Jedným z úžasných benefitov cestovania je ochutnávanie. A práve vďaka cestovaniu vznikol aj tento recept. Lahodnú kokosovú panna cottu s mangom som totiž ochutnala v Hong Kongu a odvtedy som na ňu neprestala myslieť. Na prvý pokus sa nepodarila podľa mojich predstáv (či skôr spomienok z Hong Kongu), ale zato sme si s Olikom užili jej fotenie. Takže som skúšala ďalej a vyladila jej chuť...
Celý článok
Túto kašu začínam variť s príchodom teplejších dní. Kukurica, z ktorej je polenta vyrobená, má totiž ochladzujúcu energiu. A to najviac zo všetkých obilnín. Preto sa jej v zime vyhýbam, alebo ju kombinujem so pšenom. No z času načas ju v zime pripravujem ako slanú prílohu. Vtedy ju zapekám v rúre s bylinkami a troškou oleja. Kvalitné sacharidy Polentová kaša na raňajky vám, okrem dávky...
Celý článok
Lievance máme veľmi radi, ale robievam ich len sviatočne. Väčšinou ako špeciálny nedeľný brunch alebo namiesto dezertu. Keďže ich máme radi s ovocím, snažím sa v nich obmedzovať obilnú múku, aby jej vplyvom jednoduchých cukrov z ovocia v črevách príliš veľa nekvasilo. Píšem o tom v tomto článku o sladení >>> Ako sladiť s rozumom a bez následkov V tomto recepte som časť obilnej múky...
Celý článok
Táto super rýchla a jednoduchá majonéza je plná zdravých tukov a chutí výborne. Hodí sa všade tam, kde klasická majonéza. Vyskúšajte ju aj na kvalitnom kváskovom chlebe, či jednohubkách. Napríklad s údeným tofu. Ingrediencie: 2 zrelé avokáda 5-6 ČL kvalitnej jemnej horčice 1 PL umeocot mleté čierne korenie trochu citrónovej šťavy podľa chuti Potrebný čas: 10 minút Postup: Avokáda...
Celý článok
Keď som sa púšťala do tohto článku, rozmýšlala som, ako na to. Rozpísať sa o všetkých negatívach a rizikách spojených so sladením cukrom? Ale veď to by bolo celkom zbytočné. Je mi jasné, že už dávno viete, ako škodí zdraviu aj štíhlej línii. A je jedno, či je to biely rafinovaný, alebo „prírodný“ trstinový cukor. Vyjde to narovnako, len ten...
Celý článok
Tento dezert z mandlí namáčaných cez noc je veľmi výživný a sýty. Prečo ich namáčať? Mandle sú jedny z najzdravších orechov a sú to tiež jediné zásadotvorné orechy. Ale podobne ako celozrnné obilniny či iné orechy a semená, obsahujú tzv. antinutričné látky. Sú to látky, ktoré zabraňujú vstrebávaniu živín a brzdia prácu niektorých tráviacich enzýmov. Tým sa zhoršuje trávenie cenných látok,...
Celý článok
Mám rada koláče, ale častejšie sa snažím pripravovať dezerty bez múky. A tento ryžový puding zasýti na celkom dlho a chutí teplý aj studený. V chladničke vám vydrží dva dni. Chcem vás ale upozorniť, že karamelizované pomaranče sú oveľa chutnejšie teplé než studené, preto ak by ste chceli puding nastudeno, tak odporúčam iné ovocie (napríklad lesné) alebo čokoládovú...
Celý článok
Verím, že túto šošovicovú polievku si zamilujete tak, ako my. Je hustá a plná chutí. Je bezlepková, ale ja do nej rada pridávam vopred uvarený nahý ovos alebo jačmenné krúpy. Nielen preto, že mi táto kombinácia veľmi chutí, ale získam tým kompletné jedlo, ktoré obsahuje všetky 3 základné zložky zdravého taniera (celozrnné obilniny, strukoviny a zeleninu). V pohode teda...
Celý článok
Je všeobecne známe, že Japonci patria medzi národy s najvyšším vekom. Asi to nebude náhoda. A aj keď je Japonsko pre nás veľmi vzdialená a exotická krajina, môžeme sa od nich čo to priučiť o zdravom varení. Nie, nejdem vás presviedčať aby ste prešli na japonskú stravu :-) Aj keď ako občasné spestrenie je skvelá. Zdravé jedlo nemusí byť bezvýrazné,...
Celý článok
Toto je náš domáci recept, ktorý ma naučila moja úžasná mama. Pred tým to tak samozrejme nebolo, ale už pár rokov do tejto kapusty inú ako rastlinnú smotanu nedáva. To sa zas naučila ona odo mňa:) Milujem ju od detstva a rovnako teraz môj synček. Dajte si k nej nejakú chrumkavú bielkovinu – falafel alebo inú fašírku zo...
Celý článok