Makové vianočné hviezdičky

Ak si chcete dať na Vianoce aj sladké, ktoré nebude len o prázdnych kalóriách, vyskúšajte tieto vianočné makové keksíky. Sú veľmi jednoduché a ak máte radi mak, budú vám určite chutiť. Dávam do nich celý, nepomletý mak, vďaka ktorému majú zaujímavú konzistenciu a chuť. Vajíčko nahradia pomleté chia semienka zmiešané s vodou. A práve vďaka maku a chia semienkam obsahujú tieto koláčiky zdravé minerály.

Môj synček nemá veľmi rád mak, ale tieto keksíky mu chutia:)

Keksíky sladím kombináciou kokosového a brezového cukru (hovorí sa mu aj xylitol). Obidve majú nižší glykemický index než klasický cukor. Brezový cukor má navyše o 40% menej kalórií a narozdiel od agáve sirupu neobsahuje fruktózu, ktorá v izolovanej forme (teda ak nie je napríklad v ovocí) veľmi zaťažuje pečeň. Xylitol má tiež pozitívny vplyv na zuby. Ale, tak ako so všetkými sladidlami, by sme to s ním nemali preháňať.

Na konci článku nájdete tento recept aj v pdf formáte na vytlačenie. 

Ingrediencie:

200 g celozrnnej špaldovej múky jemne mletej (alebo hladkej špaldovej)
40 g kokosového cukru
35 g práškového brezového cukru (teda pomletého)
štipka soli
1 PL mletých chia semienok
4 PL studenej vody
100 g vegan masla (dávam Alsan bio alebo Naturli Vegan block)
70 g celého nemletého maku
džem podľa chuti (dávam domáci marhuľový alebo ríbezľový)


Potrebný čas: 60 min + odležanie cesta aspoň 2 hodiny

Postup:

Chia semienka pomeľte na mlynčeku a zmiešajte v malej miske so štyrmi lyžicami studenej vody. Nechajte chvíľu odpočívať.

Medzitým vo veľkej mise zmiešajte preosiatu múku, obidva cukry, soľ a nemletý mak. Pridajte vegan maslo a chia kašičku.

Rukou vypracujte cesto, ktoré zabaľte do fólie a dajte odpočívať do chladničky aspoň na 2 hodiny. Pokojne ho nechajte v chladničke odležať aj cez noc.

Trúbu nastavte na 170 stupňov.

Cesto vyberte z chladničky pol hodinu predtým, ako s ním budete pracovať. Na pomúčenej doske ho vyvaľkajte na hrúbku asi 0,5 cm a formičkami vykrajujte hviezdičky alebo iné tvary, ktoré sa vám páčia. Ukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie.

Keksíky pečte 10-12 minút, záleží na trúbe. Radšej ich kontrolujte a vyberte ich, keď mierne začnú chytať zlatú farbu.

Úplne vychladnuté keksíky natrite džemom podľa chute a spojte.  Najlepšie sa podľa mňa hodí marhuľový a ríbezľový džem. Ak ich neurobíte príliš tenké, budú mäkké už na druhý deň.

Dobrú chuť a krásne Vianoce ♥

Tento recept si môžete vytlačiť vo formáte pdf. Stačí ak kliknete tu >>> Makové vianočné hviezdičky
Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ste na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť #laskavevarenie. Vďaka!

 

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.