Jeseň a zima bez nádchy a kašľa? Už roky viem, že je to možné.

Tipy čo jesť a piť aby nás obchádzali vírusy

Nádcha, zapálené hrdlo, kašeľ. Neodmysliteľná súčasť chladných a sychravých dní počas jesene a zimy.  Máte to tak tiež? Zvýšili ste príjem vitamínu C, ale aj tak máte pravidelne plný nos a boľavé hrdlo? O deťoch ani nehovoriť…? Tiež som s tým v minulosti zápasila a viem, aká je to otrava. A ako naschvál, vždy to príde v ten najmenej vhodný čas.

Musí to tak naozaj byť?

Poďme si to povedať narovinu. To, či vás v tomto studenom období trápia vírusy a nachladenia, dokážete ovplyvniť vy sami. Záleží hlavne na tom, v akej kondícii sú vaše črevá a ako veľmi máte zahlienené pľúca. Toto sú oveľa dôležitejšie faktory, než studené či sychravé počasie. Samozrejme, vírusom sa v takomto počasí darí. Ale…

Ak máte v poriadku imunitu (ktorá veľmi záleží od kondície vašich čriev) a vaše telo príliš nezaťažujete trávením nevhodnej stravy, dokážete si s vírusmi poradiť oveľa lepšie. 

Raz vyskúšať je viac ako 100-krát počuť

Tento článok by nevznikol, keby som nemala viac ako päťročnú skúsenosť. Keď som sa pred rokmi postupne pustila do zmeny svojho jedálnička, začali sa diať neuveriteľné veci.  Ak ste čítali môj e-book, viete :-) No po niekoľkých mesiacoch, keď prišiel čas kašľa a chrípok, sa prejavil ďalší efekt. Nepotrebovala som v tomto smere lekára. Roky ma neskolila žiadna chrípka, angína či zápal priedušiek. A zvlášť ten bol mojim každoročným zimným kamarátom.

Samozrejme, aj o mňa sa občas pokúša nejaký vírus, ale prejaví sa to vo forme krátkej nádchy, či krátkodobej únavy. Keď cítim, že sa niečo deje, zareagujem prírodnými prostriedkami a snažím sa viac odpočívať. No a o pár dní je mi zase fajn.

Možno si teraz vravíte „to mám hneď prestať jesť mäso, mlieko a vajíčka?“ Do ničoho podobného vás nechcem a ani nemôžem nútiť. Ja sa bez nich síce cítim oveľa lepšie, ale k tomu rozhodnutiu som musela dozrieť sama. No ak cítite, že nie ste spokojní so svojim zdravím, skúste zmeniť aspoň niečo. Ak pomôžem aspoň jednému z vás lepšie sa popasovať s vírusmi viem, že napísať tento článok malo zmysel.

Dve veci, ktoré môžete zmeniť hneď:
1. Neochladzovať sa zvnútra
2. Vyhýbať sa jedlám, ktoré vás zahlieňujú

Chodievate vonku v  studenom a sychravom počasí v tričku a šortkách? Ja nie a určite ani väčšina z vás. Teplé bundy, ponožky a čiapky sú neodmysliteľnou súčasťou našej zimnej výbavy. Telo inštinktívne potrebujeme „zabaliť“ do niečoho teplého. Možno vás to prekvapí, ale naše vnútorné orgány potrebujú rovnaký prístup.  Často si to ani neuvedomujeme, ale tak ako nevhodne zvolené oblečenie, nás počas studených dní ochladzujú niektoré  jedlá a nápoje. A naopak, iné potraviny nás dokážu zvnútra krásne zohriať a tým posilniť vnútorné orgány, ktoré sú v tomto období citlivejšie.

Čo presne vás ochladzuje a ako to jednoducho nahradíte?

STUDENÉ NÁPOJE

Žiadne prekvapenie, však? Ale koľkokrát si dáme pohár studenej vody, či niečoho iného a ani si to neuvedomíme? V tej chvíli je nám možno teplo, možno sme práve vyšli z vyhriatej postele. Naše vnútorné orgány sú ale nastavené na obdobie „chladu“ a studený nápoj ich oslabí.

Čo teda pijem?

Ráno si neviem predstaviť bez vody. Krásne ma rozprúdi, naštartuje metabolizmus a zaženie smäd. Pridávam si do nej lyžičku jablčného octu alebo pár kvapiek citrónovej šťavy. No studená voda je pre prebudený organizmus poriadny šok. Pohár vody, ktorá má približne teplotu nášho tela, je ideálny začiatok dňa. Nemusíte ju merať teplomerom, stačí len vnímať jej teplotu v ústach a keď steká dolu hrdlom.

