Vyskúšajte tieto výborné cuketové placky s ovsenými vločkami. Považujem ich za zdravší variant zemiakových placiek. Konzumáciu zemiakov som už pred rokmi výrazne obmedzila. O dôvodoch sa môžete dočítať v mojom e-booku zdarma, ktorý si stiahnete tu <<<E-book zdarma>>>.
Do cesta dávam jemné vločky a pridávam tiež trochu pohánkovej múky. Tá cesto pekne spojí a dobre sa s ním pri pečení pracuje. Ak chcete bezlepkové placky, jednoducho použite bezlepkové vločky. Pohánková múka je prirodzene bezlepková.
Ak nemáte jemné vločky, pár krát zmixujte klasické vločky a je to. Len pozor, aby vám nevznikla ovsená múka:) Ďalšou možnosťou je nahradiť vločky čisto pohánkovou múkou. V tom prípade navýšte jej množstvo na 100 gramov. Ja mám ale o niečo radšej verziu s vločkami.
400 – 450 g cukety (ošúpanej a zbavenej jadierok)
1 ČL soli
50 g jemných ovsených vločiek
2 strúčiky cesnaku
1/2 menšej cibule
sušená majoránka podľa chuti (dávam aspoň 1/2 ČL)
50 g pohánkovej múky
olej na pečenie
Cuketu ošúpte. Ak má v strede jadierka, lyžicou ich vyberte. Potom ju nastrúhajte na väčšom strúhadle a pridajte všetku soľ. Dobre premiešajte a nechajte odpočívať 15-20 minút.
Medzitým dajte ovsené vločky do menšieho hrnca, zalejte ich vodou, rukou premiešajte a nechajte na povrch vyplávať nečistoty. Zlejte ich a proces zopakujte ešte raz. Potom opatrne vodu vylejte a nechajte vločky v hrnci. Nevadí, ak trochu vody ostane, vločky ju nasajú.
Ošúpte cesnak a cibuľu pokrájajte nadrobno.
Z cukety rukami vymačkajte šťavu, ktorú pustila. Robím to nad sitkom, aby som zachytila zbytky cukety. Vymačkanú cuketu zmiešajte s popučeným cesnakom, cibuľou a ovsenými vločkami. Premiešajte a pridajte v ruke podrvenú majoránku a pohánkovú múku.
Zmes dobre premiešajte. Na panvici rozpáľte trochu oleja a lyžicou tvarujte placky. Pečte ich na miernom plameni z obidvoch strán do ružova.
Mám radšej, ak sú placky menej mastné, preto ich pečiem iba na trošičke oleja a robím ich čo najtenšie. V priebehu pečenia olej po troškách pridávam. Ak dáte oleja viac, budú placky chrumkavejšie. V tom prípade vám odporúčam odsať tuk papierovou utierkou.
Dobrú chuť
Stiahnite si zdarma e-book
Prečo a ako viac variť bez mäsa, mlieka, vajec a cukru
Chystám pre vás novú vylepšenú verziu tohto e-booku. Ďakujem za pochopenie.