Marhuľový koláč s mandľami

Marhuľový koláč bez lepku s mandľami

Zaujíma vás zdravšie pečenie bez bielej múky a cukru? V tom prípade tu pre vás mám marhuľový koláč, ktorý je navyše bezlepkový. Cesto je hutnejšie s príjemnou orieškovou chuťou. Použila som dva druhy múky, ktorá je prirodzene bez lepku – ryžovú a pohánkovú – v kombinácii s mandľovou. No musím vás varovať. Ak máte radi presladené koláče, tak tento recept asi nebude úplne pre vás.

Naozaj zdravé sladenie

Aj vám sa niekedy krúti hlava zo všetkých tých sladidiel a rôznych informácií a dezinformácií o tom, čo je a čo nie je zdravé? Ani sa vám nedivím, je to pekný „guláš“. Tiež som sa v tom strácala, ale táto téma ma naozaj baví a tak sa jej už roky venujem. To mi síce nadáva patent na rozum, ale dosť som si toho za tú dobu naštudovala, v praxi overila a hlavne prekonzultovala s odborníkmi. Ak sa chcete dozvedieť viac o tom, ako najčastejšie sladím, prečítajte si článok  Slaďte s rozumom a bez následkov.

A ešte k tým odborníkom. Považujem za nich takých ľudí, ktorí vlastnou dlhoročnou praxou pomohli prostredníctvom stravy mnohým ďalším ľuďom s rôznymi zdravotnými problémami. Dokonca aj s vážnymi. A tých je, narozdiel od rôznych nutričných poradcov, ako šafránu.

Koláč je sladený fermentovaným obilným krémom amazake. Je to jeden z najzdravších spôsobov sladenia. Viac sa o ňom dozviete v spomínanom článku o sladení. Použila som ryžové amazake, ktoré je bez lepku. Samotný krém má príjemnú sladkú chuť, ale cesto je len mierne sladké.

V prípade potreby môžete do cesta pridať 1-2 PL kokosového cukru. Ja som ho do cesta nedala, ale posypala som ním marhule, pretože po upečení majú celkom kyslú chuť aj naozaj dozreté a sladké kusy.

Krém amazake určite vyskúšajte. Kúpite ho napríklad v tomto e-shope >>> Pán Green. 

Nájdete u nich aj ďalšie suroviny na koláč.

Ingrediencie (priemer 26 cm):

čerstvé marhule
50 g ryžovej múky
50 g pohánkovej múky
75 g mandľovej múky
1/2 ČL prášku do pečiva bez fosfátov
100 g rozpusteného tuku (Alsan bio) + 1/2 PL na potretie marhúľ
150 g ryžového amazake
1-2 PL kokosového cukru na posypanie marhúľ


Potrebný čas: 70 minút

Postup:

Marhule očistíme, odkôstkujeme a nakrájame na štvrtinky.

Trúbu nastavíme na 200 stupňov.

V mise zmiešame preosiate múky s práškom do pečiva. Postupne k nim primiešame rozpustený tuk a amazake.

Dobre premiešame. Vznikne nám pomerne husté cesto, ktoré dáme do okrúhlej formy vyloženej papierom na pečenie. Zarovnáme a na cesto poukladáme marhule šupkou dole. Potrieme ich troškou rozpusteného tuku a posypeme kokosovým cukrom.

Ak máte radi posýpky, zmiešajte mandľovú múku s kokosovým cukrom v pomere približne 1:1, pridajte trošku mletej vanilky alebo škorice a posypte ňou marhule.

Pečieme 35-40 minút. Záleží tiež na forme.  V plechovej sa koláč upečie rýchlejšie, tak dajte pozor, aby sa vám nespálil. Na posledných 10-15 minút môžete znížiť teplotu na 180 stupňov.

Dobrú chuť

Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ma sledujete na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť @laskavevarenie. Rada budem vašu fotku zdieľať. Vďaka!

Marhuľový koláč bez lepku a bieleho cukru

 

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.