Karfiolový krém s cícerom

Krémová poloevka z karfiolu s cícerom

Do krémových polievok sa často pridávajú zemiaky. Ja som do tejto karfiolovej polievky som pridala cícer. Nie je ho v nej veľa, takže polievka nemá cícerovú chuť. Zato je krémovejšia a vďaka cíceru získala aj nejaké bielkoviny. Je teda výživnejšia.

Hlavným korením v tomto kréme je mletý koriander, ktorý sa podľa mňa k cíceru aj karfiolu perfektne hodí. O finálne doladenie sa postará citrónová šťava. Dodá polievke sviežosť, takže ju určite nevynechajte.

Soľte radšej na začiatku než na konci

Nechcete si oslabovať svoje obličky? V tom prípade dávajte soľ do jedál hneď na začiatku varenia. Ja ju dávam už do oleja, na ktorom spením cibuľu. V prípade potreby na konci ešte dosolím, ale radšej umeoctom než soľou.

Na zjemnenie polievky pridávam na konci rastlinnú smotanu. Najviac sa mi osvedčila mandľová, ale aj kokosové mlieko či smotana z krabičky bolo fajn.

Ingrediencie na 4 porcie:

1 menší karfiol (približne 500 g)
1 cibuľa
8 cm kúsok póriku (biela časť) alebo pevná svetlá časť jarnej cibuľky
800-900 ml horúceho zeleninového vývaru alebo vody
1 neveľký hrnček uvareného cíceru (je to asi pol hrnčeka suchého)
2 strúčiky cesnaku
2 PL oleja (dávám sezamový)
1 až 1 a 1/2  ČL soli
1 zarovnaná ČL mletého koriandru
mleté čierne korenie
4 PL rastlinnej smotany (najlepšie mandľovej alebo kokosovej či kokosové mlieko z krabice)
2 ČL svetlej miso pasty (miso shiro)
citrónová šťava


Potrebný čas: 20 minút + namáčanie a varenie cíceru vopred

Krém z karfiolu a cíceru

Postup:

Najprv si pripravíme cícer. Poriadne ho prepláchneme a dáme namáčať na 10-12 hodín. Potom ho uvaríme bez soli do mäkka. Varím ho v tlakovom hrnci asi 40 minút.

Ďalej očistíme a nakrájame všetku zeleninu na polievku. Cibuľu a pór nakrájame nadrobno, karfiol na ružičky. Cesnak nasekáme alebo popučíme.

Na osolenom oleji speníme cibuľu spolu s pórikom. Pridáme karfiol a cesnak a krátko spolu restujeme. Nezabudneme pridať aj mletý koriander a čierne korenie a podlejeme horúcim vývarom. Dáme ho toľko, aby len trochu prekrýval zeleninu (asi 1 cm). Privedieme k varu, znížime plameň a varíme približne 7 minút.

Potom pridáme uvarený cícer a ešte spolu povaríme 3-5 minút, kým nie je karfiol mäkký. Ku koncu pridáme smotanu a ešte minútu varíme. Odstavíme, pridáme miso pastu a zmixujeme na hladký krém.

Ak by sa vám polievka zdala príliš hustá, pridajte počas mixovania trochu horúceho vývaru alebo vody.

Na konci dochutíme citrónovou šťavou. Tento krok určite nevynechajte.:) Šťavu pridávajte postupne a vylaďte polievku podľa svojej chuti.

Podávame s bylinkami, semienkami alebo s opečenými kúskami karfiolu (stačí olej a trochu omáčky Tamari, prípadne štipka čili). Ak ste milovníkmi cíceru, tak môžete polievku doplniť smaženým cícerom.

Môj tip: Zaraďte na jeseň do jedálnička čo najviac rôznych druhov bielej zeleniny ako je daikon, biela reďkovka, karfiol, pór, zeler, petržlen, biela kapusta, kvaka, cesnak, chren. Pomôžu vám posilniť pľúca, ktoré sú práve na jeseň najviac oslabené. Alebo sa pustite do ešte väčšej zmeny a pridajte sa do môjho jesenného kurzu Odolnejší na jeseň a zimu. Naučíte sa pripravovať mnoho chutných protizápalových receptov a podporíte tak nielen svoju imnunitu ale vyhnete sa aj priberaniu počas dlhých studených mesiacov.

Dobrú chuť!

Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ma sledujete na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť @laskavevarenie. Rada budem vašu fotku zdieľať. Vďaka!

Karfiolový krém s cícerom

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.