Ako súvisí slezina s únavou, prejedaním, zhoršenou imunitou či rozhodenou menštruáciou?

Slezina je orgán, o ktorom sa často nehovorí. Dá sa bez nej totiž žiť. No v čínskej medicíne (TČM) sa považuje za jeden z najdôležitejších orgánov. Tento tradičný, celostný, tisícročiami overený prístup považuje ochranu sleziny za nesmierne dôležitú.

Ak slezina nefunguje správne, môže to viesť k rôznym problémom a nám často ani nenapadne spájať ich práve so slezinou:

  • príliš riedka stolica až hnačka alebo naopak zápcha
  • nafukovanie
  • prehnané chute na sladké
  • zhoršuje sa celulitída a ukladajú sa tuky v oblasti zadku a stehien
  • prejedanie sa alebo nechutenstvo
  • pokles orgánov v oblasti panvy
  • rozhodený menštruačný cyklus, gynekologické výtoky
  • stráca sa svalový tonus, aj tvár pôsobí sklesnuto
  • celkové vyčerpanie
  • depresívne stavy a smútok
  • poruchy spánku
  • poruchy sústredenia
  • neschopnosť zbaviť sa nutkavých myšlienok
  • znížená imunita a väčšia náchylnosť k infekciám

Tieto nepríjemnosti nemusia vždy súvisieť s oslabenou slezinou. Ale často nám dokážu veľa naznačiť. Zvlášť ak máte podobných príznakov viac. Je fajn myslieť na to, že sme jeden celok a keď sa začneme starať o svoje telo, pozitívne sa to prejaví v rôznych úrovniach nášho života.

O tom je udržateľný zdravý životný štýl. Vnímať sa ako celok. Nie o úpornej snahe schudnúť za každú cenu, vrhať sa do „zaručených diét“ ale o pochopení seba, svojho tela a toho, prečo sa mi dejú veci, ktoré sa mi dejú. Pretože na všetky problémy existuje riešenie. Kľúčom je začať o tom uvažovat inak. Pretože každý náš čin začína myšlienkou.

Slezina je spolu s pankreasom v čínskej medicíne vnímaná ako jeden orgán (jeden okruh), zatiaľ čo žalúdok je ich párovým orgánom. Správne fungujúca slezina a pankreas sa postarajú o to, aby sme z potravy nabrali dostatok živín a vďaka tomu mali dosť životnej energie. 

Čo ste možno o slezine nevedeli:

  • Je najväčším lymfatickým orgánom v tele a súčasťou imunitnej obrany organizmu.
  • Podieľa sa na tvorbe krvi a slúži ako jej rezervoár a filter zároveň. Preto je pre nás ženy jej správne fungovanie dôležité.
  • Spolu so žalúdkom riadi tráviaci proces a tým pádom aj metabolizmus.
  • Má dôležitú úlohu pri riadení a spracovaní tekutín. Ak je naša slezina oslabená, vzniká v našom tele hlien. Nielen v dýchacej sústave.
  • TČM pod okruh sleziny priraďuje aj lymfatický systém.
  • Okruh sleziny je spojený aj s našim svalstvom. Pri jeho oslabení sa kvalita svalov zhoršuje –  svaly ochabujú a rýchlejšie sa unavia. Strácame energiu, nevládzeme.

Okruh sleziny sa dostáva na vrchol svojich síl na prelome leta a jesene. To je obdobie, kedy potrebuje najviac posilniť a podporiť.

Môžete tak urobiť v prvom rade vhodnou posilňujúcou stravou a bylinkami.

  • Slezine prospieva tepelne upravená strava a to vrátane raňajok. Vsaďte na zeleninové polievky, ranné kaše, vývary, omáčky, dusenú zeleninu. Naoapak, s koncom leta trochu obmedzte surovú zeleninu, nejedzte priveľa surového ovocia, citrusy, studené a ochladzujúce pokrmy (jogurty, zmrzliny, šťavy, ľadové nápoje).
  • Komplexné sacharidy vo forme celozrnných obilnín majú veľmi blahodárny vplyv na slezinu. Mám na mysli celé zrná, uvarené správnym spôsobom tak, aby boli dobre stráviteľné. Ako na to sa môžete naučiť v mojom jesennom kurze.
  • Zelenina, ktorá má v tomto období sezónu (práve teraz u nás rastie), zvlášť guľatá zelenina. Takže cibuľa, kapusta, rôzne tekvice, červená repa, kel. Začnite ich od polovice augusta pravidelne zaraďovať do svojho jedálnička. Na jeseň je ideálne mať ich na tanieri denne a to najmä tekvice.
  • Pšeno má veľmi blahodárne účinky na pankreas a tým aj na celý tento okruh. Ku koncu leta ho začínam zaraďovať častejšie, keďže má mierne ohrievajúcu energiu.
  • Morská riasa Arame. Pridávajte ju do vývarov alebo k dlhšie vareným obilninám.
  • Bylinka sladké drievko (česky lékořice) má veľmi posilňujúce účinky.
  • Zahrievajúce korenie ako kurkuma, zázvor, škorica, klinčeky. Tie si nechajte na obdobie keď skončia horúce letné dni.
  • Žen-šen a kozinec blanitý tiež posilňujú okruh sleziny.

A v neposlednom rade je to správne a poriadne žuvanie jedla a jeho dostatočné preslinenie v ústach. Rýchle nevedomé hltanie jedla je jednou z najväčších záťaží pre tráviace orgány. Aj keby ste hltali super zdravé potraviny.

Čo okruhu sleziny vyslovene škodí

  • Strava založená na mäse, mlieku, vajíčkach a pečive. Ak ich prijímame vo veľkej miere, stávajú sa záťažou pre celý tráviaci okruh. Netvrdím, že tieto potraviny musíte nutne a navždy vyradiť, ale nemali by tvoriť základ stravy. Najlepší spôsob je skúsiť to bez nich 3 až 7 dní, pretože raz zažiť je viac ako 100-krát počuť. Budete prekvapení, koľko energie zrazu máte a ako vám bude po jedle ľahko. Overené nielen mnou, ale mnohými klientkami z mojich kurzov.
  • Príliš veľké porcie a prejedanie sa. Ale tiež neustále ujedanie počas dňa, kedy nenecháme tráviace orgány aby si oddýchli. Ideálne sú približne troj-hodinové prestávky medzi jedlami.
  • Nedostatočne požutá a preslinená potrava, ktorá potom sťažuje prácu žalúdku a pankreasu. Sliny obsahujú dôležité enzýmy, ktoré začínajú štiepiť zložité cukry. Táto prvá a veľmi dôležitá fáza tráviaceho procesu sa už potom nedá v ďalších fázach dohnať.
  • Nadmiera jednoduchého cukru v strave – sladkosti, limonády, džusy, odšťavené ovocie, kedy cukor ide priamo do krvi a extrémne zaťažuje pankreas.

Ako vidíte, v našom organizme všetko so všetkým súvisí. Sme jeden celok a nezáleží na tom, čo urobíme občas ale ako sa o seba staráme každý deň.

Tipy na konkrétne jedlá pre slezinu

Nakoniec mám pre vás pár tipov na jedlá s pozitívnym vplyvom na okruh sleziny.

Kapusta v paradajkovej omáčke

Prívarok z bielej tekvice s kôprom

Výborná omáčka zo zeleniny a červenej šošovice

Pšenový koláč s karamelizovanými jabĺčkami a mandľovou posýpkou

Krúpy s dusenou kapustou a tempehovými výpečkami

Tempeh na cibuľke so pšenovo-batátovou kašou a Coleslawom

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.