Fazuľová polievka s krúpkami

Hustá fazuľová polievka s krúpkami a zeleninou

Tento úžasný recept je od mojej mamy. A už bolo načase podeliť sa oň s vami. Spomínam si, že keď som bola dievča, fazuľová polievka bez údeného nemohla byť. No a tento recept je dôkazom, že keď chceme, nemusíme za každú cenu lipnúť na starých zvykoch. A ak vieme ako na to, zdravé jedlo môže chutiť naozaj výborne.

Určite ju vyskúšajte. Ja si jej dávam plný tanier a už nič viac nepotrebujem. Je to kompletné jedlo, v ktorom sú zastúpené všetky zložky zdravého taniera – celozrnné obilniny, strukoviny a zelenina.

Viac sa o spôsobe stravovania, ktorý mi zmenil život dozviete, ak kliknete na tento odkaz >>> E-book zdarma 

Ingrediencie na 4 porcie:

1 menší hrnček hnedej fazule suchej
kúsok morskej riasy KOMBU
1/2 hrnčeka malých jačmenných krúpkov (č.3)
400 ml horúceho zeleninového vývaru alebo vody
1 cibuľa
2 mrkvy
1 petržlen
kúsok zeleru
2 PL oleja
1 ČL soli
1 strúčik cesnaku
1/2 ČL mletej červenej papriky + trochu údenej papriky (nemusí byť)
mleté čierne korenie podľa chuti
2-3 bobkové listy
1-2 PL umeoctu na dochutenie


Potrebný čas: 1 hod + namáčanie fazule vopred

Hustá fazuľová polievka s krúpkami a zeleninou

Postup:

Fazuľu niekoľko krát poriadne prepláchneme v studenej vode a necháme namáčať aspoň 10 hodín. Namáčaciu vodu zlejeme a fazuľu dáme variť v novej vode s kúskom  morskej riasy Kombu (stačí 5 cm). Tá zlepší jej stráviteľnosť a trochu urýchli dobu varenia. Do vody k fazuli pridáme celý cesnak a bobkové listy. Varíme do zmäknutia. Ja varím v tlakovom hrnci približne 45 minút.

Po uvarení fazule riasu nevyhadzujem, ale nakrájam nadrobno a pridám do polievky. Je mäkká a v polievke sa „stratí“, ani ju necítiť. Ale zato nám dodá cenné látky.

Medzitým očistíme zeleninu a nakrájame ju na malé kocky.

Cibuľu nakrájame nadrobno a speníme na posolenom oleji. Pridáme zeleninu, mletú papriku a mleté čierne korenie. Chvíľu opekáme, potom pridáme prepláchnuté krúpky a horúci vývar. Na miernom plameni varíme 15-20 minút.

Uvarenú zeleninovú zmes pridáme k teplej uvarenej fazuli, z ktorej sme vybrali cesnak a bobkové listy. Ponecháme aj tekutinu z fazule. Spolu ešte krátko povaríme, ak treba pridáme korenie. Nakoniec dochutíme umeoctom.

Podávame s nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

Dobrú chuť!

Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ma sledujete na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť @laskavevarenie. Rada budem vašu fotku zdieľať. Vďaka!

 

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.