Sviatočná špaldovo-pohánková krupicová kaša

Po tejto voňavej krupici vám bude na žalúdku ľahúčko, verte mi. Je to pre telo niečo úplne iné ako klasická krupica zo pšenice varená v kravskom mlieku.

Celozrnná špalda a pohánka majú oveľa vyššiu nutričnú hodnotu a sú podstatne lepšie stráviteľné. Pohánka vás navyše, v kombinácii so škoricou a perníkovým korením, krásne prehreje a to sa v zime hodí. Okrem toho si doplníte potrebný rutín.

Vďaka spojeniu ryžového a mandľového mlieka nepotrebujete do krupice pridávať žiadny cukor. Sú totiž prirodzene sladké.

Perníkové korenie v kombinácii s výborným lieskovým maslom dodá krupici výnimočnosť a adventnú či vianočnú atmosféru.

Môj tip: určite nevynechajte mandľové lupienky, ktoré krupici dodajú chrumkavú bodku. Nasucho ich opečte na suchej panvici na miernom ohni asi 5 minút. Aby sa vám nepripálili, občas ich premiešajte. Nachystajte si ich pred samotným varením krupice alebo aj deň vopred. Ja mám lupienky takto pripravené v sklenenej nádobke v chladničke takmer vždy.

Ingrediencie na 1 porciu:

400 ml rastlinného mlieka (dávam pol na pol ryžové a mandľové alebov kombinácii 2:1)
štipka soli
33 g špaldovej celozrnnej krupice
22 g pohánkovej krupice
mletá škorica
kúsok vysokopercentnej horkej čokolády (dávam 90 percentnú)
2 ČL lieskového masla
1/2 až 3/4 ČL perníkového korenia
kúsok horkej čokolády
prírodné sladidlo (ryžový slad, javorový alebo čakankový sirup)
2 – 3 PL jemne nasucho opečených mandľových lupienkov


Potrebný čas: 15 minút

Postup:

Rastlinné mlieko zohrejte so štipkou soli a medzitým si odvážte obidve krupice.

Ak mlieko začne vrieť, znížte plameň a pomocou metličky k nemu vmiešajte krupicu. Varte za stláleho miešania do zhustnutia.

Krupicu prelejte na tanier, posypte škoricou a nastrúhanou horkou čokoládou.

V malej mištičke primiešajte k lieskovému maslu perníkové korenie. Pokvapkajte ním krupicovú kašu.

Všetko ešte trochu doslaďte prírodným sladidlom, zvlášť ak máte 90 percentnú čokoládu.

Nakoniec posypte mandľovými lupienkami.

Dobrú chuť ♥

Hľadáte inšpiráciu na viac chutných a zdravých receptov na zimu?

Chcete podporiť svoje zdravie protizápalovými jedlami, ktoré výborne chutia a nie sú náročné na prípravu?

Mám pre vás riešenie vo forme e-booku ZIMNÁ POHOTOVOSŤ. Stiahnete si ho do mobilu či počítača a budete mať inšpiráciu stále poruke. Nájdete v ňom 30 chutných receptov, 3 recepty na nápoje, ktoré pomáhajú liečiť bežné ochorenia počas zimy a k tomu skvelý bonus v podobe prehľadného praktického sprievodcu celým rokom podľa Tradičnej čínskej medicíny. K e-booku sa dostanete kliknutím tu >>> ZIMNÁ POHOTOVOSŤ. 

 

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.