Talianske cestoviny s cícerovou omáčkou

Milujete talianske cestoviny, no nemôžete či nechcete jesť mlieko a syry? Mám pre vás dobrú správu! Výborné cestoviny na taliansky spôsob sa dajú pripraviť aj z čisto rastlinných zdrojov, napríklad z cíceru. Sú nielen výborné, ale majú ešte ďalší bonus – sú zdravšie a lepšie stráviteľné.

Cícer sa dá pripraviť na mnoho spôsobov. V tomto recepte som z neho vytvorila omáčku aj chrumkavú zložku tohto výživného pokrmu. Je už len na vás, aké cestoviny si vyberiete, nám chutia špaldové špirály. Ak zvolíte bezlepkové cestoviny máte samozrejme  jedlo bez lepku. Preto som ho zaradila aj do tejto kategórie.

Uvariť si cícer nie je žiadna veda

Dávam prednosť doma varenému a pre mňa prirodzenejšiemu cíceru, než menej zdravým konzervám. Nie je to nič náročné, chce to len nezabudnúť ho večer pár krát prepláchnuť v studenej vode a nechať ho cez noc namáčať. Na druhý deň ho jednoducho uvarte (ideálne v tlakovom hrnci) bez soli. Ak pridáte saturejku alebo majoránku a kúsok morskej riasy Kombu, dodáte mu ešte viac zdraviu prospešných látok a zlepšíte jeho stráviteľnosť. Ja ho v tlakovom hrnci zvyknem variť 35 – 40 minút a na posledných 5 minút pridávam soľ. Ale záleží na tom ako dlho sa namáčal a občas aj na tlakovom hrnci.

Ingrediencie na 3-4 porcie:

1 hrnček suchého cíceru
3 strúčiky cesnaku
3 PL olivového oleja
čerstvá bazalka (asi 6 lístkov)
soľ
čerstvé mleté korenie
10 sušených paradajok v oleji
240 g neuvarených cestovín
rastlinná smotana (dávam ovsenú alebo mandľovú, pre bezlepkové jedlo vyberte ryžovú alebo sójovú)
hrsť nasekanej petržlenovej vňate


Potrebný čas: 40 min + namáčanie a (10-12 hod) varenie cíceru vopred (35-60 min)

Postup:

Najprv si uvaríme cícer a necháme ho v hrnci aj s tekutinou, v ktorej sa varil.

Do väčšieho hrnca dáme variť vodu na cestoviny, ktoré uvaríme podľa návodu.

Cesnak pokrájame na tenké plátky, bazalku a sušené paradajky na jemné prúžky. Cesnak a bazalku v panvici krátko a na miernom plameni opečieme na posolenom olivovom oleji. Pozor, aby sme cesnak nespálili, zhorkol by nám. Potom k tejto voňavej zmesi pridáme sušené paradajky a asi polovicu uvareného cíceru bez tekutiny. Spolu smažíme niekoľko minút a občas premiešame.

Medzitým zo zvyšného cíceru urobíme omáčku tak, že ho spolu s trochou tekutiny, v ktorej sa varil mixujeme na jemno. Môžeme použiť stolný mixér typu blender, ale zvládne to aj obyčajný tyčový mixér. Na začiatku dáme len trochu tekutiny a ak sa nám bude zdať omáčka príliš hustá, pridáme. No nechceme príliš riedku omáčku.

Omáčku vlejeme do panvičky, kde sa smaží voňavá zmes, zjemníme smotanou a krátko spolu povaríme. Odstavíme a primiešame uvarené cestoviny. Nakoniec dochutíme čerstvo namletým čiernym korením a na jemno posekanou petržlenovou vňaťou. V prípade potreby dosolíme.

Aby bolo toto jedlo z hľadiska obsahu živín kompletné, môžeme si k nemu pripraviť trochu naparenej alebo čerstvej zeleniny podľa chuti a doplniť malou porciou kvasenej zeleniny.

Dobrú chuť

Processed with VSCO with l4 preset

 

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.