Súčasťou môjho pitného režimu je teplý čaj. No ovocné, čierne či zelené čaje pijem iba výnimočne. Bylinkové čaje sú fajn, je dobré ich striedať a nikdy nepiť jeden druh dlhodobo (pár týždňov podľa typu a potreby). No pozor, niektorým sa radšej v chladnom počasí vyhnite. Napríklad mätový čaj má výrazne ochladzujúce účinky (aj keď ho vypijete teplý). Práve preto je taký obľúbený v arabských krajinách, kde je poriadne horúco.

Na podporu imunity mám doma vždy v termoske pripravený  japonský čaj bancha, prípadne kukicha alebo hojicha. Neobsahuje teín, odvádza z tela toxické látky, je mierne zásaditý a plný minerálov. A má príjemnú chuť.
Ak si ho uvaríte slabší, je vhodný na každodenné popíjanie. Môžu ho bežne piť aj deti a tehotné ženy. Kúpite ho v zdravej výžive alebo v dobrej čajovni sypaný alebo v sáčkoch a jednu dávku pokojne lúhujte až 3 krát. Prvý krát 2 minúty, potom 5  minút a nakoniec 10 minút.

CITRUSY A EXOTICKÉ OVOCIE

Podľa tradičnej čínskej medicínyvšetko ovocie ochladzujúcu, osviežujúcu energiu. Preto treba byť s ovocím v chladných mesiacoch opatrný a nepreháňať to. Ovocie, ovocné šťavy alebo smoothie nie sú vhodné raňajky. Tie by mali byť teplé, ráno nás zahriať a podporiť metabolizmus. Veľká dávka ovocia vás nielen ochladí, ale obsahuje aj mnoho jednoduchých cukrov, ktoré zahlieňujú.

 

Občas si pre spestrenie počas víkendu dáme na raňajky lievance s teplým ovocím, či teplý toast. Skvelým štartom dňa je tiež zeleninová miso polievka a to hlavne, ak sa o mňa pokúša nejaký vírus. Ak je jej základom poctivý domáci zeleninový vývar, je to doslova liek.

Ovocie by malo byť len dezertom, v zime častejšie tepelne upravené a sezónne. Také, ktoré vyrástlo v našich končinách a dá sa skladovať. Teda jablká a hrušky. Ak ich sem-tam doplníte sušenými slivkami, hrozienkami či marhuľami, je to v poriadku. Skúste ale maximálne obmedziť citrusy a exotické ovocie. Nie je náhoda, že tieto plody rastú v teplom podnebí, v trópoch…Tam ľudia potrebujú ich schopnosť ochladiť a osviežiť.

Teraz sa možno pýtate: „Ale kde vezmem vitamín C?“

Chápem vaše obavy, veď sme to počuli (a asi ešte budeme) snáď tisíckrát. Máme dopĺňať vitamín C a piť pomarančové šťavy. Obchody sú plné lákavých citrusov, časopisy sa predbiehajú s receptami na ovocné „vitamínové bomby“. Mne osobne to nikdy nefungovalo, vám áno?

Oveľa lepším, kvalitnejším a prirodzenejším zdrojom vitamínov je kvasená zelenina. Okrem toho sa denná porcia fermentovanej zeleniny  postará o to, aby boli v dobrej kondícii vaše črevá. Obsahuje totiž probiotické kultúry, bez ktorých črevá nie sú v poriadku.  A dobre fungujúce črevá sú základom  imunity. 

Na týchto stránkach nájdete niekoľko receptov na prípravu kvasenej zeleniny, všetky sú v zložke >> Kvasená zelenina

STUDENÉ POTRAVINY

Všetky jedlá počas jesene a zimy by mali byť teplé. Ak ste sa doteraz stravovali konvenčne, skúste vylúčiť to, čo vás ochladzuje najviac.

Mlieko a mliečne výrobky sú kapitola sama o sebe. Denno-denne pribúda ľudí, ktorým sa po ich vylúčení z jedálnička veľmi uľavilo. Navyše nás mliečne výrobky ochladzujú (hlavne kyslé mliečne výrobky) a zahlieňujú naše pľúca. Ak sú bežnou súčasťou vášho jedálnička, skúste ich obmedziť. A ak cítite, že na vás niečo lezie, úplne ich vylúčte. Skúste bez nich vydržať až kým nie ste znovu fit.

Netušíte čím mliečne výrobky nahradíte? Poďte sa to naučiť v jedinečnom online kurze zdravého varenia Odolnejší na jeseň a zimu. 

