umeoctom. Pridávajte ho postupne aby bola polievka podľa vašej chuti.

Môj tip: veľmi rada túto polievku podávam s celozrnným kváskových chlebíkom, ktorý nakrájam na malé kocky. Opekám ho na troške oleja do chrumkava. Môžete si ho pripraviť aj vopred.

Dobrú chuť ♥

Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ma sledujete na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť @laskavevarenie. Rada budem vašu fotku zdieľať. Vďaka!

Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.