Cícerové fašírky Falafel

Nebudem ani trochu preháňať keď poviem, že toto sú moje najobľúbenejšie fašírky. Keď som sa pred rokmi Turka opýtala, či má nejaké jedlo bez mäsa a syra, povedal:
„Falafel“.
„A z čoho je to?“, vyzvedala som.
Usmial sa a povedal: „To sú cícerové fašírky a budu ti chutiť.“
A mal veru pravdu. Bolo to v čase, keď som sa učila jesť inak. Obmedziť v strave to, čo moje telo zaťažovalo a pridať viac nespracovaných rastlinných potravín.  A toto jedlo plne uspokojilo moje chuťové poháriky. Odvtedy už utieklo veľa vody a ja túto dobrotu, ktorá vonia po Blízkom východe bežne robievam doma.

Nie všetko smažené je nezdravé

Tieto fašírky sa klasicky smažia v oleji, aj keď v ňom nemusia úplne plávať 🙂 Falafel sa neobaľuje v strúhanke ani v ničom podobnom, preto do seba nenaberie toľko oleja. Používam sezamový olej, alebo kvalitný slnečnicový vhodný na smaženie a pečenie (býva to na ňom uvedené). Z hotových fašírok ešte zľahka odsajem tuk kuchynskou utierkou. Čerstvo pripravené falafely sú krásne chrumkavé. Pokojne si ich pripravte do zásoby aj na druhý deň. Nebudú síce také chrumkavé, ale budú stále výborné.

A ešte aby som nezabudla. Ak chcete doma urobiť falafel, potrebujete stolný mixér a trpezlivosť. Budete totiž mixovať neuvarený cícer, ktorý sa v noci namáčal vo vode. A to obyčajná tyč nezvládne. Teda ak nevlastníte super výkonný blender, tak trpezlivosť je na mieste. Zmes v mixéri bude potrebné neustále miešať, teda mixér zastaviť, premiešať a mixovať..a znovu a znovu. Môže to trvať takých 15 minút. Ale výsledok stojí za to. Cícer z konzervy je pre toto jedlo nevhodný.

Do Falafelu dávam rímsku rascu. Je výraznejšia a voňavejšia, než tá klasická. Dodáva orientálnu chuť. Ak na ňu nie ste zvyknutí, dajte radšej trochu menej.  No určite ju nevynechajte. Nedávam ju celú, ale podrvím ju v mažiari alebo sa dá nakrájať najemno.

Ingrediencie na 5-6 porcií:

2 neveľké hrnčeky suchého cíceru (300 – 400 g)
1 menšia cibuľa
3-4 strúčiky cesnaku
2 poriadne hrste čerstvej petržlenovej vňate
1 PL pohánkovej múky
1-1,5 ČL morskej soli
1-2 ČL podrvenej rímskej rasce
1 ČL mletého koriandru
čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
trochu mletého chilli (nemusí byť)

olej na smaženie
_______________________________________________________________________

Potrebný čas: 60 min + namáčanie cíceru vopred (min 12 hod)

Postup:

Večer  vopred namočíme prepláchnutý cícer do studenej vody aspoň na 12 hodín.

Nasledujúci deň vodu zlejeme, cícer prepláchneme a necháme odkvapkať. Dáme do stolného mixéru spolu s nakrájanou cibuľou, cesnakom a petržlenovou vňaťou. Prisypeme múku a korenie a začneme mixovať. Cieľom je získať zmes na fašírky, nejde nám o konzistenciu omáčky. Ale nechceme ani kusy cíceru. Môže to ísť ťažšie, ale pri pravidelnom premiešavaní zmesi máme nakoniec hotovo.

Fašírkovú zmes môžeme preložiť do misky a prikrytú dať do chladničky odpočívať. Ja ale zvyknem smažiť rovno, bez chladenia. Robím to tak, že pomocou lyžice a mokrej ruky tvarujem fašírky. Dávam približne 1,5 PL na 1 falafel. Ale môžu byť aj menšie, je to na vás.

Oleja veľa nedávajte, stačí zhruba 2 cm vrstva do panvice. Najprv ho poriadne rozpáľte, ale potom smažte na strednom plameni asi 3 minúty z každej strany. Chceme, aby mali fašírky krásnu zlato-hnedú farbu a vo vnútri neboli surové.

Falafely sa hodia takmer k čomukoľvek – k ryži, bulguru, či do šalátu. Chutné su aj v tortile, ak ju naplníte šťavnatou zeleninkou a dobrou omáčkou.

Dobrú chuť

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre
  1. Andrea píše:

    Fasirky vyzeraju super. Dali by sa upiect aj v rure? Ja nevysmazam na oleji. Dakujem

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.