V tomto úžasnom jedle ochutnajte ďalší zo spôsobov ako pripraviť lahodnú maslovú tekvicu. Bude sa vám rozplývať v ústach, zároveň vás očarí svojou netypickou chuťou a zaujímavou vôňou. Nebojte sa experimentovať v kuchyni a vyskúšajte dusenú tekvicu v omáčke z kokosového mlieka a arašidového masla.
Vďaka cesnaku, zázvoru a kurkume vás táto dobrota zahreje a podporí vašu imunitu. Príprava je jednoduchá a časovo nenáročná.
Môj tip: Týmto jedlom tiež posilníte svoj okruh sleziny (podľa TČM sú to tráviace orgány slezina, pankreas a žalúdok). Oslabená slezina býva často za rôznymi tráviacimi problémami, ale aj celkovou únavou či prehnanými chuťami na sladké. Viac sa o tom dočítate v tomto článku >>> Ako súvisí slezina s únavou, prejedaním, zhoršenou imunitou či rozhodenou menštruáciou?
Čierna šošovica túto dusenú tekvicu dopĺňa nielen vizuálne ale aj živinami. Zabezpečíte si tak kvalitné rastlinné bielkoviny.
1 cibuľa
2 PL olivového oleja
1 ČL soli
1/2 maslovej tekvice
2 – 3 strúčiky cesnaku
1 PL lyžica šťavy z čerstvého zázvoru alebo 1/3 ČL sušeného
1 ČL korenia garam masala (alebo tandoori masala)
1 ČL kurkumy
chilli podľa chuti
trochu mletého čierneho korenia
4 naberačky horúceho vývaru alebo vody (podporte svoju imunitu špeciálnym zeleninovým vývarom)
1 PL 100% jemného arašídového masla (teda bez kúskov)
1 kokosová smotana z krabičky alebo kokosové mlieko z plechovky (úplne stačí malá plechovka 200 ml)
1/2 menšieho hrnčeka čiernej šošovice (v suchom stave)
Najprv dobre prepláchnite čiernu šošovicu a dajte ju variť bez soli na 20 minút. Potom pridajte trochu soli a povarte ešte 5 minút.
Medzitým umyte tekvicu, prerežte ju na polovicu a z jednej polovice vyberte pomocou lyžice stred. Ošúpte ju a nakrájajte na kocky veľké približne 2×2 centimetre.
Cibuľu speňte na oleji so soľou.
Pridajte nasekaný cesnak a minútu restujte. Potom pridajte nakrájanú tekvicu a zázvorovú šťavu alebo sušený zázvor a 3 až 5 minút restujte.
Zasypte všetkým korením, dobre premiešajte a ešte minútu restujte.
Potom zalejte horúcim vývarom, ochutnajte a ak sa vám bude zdať málo slané, pridajte soľ alebo trošku zeleninového bujónu. Pod pokrievkou duste probližne 20 minút, kým nie je tekvica mäkká.
K mäkkej tekvici dobre primiešajte lyžicu arašidového masla. Potom pridajte kokosovú smotanu alebo mlieko z plechovky.
U plechovky najprv lyžicou vyberte hustú časť a dobre ju vmiešajte. Tekutú časť pridávajte postupne tak, aby omáčka ostala hustá. Nemusíte pridať všetku tekutú časť konzervy.
Všetko spolu dobre prehrejte a nakoniec vmiešajte uvarenú a odkvapkanú čiernu šošovicu. Nechajte ešte minútu prehriať a prepojiť chute.
Podávajte s ryžou alebo len tak.
Dobrú chuť ♥