Omáčka je malý zázrak. Ak sa s ňou vyhráte, dokážete si ju vyladiť k dokonalosti. Bez problémov ju prispôsobite svojej chuti. Pri troške fantázie ju môžete meniť tak, aby sa vám neprejedla. Stačí zmeniť korenie, pomery alebo kombinácie zeleniny. Dôležité pre deti Bábätká v priebehu prvých mesiacov života prechádzajú postupne od čisto tekutej stravy, teda materského mlieka, ku...
Celý článok
Málo energie a síl dosiahnuť to, po čom túžime. Neustále premýšľanie a rozoberanie situácií, ktoré už aj tak nevieme ovplyvniť. Alebo dokonca stavanie sa do roly obete a hľadanie viny z vlastných neúspechov vo všetkých a všetkom naokolo. Aj takto sa môže podľa tradičnej čínskej medicíny prejavovať slabá energia orgánov okruhu Zeme. Hovorí sa im aj okruh sleziny. Slezina, pankreas a žalúdok Niekedy...
Celý článok
Tento svieži šalát zo surovej mrkvy je vhodný na leto, kedy nášmu organizmu nevadí trochu viac surovej zeleniny. Dajte si ho ako doplnok hlavného jedla alebo ako ľahkú večeru. V tom prípade bude fajn doplniť ho nejakou bielkovinou. Napríklad fazuľou, cícerom či tofu. Zdravšia náhrada soli Na zálievku som použila tzv. bielu miso pastu miso shiro. Toto japonské...
Celý článok
Vyskúšajte tieto výborné cuketové placky s ovsenými vločkami. Sú skvelé, ľahké a vďaka vločkám výživné. Do cesta dávam jemné vločky a pridávam tiež trochu pohánkovej múky. Tá cesto pekne spojí a dobre sa s ním pri pečení pracuje. Ak chcete bezlepkové placky, jednoducho použite bezlepkové vločky. Pohánková múka je prirodzene bezlepková. Ak nemáte jemné vločky, pár krát zmixujte klasické vločky a je...
Celý článok
Tento tekvicový prívarok je zdravá a lacná dobrota, ktorá pre mňa neodmysliteľne patrí k letu. Recept mám od mojej mamy, ktorá sa ho sama naučila variť zdravším spôsobom. Klasickú smotanu nahradila ryžovou, ktorá má oveľa menej tuku a nezaťažuje organizmus tak, ako mliečna smotana. Zároveň jedlu dodá príjemnú mierne sladkú chuť, ktorú na konci vykompenzujeme slano-kyslým umeoctom. Bezlepkový variant...
Celý článok
Zaujíma vás zdravšie pečenie bez bielej múky a cukru? V tom prípade tu pre vás mám marhuľový koláč, ktorý je navyše bezlepkový. Cesto je hutnejšie s príjemnou orieškovou chuťou. Použila som dva druhy múky, ktorá je prirodzene bez lepku – ryžovú a pohánkovú – v kombinácii s mandľovou. No musím vás varovať. Ak máte radi presladené koláče, tak tento recept asi...
Celý článok
Do krémových polievok sa často pridávajú zemiaky. Ja som do tejto karfiolovej polievky som pridala cícer. Nie je ho v nej veľa, takže polievka nemá cícerovú chuť. Zato je krémovejšia a vďaka cíceru získala aj nejaké bielkoviny. Je teda výživnejšia. Hlavným korením v tomto kréme je mletý koriander, ktorý sa podľa mňa k cíceru aj karfiolu perfektne hodí. O finálne doladenie...
Celý článok
Jahody v agar-agare sú u nás momentálne hitom letnej sezóny :) Náš synček Oliver si ich veľmi zamiloval a ja som rada. V tomto dezerte totiž nie je nič, čo by malo vadiť mamičkám, ktorým záleží na tom, čo jedia ich deti. Len 4 ingrediencie Na prípravu tejto dobroty, ktorá chutí aj dospelým (teda aspoň nám doma určite), vám postačia...
Celý článok
Jedna z mnohých vecí, ktoré som si na Bali zamilovala je arašidová omáčka. Krásne pozdvihne chuť zeleniny. Výborne sa hodí k jarným zeleninovým závitkom, alebo do tzv. Poke bowl (=poke miska) plnej zeleniny v kombinácii s ryžou či quinoou a napríklad s tofu. Pokojne si ju tiež dajte k šalátu alebo k naparenej zeleninke, namiesto dresingu. Len to neprežeňte s množstvom a frekvenciou, predsa len obsahuje celkom...
Celý článok
Tento úžasný recept je od mojej mamy. A už bolo načase podeliť sa oň s vami. Spomínam si, že keď som bola dievča, fazuľová polievka bez údeného nemohla byť. No a tento recept je dôkazom, že keď chceme, nemusíme za každú cenu lipnúť na starých zvykoch. A ak vieme ako na to, zdravé jedlo môže chutiť naozaj výborne. Určite ju vyskúšajte. Ja...
Celý článok