Cestovinový šalát s mungo fazuľkou

Nebojte sa cestovín, radšej zvažujte, čo si k nim dáte. Aj cestovinové jedlo môže byť diétne a ľahko stráviteľné. Ak ho „nezabijete“ napríklad omáčkou plnou nezdravých tukov a prázdnych kalórií. Pravdou je, že cestovinové jedlá bývajú nutrične nevyvážené, pretože nám k nim často chýba kvalitný zdroj bielkovín.

Toho sa v tomto jedle nemusíte báť, túto rolu tu plnia malé mungo fazuľky. Okrem bielkovín vám dodajú aj minerálne látky, vitamíny a vlákninu.

Ak varíte bez lepku, nahraďte klasické cestoviny napríklad kukuričnými alebo strukovinovými. Alebo vymeňte cestoviny za uvarenú quinou, ktorá vám dodá extra dávku bielkovín a minerálov. Najviac sa do šalátov hodí podľa mňa červená.

Môj tip: Nemá zmysel variť malé množstvo mungo fazuliek. Uvarte aspoň 1 hrnček a zbytok uvarených mungo fazulí si odložte napríklad do tejto brokolicovej polievky s mungo fazuľkami alebo do mungo-avokádovej nátierky.

Ingrediencie na 1 porciu:

60 g neuvarených cestovín (klasické, celozrnné, špaldové, kukuričné, strukovinové)
4 – 5  kopcovitých PL uvarených mungo fazuliek
1 PL olivového oleja
1/4 ČL soli
3 – 4 ks sušených paradajok v oleji
1/2 žltej papriky
mleté čierne korenie
čerstvá petržlenová vňať
2 – 3 kúsky menších čerstvých paradajok
lístky čerstvej bazalky
(vegan) parmezán (nemusí byť)


Potrebný čas: 20 minút

Postup:

Mungo fazuľky dobre umyte v studenej vode a dajte namáčať na 2 hodiny. Potom ich varte bez soli 20 minút v klasickom hrnci. Po 20 minútach pridajte trošku soli a varte ešte 5 minút alebo kým nebudú uvarené ale nie rozvarené.

Dajte variť cestoviny.

Pokrájajte žltú papriku na rezančeky.

Do panvice dajte lyžicu panenského olivového oleja so soľou, dajte pozor aby ste olej neprepálili.

Pridajte nakrájanú papriku a mleté čierne korenie a na miernom ohni restujte za občasného miešania 5 minút.

Medzitým nakrájajte na rezance sušené paradajky. Po piatich minútach ich pridajte do panvice a minútu spolu restujte. Nevadí ak s paradajkami pridáte trošku oleja, v ktorom boli naložené, vylepší to výslednú chuť.

Vsypte uvarené mungo fazuľky bez prebytočnej tekutiny a všetko spolu krátko prehrejte.

Pridajte uvarené cestoviny a nasekanú petržlenovú vňať. Dobre premiešajte, ochutnajte a podľa potreby dokoreňte.

Preložte na natier, posypte parmezánom a ozdobte čerstvými paradajkami a lístkami bazalky.

Dobrú chuť ♥

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre
  1. Rastislava Königová píše:

    mňam

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.