Nikdy nebudem jesť kôpor ani špenát. Tak túto „mantru“ som si so sebou niesla celé detstvo a mladosť. Presne odo dňa, kedy ma v škôlke prinútili zjesť mliečnu kôprovú omáčku. Asi si viete predstaviť, ako to dopadlo… Možno máte podobnú spomienku z detstva. A ešte aby som nezabudla na brokolicovú polievku plnú smotany. Bŕŕŕ! Deti prirodzene vedia, čo im nerobí...
Celý článok
Teplá obilná kaša na raňajky, to je začiatok dňa, ktorý poteší nielen náš žalúdok, ale aj celé telo. Počas chladných období má ešte väčší zmysel. Aj keď, priznám sa vám, pre mňa je kaša celoročne tou najlepšou raňajkovou voľbou. Ak ju pripravíte z kvalitných a priemyselne neupravených surovín (bohužiaľ, instantné kaše sú priemyselne upravené :-)), tak hneď zrána...
Celý článok
Deň bez polievky akoby ani nebol. Zvlášť, keď je vonku zima a naše telo potrebuje zohriať. Na dlhé vyváranie počas týždňa nemám čas. No výborná polievka sa dá uvariť aj za krátku chvíľu. Tento recept je dôkaz. Ak máte radi červenú repu (cviklu), skúste túto, trochu netradičnú, kombináciu. Repu nemusíte zdĺhavo piecť, aby bola polievka vynikajúca. Jednoducho ju uvaríte...
Celý článok
Receptov na zdravé sladkosti nikdy nie je dosť. Ja osobne koláč, v ktorom je cukor, za zdravý nepovažujem. Niekedy si dlho lámem hlavu, vymýšľam nový recept, skúšam rôzne formy zdravého sladenia, aby sa podaril naozaj chutný koláčik. Najlepšie veci často vznikajú práve vtedy, keď vôbec nie sú v pláne. Aj vám sa to stáva? A potom príde deň, kedy...
Celý článok
Táto vynikajúca polievka vás vďaka zázvoru krásne zahreje počas studených dní. Navyše je jednoduchá a rýchla na prípravu. Je hotová za 30 minút. Robievame ju doma často a nevieme sa jej dojesť :-) Na posledných niekoľko minút varenia, do nej zvyknem pridať aj trochu morskej riasy DULCE, ktorá je veľmi bohatá na železo. Aj keď riasa vonia po mori, v hotovej polievke ju necítiť...
Celý článok
Mak a slivky, to je pre mňa famózna kombinácia. Slivky majú práve teraz svoju sezónu, preto nie je problém zohnať ich krásne dozreté, šťavnaté a sladké. Možno máte šťastie a rastú priamo vo vašej záhrade. Chcela som vytvoriť koláčik bez múky a bez cukru, ale aby zároveň výborne chutil. Základ cesta tvorí pšeno, ktoré je prirodzene bez lepku. Maková...
Celý článok
Chcete urobiť niečo pre svoju imunitu? Zlepšiť trávenie? Zvýšiť príjem vitamínov? Poďte to urobiť tým najprirodzenejším spôsobom a nakvaste si vlastnú zeleninu. Nie je to žiadna náročná práca! Čítajte ďalej, v tomto článku sa dozviete všetko potrebné. O našom zdraví rozhodujú naše črevá Kvasením zeleniny (jedná sa o tzv. mliečne kvasenie, pri ktorom sa vytvára kyselina mliečna) vznikajú...
Celý článok
Do tretice som nachystala špecialitku. Chuť tejto kvasenej zeleninky je zaujímavá, mám ju veľmi rada. Na kvasenie budete potrebovať 0,7 l pohár na zaváranie a menšiu fľašu alebo pohár, ktorý sa do nej vojde. Ak ale nie ste na kvasené pokrmy zvyknutí, odporúčam vám radšej začať niečim klasickým. Trebárs kapustou s mrkvou alebo fermentovanou mrkvičkou v náleve. Viac si o prospešnosti kvasenej zeleniny...
Celý článok
Mám pre vás ďalší recept na pokrm plný probiotík, enzýmov a vitamínov. Je to jeden zo základných receptov na kvasenú zeleninu. Nepridáva sa tu nálev, ale kvasí sa vo vlastnej šťave so soľou. Príprava je jednoduchá a postačia vám klasické fľaše na zaváranie – jedna väčšia 0,7 l a jedna menšia, ktorá sa vojde do tej väčšej. Viac si o kvasenej zelenine prečítajte...
Celý článok
Je to asi najjednoduchší a veľmi rýchly spôsob, ako si pripraviť kvasenú zeleninu. Je veľkým pomocníkom pri posilňovaní imunity a to vďaka živým baktériám, ktoré kvasením vznikajú. Viac si o kvasenej zelenine prečítajte v tomto článku >> Kvasená zelenina – veľké plus pre imunitu. Je to tiež skvelá cesta, ako zoznámiť s kvasenou zeleninou deti. Mala by sa stať bežnou...
Celý článok