Nádcha, zapálené hrdlo, kašeľ. Neodmysliteľná súčasť chladných a sychravých dní počas jesene a zimy. Máte to tak tiež? Zvýšili ste príjem vitamínu C, ale aj tak máte pravidelne plný nos a boľavé hrdlo? O deťoch ani nehovoriť…? Tiež som s tým v minulosti zápasila a viem, aká je to otrava. A ako naschvál, vždy to príde v ten najmenej vhodný čas. Musí to tak naozaj...
Celý článok
Lievance či palacinky sú pre nás takými sviatočnými víkendovými raňajkami. Nerobievam ich často, ale ak ich už máme, záleží mi na tom, aby stáli za to. Musia byť krásne nadýchané, mäkkučké a voňavé. A tiež je fajn, ak sú nutrične bohaté. Presne s týmto zámerom som tvorila tento recept. Mak je bohatým zdrojom vápnika a ďalších cenných látok. A omnoho vhodnejší,...
Celý článok
Ideálne jedlo na chladné dni. Pohánka patrí medzi obilniny, ktoré nás dokážu zohriať najlepšie. No a pečenie je zas tepelná úprava, ktorá dodáva jedlu ďalšiu zahrievajúcu energiu. A presne to v chladnom počasí potrebujeme. Neodmysliteľnou súčasťou tohto receptu je aj rozmarín. Dodá mu úžasnú vôňu a chuť, no má tiež niekoľko pozitívnych účinkov na organizmus. Nás na jeseň a v zime bude zaujímať...
Celý článok
Fermentovaná, teda kvasená zelenina, má množstvo zdraviu prospešných látok. Sú to vitamíny, tráviace enzýmy a živé baktérie (tzv. probiotiká). Neveľká porcia každý deň sa postará o to, aby boli v dobrej kondícii naše črevá. Tie sú základným kameňom našej imunity. Na týchto stránkach nájdete niekoľko receptov na prípravu kvasenej zeleniny. Pridávam k nim recept, ktorý som chystala pre novembrové číslo...
Celý článok
Pre mňa osobne je toto jedlo krásnym príkladom, že variť zdravo vôbec nemusí byť nuda. A ten, kto nemá rád zeleninu si k nej len zatiaľ nenašiel tú správnu cestu. Zelené fazuľky sú úžasne zdravá, diétna a chutná zelenina. Aj keď sa nás o opaku snažili roky presvedčiť v školských jedálňach :-) Zdravá a diétna príloha Tieto fazuľky pripravujem najčastejšie ako...
Celý článok
Je v ňom všetko, čo by malo plnohodnotné jedlo obsahovať. Nielen z nutričného hľadiska, ale aj z chuťového. Tento fazuľový šalát je božský. Zasýti vás nadlho a rozhodne z neho nepriberiete. Vďaka fazuli a quinoe má pekný obsah bielkovín. Práve len kombináciou strukoviny a obilniny získa naše telo všetky potrebné aminokyseliny – teda kompletnú bielkovinu. Aj bez mäsa 🙂 Fungovať bez mäsa? To som si...
Celý článok
Čučoriedky, maliny či černice sa skvelo hodia do tohto šťavnatého letného ovocného koláča. Je bez bielej múky a dá sa jednoducho pripraviť aj bez vajec. Namiesto vajec aquafaba Tento ovocný koláč pre nás pôvodne upiekla moja zlatá mamka. Cesto bez vajíčok sa trochu rozpadávalo, ale chuťovo bolo mňam. Ono, je ho tam len tenká vrstva, hlavnú rolu...
Celý článok
Kto by nemal rád letné koláče? A bublanina patrí medzi moje najobľúbenejšie. Musím ale narovinu povedať, že to v lete s pečením (nielen koláčov) veľmi nepreháňam. Jednoducho mi je po pečenom jedle teplejšie a v horúcich letných dňoch sa prehrievať zvnútra veľmi nechcem. Samozrejme, v lete občas niečo upečiem. Hlavne ovocné koláče. Napríklad túto bublaninu s letným ovocím musíme mať každé leto 🙂 Ale...
Celý článok
Táto jahodová panna cotta je chutný, ľahký a osviežujúci dezert bez rafinovaného cukru, mlieka a múky. Smotanu z kravského mlieka som v nej nahradila kombináciou mandľovej a kokosovej smotany. Na zahustenie som použila oveľa zdravšiu náhradu klasickej želatíny vyrábanej zo zvieracích šliach, kože, kostí a ďalšieho odpadu, ktorý vzniká na bitúnku. Rastlinná želatína Agar – agar Vyrába sa z červenej morskej riasy gelidium a má...
Celý článok
Jeden z najlepších „vynálezov“ leta! Dobrota, ktorá chutí surová aj uvarená. Zelený hrášok je plný vitamínov a milujú ho aj deti. Ďalší bonus? Je uvarený za krátku chvíľu. Len to lúpanie trvá dlhšie, ale skúste to brať ako relax – sústrediť sa len na tie malé zelené guľôčky a dať mozgu na chvíľu pauzu. Zelený hrášok je zelenina nie strukovina Skôr...
Celý článok