Čokoládové soufflé z aquafaby

Čokoládové soufflé bez lepku a cukru

Tento dezert je chuťovo intenzívny a výdatný. Preto si myslím, že malý kúsok, v tomto prípade mištička, vás plne uspokojí.

Jeho základom je, okrem kvalitného kakaa, pena z aquafaby.

Aquafaba je tekutina, ktorá vznikne pri varení cíceru, alebo tiež nálev z cícerovej konzervy.

Keďže sa konzervám snažím vyhýbať, varím si cícer doma. Preto používam domácu aquafabu. Aby sa s ňou dalo ďalej pracovať, je dôležité aby nebola príliš riedka. Preto, keď varím cícer, dávam len toľko vody, aby ho trochu prekryla (asi 1 cm nad). A pri varení nepridávam žiadne bylinky ani cícer nesolím. Aquafabu nezabudnite pred použitím precediť, aby v nej neostali zbytky strukoviny.

Ešte sa na chvíľu zastavím pri sladení tohto dezertu. Za najzdravšie sladidlo považujem slad. Prečo, vysvetľujem v mojom e-booku zdarma. No do tohto dezertu sa nehodí, preto som použila kombináciu 3 rôznych druhov prírodných sladidiel. Každé má svoje plusy a mínusy. Vy si to samozrejme môžete upraviť podľa vlastných preferencií.

Ingrediencie na 3 menšie mištičky:

150 ml aquafaby
1 ČL prášku do pečiva z vínneho kameňa
75 g kokosového tuku
60 g kvalitného kakaa
30 g kokosového cukru
3 PL ryžového sladu alebo sirupu
15 kvapiek tekutej stévie
25 g pohánkovej múky
trošku mletej vanilky alebo prírodnej vanilkovej arómy


Potrebný čas: 30 minút

Postup:

Zapneme rúru na pečenie na 200 stupňov.

Kokosový tuk rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli, vodu nevaríme.

Pridáme kakao a kokosový cukor a necháme rozpustiť do hladka. Pridáme stéviu a ryžový sirup, odstavíme z vodného kúpeľa a dobre vymiešame metličkou. Potom primiešame preosiatu múku.

Aquafabu vyšľaháme spolu s práškom do pečiva na tuhý sneh. Aby sa nám to podarilo, šľaháme na silnom výkone 10 – 15 minút. Sneh hneď opatrne primiešame k čokoládovej zmesi a vylejeme do zapekacích mištičiek.

Pečieme 10-12 minút. Vyberieme a necháme chvíľu vychladnúť. Soufflé najlepšie chutí ešte teplé, keď je v strede krásne tekuté.

Dobrú chuť

Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ma sledujete na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť #laskavevarenie. Vďaka!

Vegan čokoládový dezert z aquafaby

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.