Do krémových polievok sa často pridávajú zemiaky. Keďže tie veľmi nejem, snažím sa ich nahrádzať zdravšími surovinami. Tak napríklad do tejto karfiolovej polievky som pridala cícer. Nie je ho v nej veľa, takže polievka nemá cícerovú chuť. Zato je krémovejšia a vďaka cíceru získala aj nejaké bielkoviny. Je teda výživnejšia.
Hlavným korením v tomto kréme je mletý koriander, ktorý sa podľa mňa k cíceru aj karfiolu perfektne hodí. O finálne doladenie sa postará citrónová šťava. Dodá polievke sviežosť, takže ju určite nevynechajte.
Nechcete si oslabovať svoje ľadviny? V tom prípade dávajte soľ do jedál hneď na začiatku varenia. Ja ju dávam už do oleja, na ktorom spením cibuľu. V prípade potreby na konci ešte dosolím, ale radšej umeoctom než soľou.
Na zjemnenie polievky pridávam na konci rastlinnú smotanu. Najviac sa mi osvedčila mandľová, ale aj kokosové mlieko či smotana z krabičky bolo fajn. Používam smotany od značky Ecomil.
1 menší karfiol (približne 500 g)
1 cibuľa
8 cm kúsok póriku (biela časť) alebo pevná svetlá časť jarnej cibuľky
800-900 ml horúceho zeleninového vývaru alebo vody
1 neveľký hrnček uvareného cíceru (je to asi pol hrnčeka suchého)
2 strúčiky cesnaku
2 PL oleja (dávám sezamový)
1 až 1 a 1/2 ČL soli
1 zarovnaná ČL mletého koriandru
mleté čierne korenie
4 PL rastlinnej smotany (najlepšie mandľovej alebo kokosovej či kokosové mlieko z krabice)
2 ČL svetlej miso pasty (miso shiro)
citrónová šťava
Najprv si pripravíme cícer. Poriadne ho prepláchneme a dáme namáčať na 10-12 hodín. Potom ho uvaríme bez soli do mäkka. Varím ho v tlakovom hrnci asi 40 minút.
Ďalej očistíme a nakrájame všetku zeleninu na polievku. Cibuľu a pór nakrájame nadrobno, karfiol na ružičky. Cesnak nasekáme alebo popučíme.
Na osolenom oleji speníme cibuľu spolu s pórikom. Pridáme karfiol a cesnak a krátko spolu restujeme. Nezabudneme pridať aj mletý koriander a čierne korenie a podlejeme horúcim vývarom. Dáme ho toľko, aby len trochu prekrýval zeleninu (asi 1 cm). Privedieme k varu, znížime plameň a varíme približne 7 minút.
Potom pridáme uvarený cícer a ešte spolu povaríme 3-5 minút, kým nie je karfiol mäkký. Ku koncu pridáme smotanu a ešte minútu varíme. Odstavíme, pridáme miso pastu a zmixujeme na hladký krém.
Ak by sa vám polievka zdala príliš hustá, pridajte počas mixovania trochu horúceho vývaru alebo vody.
Na konci dochutíme citrónovou šťavou. Tento krok určite nevynechajte.:) Šťavu pridávajte postupne a vylaďte polievku podľa svojej chuti.
Podávame s bylinkami, semienkami alebo s opečenými kúskami karfiolu (stačí olej a trochu omáčky Tamari, prípadne štipka čili). Ak ste milovníkmi cíceru, tak môžete polievku doplniť smaženým cícerom. Návod ako na to nájdete v tomto recepte >>> jarná miska Buddha bowl
Dobrú chuť!