Tofu guľky so žihľavou

Najlepšie obdobie na konzumáciu žihľavy je na jar. Žihľava je jednou z najlepších divokých byliniek, ktorá čistí krv a je bohatá na množstvo cenných látok vrátane železa a chlorofylu. V jarných mesiacoch nedám dopustiť na čistiaci žihľavový čaj, ktorý popíjam medzi jedlami. Ale dopriať si ju môžete aj priamo v jedlách. Napríklad v šaláte, v polievke či v týchto chutných a jednoduchých tofu guľkách so žihľavou.

Tofu vám dodá kompletné aminokyseliny ale tiež napríklad vápnik.

O tofu občas počúvam od mojich klientiek, že nie je zdravé.  Sú to fámy, ktoré sa tu šírili a boli vyvrátené viacerými štúdiami po celom svete. Jednou z fám je aj to, že tofu sa vyrába z geneticky modifikovanej sóje. Netvrdím, že také neexistuje, ale podľa platnej legislatívy musí byť každý takýto výrobok označený, takže odporúčam vám čítať etikety. Ja bežne kupujem tofu, ktoré žiadne takéto označenie nemá.

História tofu v Číne siaha do obdobia 200 rokov pred Kristom. Štúdie v USA, Európe aj v Číne na veľkých vzorkách ľudí potvrdili, že ľudia, ktorí niekoľkokrát v týždni nahradili mäso práve za tofu, mali nižší výskyt aj riziko kardiovaskulárnych onemocnení.

 Zdroje: https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCULATIONAHA.119.041306
https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-021-02602-3

Ingrediencie:

200 g bieleho tofu (dávam pevnejšie napríklad od firmy Sundfood alebo Lunter)
2 jarné cibuľky (biela časť)
veľká hrsť žihľavy
1/3 ČL soli
1 PL sójovej omáčky
2 PL lahôdkového droždia
2-3 PL kukuričnej strúhanky
trošku mletého čierneho korenia


Potrebný čas: 35 minút

Postup:

Tofu najprv obaľte 3 vrstvami papierovej utierky a na 5 až 10 minút zaťažte prkienkom aby z neho vytiekla prebytočná tekutina. Na prkienko ešte položte niečo ťažšie.

Potom tofu ešte utrite a zbavte tekutiny na povrchu. Rukami ho podrvte a dajte do misy. Vidličkou ho ešte rozmačkajte. Žihľavu v sitku zalejte vriacou vodou a potom nasekajte nožom nadrobno. Pridajte ju k tofu spolu s ostatnými ingredienciami.

Dobre zamiešajte a vytvorte hmotu, z ktorej sa dajú tvarovať guľky. Ak by guľky nedržali tvar, pridajte ešte lyžicu kukuričnej strúhanky.

Guľky tvorím tak, že tofu hmotu naberám kopcovitou lyžicou a potom z nej rukami robím guľky. Vychádza to na 12 guliek.

Trochu ich postriekam olejom v spreji a pečiem ich v horkovzdušnej fritéze 20 minút na 180 stupňov.

Môžete ich piecť aj v rúre, možno to bude chcieť o niečo viac času. Správne upečené guľky sú krásne chrumkavé navrchu a vláčne vo vnútri.

Podávať ich môžete so šalátom ale hodia sa aj na cestoviny alebo k omáčke, ktoré doplnia a kvalitný zdroj bielkoviny. Prípadne si ich vezmite do krabičky na výlet.

Dobrú chuť ♥

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.