Dusená maslová tekvica s čiernou šošovicou

V tomto úžasnom jedle ochutnajte ďalší zo spôsobov ako pripraviť lahodnú maslovú tekvicu. Bude sa vám rozplývať v ústach, zároveň vás očarí svojou netypickou chuťou a zaujímavou vôňou. Nebojte sa experimentovať v kuchyni a vyskúšajte dusenú tekvicu v omáčke z kokosového mlieka a arašidového masla.

Vďaka cesnaku, zázvoru a kurkume vás táto dobrota zahreje a podporí vašu imunitu. Príprava je jednoduchá a časovo nenáročná.

Môj tip: Týmto jedlom tiež posilníte svoj okruh sleziny (podľa TČM sú to tráviace orgány slezina, pankreas a žalúdok). Oslabená slezina býva často za rôznymi tráviacimi problémami, ale aj celkovou únavou či prehnanými chuťami na sladké. Viac sa o tom dočítate v tomto článku >>> Ako súvisí slezina s únavou, prejedaním, zhoršenou imunitou či rozhodenou menštruáciou?

Čierna šošovica túto dusenú tekvicu dopĺňa nielen vizuálne ale aj živinami. Zabezpečíte si tak kvalitné rastlinné bielkoviny.

Ingrediencie na 2 porcie:

1 cibuľa
2 PL olivového oleja
1 ČL soli
1/2 maslovej tekvice
2 – 3 strúčiky cesnaku
1 PL lyžica šťavy z čerstvého zázvoru alebo 1/3 ČL sušeného
1 ČL korenia garam masala (alebo tandoori masala)
1 ČL kurkumy
chilli podľa chuti
trochu mletého čierneho korenia
4 naberačky horúceho vývaru alebo vody (podporte svoju imunitu špeciálnym zeleninovým vývarom)
1 PL 100% jemného arašídového masla (teda bez kúskov)
1 kokosová smotana z krabičky alebo kokosové mlieko z plechovky (úplne stačí malá plechovka 200 ml)
1/2 menšieho hrnčeka čiernej šošovice (v suchom stave)


Potrebný čas: 40 minút

Postup:

Najprv dobre prepláchnite čiernu šošovicu a dajte ju variť bez soli na 20 minút. Potom pridajte trochu soli a povarte ešte 5 minút.

Medzitým umyte tekvicu, prerežte ju na polovicu a z jednej polovice vyberte pomocou lyžice stred. Ošúpte ju a nakrájajte na kocky veľké približne 2×2 centimetre.

Cibuľu speňte na oleji so soľou.

Pridajte nasekaný cesnak a minútu restujte. Potom pridajte nakrájanú tekvicu  a zázvorovú šťavu alebo sušený zázvor a 3 až 5 minút restujte.

Zasypte všetkým korením, dobre premiešajte a ešte minútu restujte.

Potom zalejte horúcim vývarom, ochutnajte a ak sa vám bude zdať málo slané, pridajte soľ alebo trošku zeleninového bujónu. Pod pokrievkou duste probližne 20 minút, kým nie je tekvica mäkká.

K mäkkej tekvici dobre primiešajte lyžicu arašidového masla. Potom pridajte kokosovú smotanu alebo mlieko z plechovky.

U plechovky najprv lyžicou vyberte hustú časť a dobre ju vmiešajte. Tekutú časť pridávajte postupne tak, aby omáčka ostala hustá. Nemusíte pridať všetku tekutú časť konzervy.

Všetko spolu dobre prehrejte a nakoniec vmiešajte uvarenú a odkvapkanú čiernu šošovicu. Nechajte ešte minútu prehriať a prepojiť chute.

Podávajte s ryžou alebo len tak.

Dobrú chuť ♥

 

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.