Kôprová omáčka bez mlieka

Nikdy nebudem jesť kôpor ani špenát. Tak túto „mantru“ som si so sebou niesla celé detstvo a mladosť. Presne odo dňa, kedy ma v škôlke prinútili zjesť mliečnu kôprovú omáčku. Asi si viete predstaviť, ako to dopadlo… Možno máte podobnú spomienku z detstva. A ešte aby som nezabudla na brokolicovú polievku plnú smotany. Bŕŕŕ!

Deti prirodzene vedia, čo im nerobí dobre

Trvalo mi vyše 30 rokov, kým som prišla na to, že mi vôbec nevadí špenát, kôpor či brokolica. Mne nesedelo to mlieko, v ktorom plávali. Už odmala som cítila, že mi to nevyhovuje, že mi mlieko nerobí dobre.  Preto nikdy nebudem nútiť svoje dieťa jesť niečo, čo sa mu protiví. Verím detskej intuícii a prirodzenosti. A tiež viem, že nebudem robiť unáhlené závery. Tie zelené chúďatká predsa za nič nemohli :-)

Vedeli ste, že podľa štúdií približne 75% ľudí nevie dobre tráviť mliečnu bielkovinu? U niekoho sa to prejaví ako alergia, u niekoho „len“ ako intolerancia. To je aj môj prípad. Po mlieku a výrobkoch z neho ma nebolelo brucho, ale mala som katastrofálnu pleť, pocit ťažoby na brušku a nejaké to kilo navyše. Už 2 týždne po vyradení mlieka som si pripadala ako znovu zrodená. Ak máte podobné problémy ako ja, alebo nedokážete schudnúť aj napriek zdravému jedálničku, skúste jesť 2 týždne bez mlieka a mliečnych produktov. Za tento čas budete vedieť zistiť, či vám je bez neho lepšie alebo nie.

AHA moment

Keď som potom v jednej reštaurácii, kde sa varí bez mäsa a mlieka, veľmi opatrne ochutnala ich kôprovú omáčku, neverila som svojim chuťovým bunkám. To vám bola dobrota. Nedalo mi to a opýtala som sa ich, čo do nej dali. Základom je obyčajný petržlen. Je to totiž kúzelná zelenina, ktorá uvarená a zmixovaná chutí božsky.

Pripraviť túto výbornú omáčku nie je žiadna veda a je to navyše veľmi lacná záležitosť plná vitamínov a vlákniny. Skúste si ju uvariť aj vy.

Ingrediencie na 4 porcie:

400-450 g petržlenu
1 väčšia cibuľa
2 PL slnečnicového oleja
1 menšia ČL nerafinovanej morskej soli
400-500 ml horúceho zeleninového vývaru alebo vody
150 ml ovsenej smotany (pre bezlepkovú variantu použijeme ryžovú smotanu)
veľká hrsť  najemno nasekaného čerstvého kôpru
jablčný ocot a umeocot na dochutenie


Potrebný čas: 30 minút

Postup:

Petržlen očistíme a pokrájame na kolieska. Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na osolenom oleji. Pridáme petržlen a krátko pražíme. Podlejeme horúcim vývarom, tak aby bol zarovno so zeleninou. Varíme do mäkka 15-20 minút. Nevaríme zbytočne dlho, aby sme zachovali čo najviac vitamínov.

Mäkkú zeleninu zmixujeme dohladka ručným mixérom a pridáme smotanu. Krátko spolu povaríme. Odstavíme z tepelného zdroja a pridáme nasekaný kôpor. Dochutíme jablčným octom a/alebo umeoctom.

K omáčke sa výborne hodí na panvičke opečené údené tofu alebo tempeh. Skvelo chutí so pšenovým (jáhlovým) knedlíkom alebo pečenou polentou.

Podarilo sa vám urobiť príliš riedku omáčku? Nevadí. Jednoducho a zdravo ju zahustíte pomocou kukuričnej maizeny. Používam nebielenú maizenu, ktorá je spracovaná bez chémie. V troške studenej vody dobre premiešame 2 ČL maizeny. Pridáme do omáčky a krátko povaríme.

Dobrú chuť ♥

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.