Zelenina je jednou z troch základných zložiek zdravého taniera. Ale čerstvá zelenina, hlavne v studených šalátoch, vás tiež poriadne ochladí. Typické letné druhy zeleniny ako  uhorky a paradajky chutia aj tak najlepšie v lete, keď je ich prirodzená sezóna. Vhodná je zelenina, ktorá dokáže prezimovať (koreňová zelenina, kapusta, repa, kel či rôzne tekvice). Dajú sa pripravovať na mnoho spôsobov. Inak chutia v polievke, inak v omáčke a úplne inak keď sa upečú, či podusia vo woku.

Neznamená to, že sa v tomto období máte vzdať všetkej surovej zeleniny. Ak nebude hlavnou zložkou, ale iba malým doplnkom na tanieri, rozhodne vám neublíži.

Vedeli ste, že aj alkohol, cukor či čokoláda ochladzujú? Na prvý pohľad sa to vôbec nezdá. Po alkohole je nám tak príjemne teplo :-)   V konečnom dôsledku spôsobujú vo vnútri tela chlad. Nemusíte sa preto stať askétom, ale je dobré to vedieť. 

Uľavme pľúcam od nadmerného hlienu

Okrem mliečnych výrobkov nás zahlieňujú najmä jedlá na báze jednoduchého cukru (cukrovinky, sladkosti, veľa čerstvého ovocia) a priveľa pečiva z bielej múky. To všetko bolo aj v mojom bežnom jedálničku, ale naučila som sa to nahradiť vhodnejšími potravinami.  A keď mám z času na čas chuť na niečo takéto, netrápim sa. Viem, že záleží na tom, čím sa kŕmim každý deň a nie na tom, čo si doprajem len výnimočne.

Zohrejme sa vhodným vareným jedlom

Ak si budete variť teplé jedlá z prevažne celozrnných obilnín, strukovín a vhodnej zeleniny, vaše telo sa postupne začne zbavovať nánosov a hlienov. Začnete prijímať viac minerálov, ktoré prispejú k lepšej rovnováhe (zbavíte sa prekyslenia) a váš organizmus dokáže lepšie odolávať vírusom, znovu získa schopnosť sám sa uzdravovať, s ktorou sa všetci rodíme.

V tomto období je prospešné zaradiť do jedálnička potraviny, ktoré majú viac zohrievajúcej energie. Okrem už spomínanej „zimnej“ zeleniny je to napríklad aj pohánka, pšeno, ovos či jačmeň (ktorý nám navyše dokáže pomôcť pri zbavovaní sa hlienov).

Aj spôsob, akým jedlo upravujeme rozhoduje o tom, koľko tepla do neho dáme. Preto môžete variť dlhšie (napríklad zeleninový vývar aj hodinu či viac), viac používať tlakový hrniec a častejšie piecť.

Chcete sa dozvedieť viac o tom, ako sa starať o svoje zdravie počas jesene a zimy? Radi by ste varili tak, aby ste chladné obdobie nemuseli premarodiť? Práve teraz máte skvelú šancu vstúpiť do online kurzu Odolnejší na jeseň a zimu, kde vás povediem krom za krokom. 

Nechcem vám tu sľubovať zázraky na počkanie. Netvrdím, že ak na týždeň upravíte stravu podľa riadkov vyššie, neochoriete. Bude to vyžadovať viac času, aj keď pozitívny efekt sa u niektorých ľudí môže prejaviť pomerne rýchlo, za pár týždňov. Ale nemusí. Každý sme iný, inak reagujeme na zmenu. No viem, na základe skúsenosti mojej ale aj iných ľudí, že dlhodobo to funguje. Ak sa rozhodnete vyskúšať to a budete potrebovať s niečím poradiť, nebojte sa ma kontaktovať. Môžete mi poslať mail na sona@sonamaleterova.sk, alebo mi napísať na Facebook či Instagram.

Želám vám veľa krásnych dní v zdraví.

 

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre
  1. Peter píše:

    ahoj v prvom rade sa chcem pekne podakovat za super recepty, urcite sa chystam na fermentovanu zeleninu ale druhym dychom by som ta chcel poprosit ak nejake informacie, clanky, vysledky vyskumu dokazujuce ze mliecne vyrobky sposobuju zahlienovanie organizmu tak sem s tym, lebo nie je spravne uverejnovat nepodlozene zavadzajuce informacie. Ja mam prave opacne informacie takze ak mas nejake k prikladu len dva najrychlejsie najdene clanky:

    https://dennikn.sk/blog/5108/mlieko-je-nevinne-zo-zlocinu-zahlienovania/

    https://primar.sme.sk/c/7290445/aka-je-pravda-o-mlieku-i.html

    Peter

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.