Krémová šošovicová polievka s hokkaido a koreňovou zeleninou

Krém z tekvice hokkaido, červenej šošovice a koreňovej zeleniny

Receptov na dobrú polievku nie je nikdy dosť. Polievka je u nás základ, zvlášť v tomto období. Ak nestíham nič iné uvariť, tak aspoň polievka musí byť. V podobných situáciach sa hodia hlavne husté a výdatné polievky, presne ako je táto. Ak máte naponáhlo, stačí ak si k nej zobnete kúsok kvalitného kváskového chleba. A hneď máte jedlo, v ktorom budú všetky tri zložky kompletného taniera.

Mám taký zvyk. Do hotovej polievky zvyknem pridať ešte miso pastu. Výborne jedlo dochutí. No hlavný dôvod, prečo to robím je, že obsahuje veľa zdraviu prospešných látok. Ak miso pastu nemáte, tento posledný krok pokojne vynechajte. Polievka bude výborná aj bez nej.

Ingrediencie na 4 porcie:

1 menšia tekvica hokkaido (400-450 g použiteľnej dužiny)
1 mrkva
1 petržlen
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
2 PL oleja
6 PL červenej šošovice lúpanej a polenej
soľ podľa chuti (dávam približne 1/2 ČL)
1/2 ČL kurkumy
1/2 ČL kari korenia
štipka mletého čili
2 guličky celého čierneho korenia
500 – 600 ml horúceho zeleninového vývaru alebo vody
100 ml rastlinnej smotany (mandľovej alebo kokosovej)
2 ČL bielej miso pasty (miso shiro)


Potrebný čas: 40 minút

Krém z červenej šošovice a tekvice hokkaido

Postup:

Tekvicu a koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na približne rovnaké kúsky. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Červenú šošovicu prepláchneme v studenej vode a necháme odkvapkať.

Na posolenom oleji speníme cibuľu a pridáme tekvicu hokkaido, mrkvu a petržlen. Krátko opekáme, pridáme cesnak a ešte krátku chvíľu opekáme. Potom prihodíme šošovicu a všetko korenie. Zalejeme horúcim vývarom alebo vodou. Dáme len toľko, aby tekutina mierne prekryla zeleninu a šošovicu. Ak by bol krém príliš riedky, nebude mať tak plnú a výraznú chuť. 

Polievku privedieme k varu a varíme 20 minút. Po uvarení vyberieme celé čierne korenie a zmixujeme tyčovým mixérom na hladký krém. Vrátime na oheň, pridáme smotanu a necháme krátko prejsť varom. Odstavíme z tepelného zdroja a pomocou polievkovej lyžice vmiešame 2 čajové lyžičky bielej miso pasty. Dobre premiešame a už nevaríme, stratili by sme všetky cenné enzýmy z misa.

Na tanieri doplňte krém niečim chrumkavým, napríklad semienkami alebo nasekanými orieškami. Ja som polievku tentokrát doplnila chrumkavými petržlenovými prúžkami.

Dobrú chuť

Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ma sledujete na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť #laskavevarenie. Vďaka!

Hustý a výrazný krem z červenej šošovice a zeleniny

Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.