Teplý šalát zo šošovice beluga, pečenej mrkvy a feniklu

Šalát zo šošovice beluga s pečenou zeleinou

Pri varení veľmi rada experimentujem a práve šaláty sa na to perfektne hodia. Krásne sa v nich dá pohrať so zálievkou, či kombináciou jednotlivých ingrediencií. Výsledok potom veľmi často stravníkov príjemne prekvapí. A to aj takých, ktorí nie sú celkom šalátové typy :-)

Keď som  počas kuchárskej show na vegánskych hodoch v Bratislave pripravila divákom môj Toskánsky fazuľový šalát,  nečakala som toľko pozitívnych reakcií. Nezvyčajná kombinácia surovín a možno trochu netypická zálievka však dohromady vytvorili lahodný celok.

A tak som si povedala, že budem v experimentovaní pokračovať  a vznikol tento šalát z belugy. Je to najmenšia zo šošovíc a do šalátov sa výborne hodí, pretože sa nerozvarí. Je trochu chrumkavá s mierne orieškovou chuťou. Šošovicu som doplnila mrkvou a feniklom.  Je to úžasná a veľmi zdravá zelenina.  Veľmi často ho dávam  do zeleninového vývaru, ale chcela som vymyslieť nejaký zaujímavý recept, kde by fenikel vynikol. Snáď sa mi to poradilo.

Tento šalátik je vhodný do chladného počasia, pretože je teplý a zahreje vás. Ak si k nemu pridáte trochu obilniny (hodí sa napríklad bulgur či nahý ovos), budete mať kompletné rastlinné jedlo, ktorým si zaistíte prísun potrebných živín.

Ingrediencie na 2 – 3 porcie:

100 g šošovice beluga (neuvarenej)
2 mrkvy
kúsok feniklu
3 cesnaky
3 PL oleja vhodného na pečenie
1-1,5 PL sójovej omáčky Shoyu (pre bezlepkovú verziu použite Tamari)
trochu sušenej bazalky
1 ČL citrónovej šťavy
2 PL umeoctu
trošku mletého čierneho korenia


Potrebný čas: 1 hodina

 

Postup:

Najprv uvaríme šošovicu. Zvyknem ju variť 20 minút a potom pridám trochu soli a varím ďalších 5 minút. Môžete si ju uvariť aj deň vopred a odložiť do chladničky.

Trúbu zapneme na 180 stupňov.

Počas varenia šošovice si pripravíme zeleninu. Očistíme mrkvu a nakrájame ju na tenké kolieska. Fenikel nakrájame na prúžky tenké si 3-4 milimetre. Zeleninu vložíme do pekáča a premiešame s marinádou, ktorú si pripravíme zmiešaním oleja, sójovej omáčky, sušenej bazalky a citrónovej šťavy. K zelenine ešte prihodíme 3 neošúpané strúčiky cesnaku. Pečieme 35-45 minút.

Upečenú zeleninu (okrem cesnaku) premiešame s teplou šošovicou. Cesnak ošúpeme a popučíme vidličkou alebo lisom na cesnak. Pridáme umeocot a čierne korenie a vymiešame zálievku. Primiešame ju k šalátu a rovno podávame.

Môj tip: Ak máte radi petržlenovú vňať, pridajte ju nasekanú do šalátu.

Dobrú chuť ♥

Tento recept si môžete vytlačiť vo formáte pdf. Stačí ak kliknete tu >>> Teplý šalát zo šošovice beluga, pečenej mrkvy a feniklu 
Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ma sledujete na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť #laskavevarenie. Vďaka!

Šalát z čiernej šošovice beluga a pečenej zeleniny

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.