Blog

Letný osviežujúci šošovicový šalát

Tento jednoduchý šalát vykúzlite za 10-15 minút ako rýchlu večeru alebo ľahký obed do krabičky. Samozrejme, to platí vtedy, ak si šošovicu uvaríte vopred. Bežne to takto robím, že pri varení iného jedla už myslím na ďalšie dni a uvarím si strukovinu dopredu. Vďaka citrónovej zálievke a mäte je tento šalát veľmi osviežujúci a vďaka šošovici vás dostatočne zasýti. Je to...

Celý článok

Bulgurový šalát s grilovanou zeleninou a kimchi

Tento šalát pre zdravé črevá vás nadche svojou chuťou a dodá vám potrebné množstvo probiotických baktérií lactobacillus. Jeho súčasťou je totiž fermentovaný šalát kimchi českej značky Beavia, ktorý obsahuje 10 miliónov týchto baktérií na 1 gram. Za minimálnu dennú dávku pre zdravé črevá sa považuje 1 miliarda živých buniek. Kimchi je druh kvasenej zeleniny, ktorého receptúra pochádza z Kórei....

Celý článok

Cestovinový šalát s mungo fazuľkou

Nebojte sa cestovín, radšej zvažujte, čo si k nim dáte. Aj cestovinové jedlo môže byť diétne a ľahko stráviteľné. Ak ho „nezabijete“ napríklad omáčkou plnou nezdravých tukov a prázdnych kalórií. Pravdou je, že cestovinové jedlá bývajú nutrične nevyvážené, pretože nám k nim často chýba kvalitný zdroj bielkovín. Toho sa v tomto jedle nemusíte báť, túto rolu tu plnia malé mungo...

Celý článok

Zeleninová polievka so žltou šošovicou

Hnedá, zelená, červená, čierna a dokonca aj žltá…menšia, väčšia, lúpaná aj nelúpaná. Šošovica. Prvopotravina, ktorá patrí k základom môjho jedálnička a som presvedčená, že by to prospelo úplne každému. Zdroj kvalitných rastlinných bielkovín, vlákniny, železa a ďalších minerálov či vitamínov. Ale tiež zdroj komplexných sacharidov, ktoré sú tou správnou potravou pre dobré baktérie črevného mikrobiómu. Diétna, výživná a dobre stráviteľná....

Celý článok

5 potravinových tipov, ktoré ti pomôžu pred letom zhodiť pár kíl

O pár mesiacov sú tu letné dovolenky a mnohé riešime ako do leta schudnúť pár kíl a cítiť sa lepšie vo svojej koži. Zabudni na drastické diéty, vyraďovanie sacharidov a podobné nezmysly. Krátkodobo síce môžu fungovať, ale z dlhodobého hľadiska rozhodia tvoj metabolizmus, tvoje telo sa naučí potláčať signály hladu a sýtosti a veľmi rýchlo sa dostaví jojo efekt. Skús sa namiesto toho...

Celý článok

Tempeh na cibuľke so pšenovo-batátovou kašou a Coleslawom

Táto kombinácia je naozaj výborná. Chuťovo jemná kaša skvele ladí s výraznejším tempehom a šalát Coleslaw to všetko krásne dopĺňa. Ak ich na tanieri nezabudnete dozdobiť niečim zeleným, tak máte ďalšie jedlo ideálne pre začínajúcu jar, kedy sú dni ešte pomerne chladné. Lístky polníčka alebo iného obľúbeného šalátu sa budú hodiť farebne aj chuťovo. Celé jedlo začnite prípravou...

Celý článok

Jednoduchá kaša z červenej šošovice a mrkvy

Táto kaša je naozaj jednoduchá a rýchla na prípravu, ale zároveň skvelá na chuť a plná živín. Červená šošovica je geniálna strukovina: je uvarená do 20 minút je výborne stráviteľná má minimum tukov, veľa vlákniny a veľmi dobrý pomer bielkovín dodá vám veľmi dôležité vitamíny skupiny B (kyselinu pantoténovú – B5, B6, kyselinu listovú – B9) ale aj vitamín A obsahuje...

Celý článok

Brokolicová polievka s mungo fazuľkami

Brokolicová polievka je vďačná z viacerých dôvodov. Milujem jej chuť, ale veľkou výhodou je aj to, že je to snáď najrýchlešie uvarená polievka. Zvyčajne ju mám hotovú za 15 minút. Samotné varenie brokolice trvá iba 7 – 8 minút. Ak si chcete brokolicovú polievku pripraviť vo výživnejšej verzii a dodať jej viac bielkovín, minerálnych látok a vitamínov, urobte ju...

Celý článok

Krúpy s dusenou kapustou a tempehovými výpečkami

Jačmenné krúpy patria medzi tzv. celistvé potraviny, ktoré neboli priemyselne spracované a ich podiel v našom jedálničku by mal byť najvyšší. Krúpy radíme medzi celozrnné obilniny, aj keď sú ich zrná čiastočne obrúsené. Sú zdrojom zložitých sacharidov, ktoré potrebujeme preto, aby sme mali počas dňa dostatok energie. Obsahujú rôzne minerálne látky (fosfor, horčík, železo, vápnik, selén, zinok)...

Celý článok

Pečená červená kapusta

Zdravá strava je v prvom rade pestrá strava z priemyselene neupravených potravín. Na tom sa asi zhodneme. Takže namiesto konzervovanej, mrazenej a neviem ako upravovanej zeleniny si vyberám čerstvú zeleninu. Tú počas zimných mesiacov väčšinou tepelne spracujem varením, dusením, restovaním a pečením. Pečenie dodá jedlu najviac tepla, preto je v zime veľmi vhodné. Nechcem sa zvnútra ochladzovať kilami surovej zeleniny, preto...

Celý článok