Zdravá strava je v prvom rade pestrá strava z priemyselene neupravených potravín. Na tom sa asi zhodneme. Takže namiesto konzervovanej, mrazenej a neviem ako upravovanej zeleniny si vyberám čerstvú zeleninu. Tú počas zimných mesiacov väčšinou tepelne spracujem varením, dusením, restovaním a pečením. Pečenie dodá jedlu najviac tepla, preto je v zime veľmi vhodné. Nechcem sa zvnútra ochladzovať kilami surovej zeleniny, preto...
Celý článok
Zahrejte sa touto sýtou voňavou a výživnou polievkou. Dodá vám nielen vitamíny a minerály, ale vďaka cíceru aj vlákninu a kvalitné rastlinné bielkoviny. A práve kombinácia vlákniny a bielkovín sa postará o to, aby ste mali pocit sýtosti, ktorý vydrží dlhšie. Práve preto je cícer veľmi vhodný aj vtedy, ak chceme zhodiť nejaké to kilo. Prečo je dobrý nápad mať cícer...
Celý článok
Čo tak vniesť do „obyčajnej“ šošovicovej polievky trochu exotiky? Nič proti klasike, naozaj ju mám rada. Ale jedlo je zábava, objavovanie a skúšanie. Táto polievka vás zahreje, vďaka kari paste má jemne pikantnú chuť. No kokosové mlieko ju zároveň robí jemnou a lahodnou. Máte radšej klasiku? V tom prípade si vyberte výbornú šošovicovú polievku so smotanou (bez mlieka) alebo ...
Celý článok
Patríte medzi nadšencov, pre ktorých je nový rok a prvý mesiac v roku hlavným impulzom pre veľké predsavzatia a zmeny životného štýlu? Alebo sa len každoročne necháte strhnúť okolím či sociálnymi sieťami? Tak potom tento článok radšej ani nečítajte :) Chystám sa vám v ňom povedať, prečo je práve január mesiac, ktorý je pre takéto zmeny veľmi nevhodný. V troch...
Celý článok
Mnohé klientky v mojich online kurzoch nie sú vegánky. No napriek tomu s radosťou skúšajú rôzne rastlinné jedlá. Vďaka tomu ochutnali potraviny, ktoré pred tým nikdy nejedli, naučili sa nové kombinácie a spoznali nové chute. A často z nich boli nadšené. Tento recept vznikol hlavne pre ľudí, ktorí nejedia mlieko a syry. Buď z presvedčenia alebo preto, že im nerobia dobre. No...
Celý článok
Vyskúšajte tieto koláčiky bez múky a teda aj bez lepku. Mandľové koláčiky bez múky s džemom sú zdravšou alternatívou klasických vianočných sladkostí. Svojim zložením nezaťažujú tráviaci trakt. Cesto je tuhšie, vonia po marcipáne a výraznejší džem ho krásne dopĺňa. Najviac ma bavia s domácim ríbezľovým džemom, ale hodí sa aj malinový. Skúšala som aj čokoládovú nápň, ale k cestu z mandlí sa...
Celý článok
Ochutnali ste už snáď najkrajšiu zeleninu romanesco? Je nielen krásne, ale aj chutné a zdravé. Patrí do čeľade kapustovitých zelenín a niekedy sa označuje ako rímsky karfiol. Má príjemnú chuť, trochu ako kombinácia karfiolu a brokolice. Romanesco je plné zdravých látok: obsahuje širokú škálu vitamínov (C, A, K, vitamíny skupiny B) nájdete v ňom vápnik aj železo antioxidanty glukozinoláty podľa...
Celý článok
V zime potrebujeme o niečo viac tukov ako po iné ročné obdobia. Aby sme zbytočne nezaťažili pečeň a nezhoršili trávenie, povedzme si ako s tukmi narábať v zime. Tieto odporúčania sú vhodné aj pre tehotné a dojčiace ženy, ktoré potrebujú trochu viac tukov aj mimo zimné obdobie. V tomto období máme celkom prirodzene chuť na ťažšie, hutnejšie a výživnejšie jedlá a je to...
Celý článok
Poďte si pripraviť ružičkový kel, ktorý je skvelým zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny na zimu. Ružičkový kel môžete pridať do zeleninovej polievky, restovať či dusiť na panvici alebo piecť. Môžete ho upiecť samostatne alebo v kombinácii s inou zeleninou. Veľmi vám odporúčam upiecť si ho spolu s batátmi, ktoré ho svojou príjemou sladkou chuťou pekne dopĺňajú. Presne takto je to aj v tomto...
Celý článok
Poznáte kvaku? Niekedy sa jej hovorí turín. Táto zelenina, ktorá má podobnú chuť ako kaleráb a pestovala sa už v stredoveku, bola bežnou súčasťou jedálnička našich starých rodičov. Aj dnes sa niekde ešte pestuje a dá sa kúpiť, aj keď nepatrí medzi rozšírené druhy zeleniny. A to je škoda, lebo je veľmi zdravá. Má bielu až žltkastú farbu a dá...
Celý článok