Pšenový nákyp so slivkami

Viete, že pšeno je výživná bezlepková obilnina, ktorá podľa tradičnej čínskej medicíny  posilňuje pankreas a celý okruh sleziny? Práve teraz na jeseň si ho doprajte častejšie, aspoň raz za týždeň. Pšeno má totiž tiež schopnosť zohrievať organizmus. A to je presne to, čo v sychravom jesennom počasí potrebujeme.

Len vy sami dokážete ovplyvniť to, ako sa počas chladných mesiacov cítite

Ak nechcete v chladnom období stále smrkať, mať studené nohy a ruky, či marodiť s chrípkou, rozhodne stojí za to trochu sa nad jedlom zamyslieť.  Vyberajte si jedlá, ktoré sú vhodné na zimu, neochladzujú a navyše podporia vašu celkovú imunitu. Toto nie sú teoretické poučky z múdrej knihy, ale moja vlastná skúsenosť. Pred rokmi som zmenila svoj jedálniček a vďaka tomu sa zlepšil môj život. Nemarodím, ani v zime nepriberám, cítim sa ľahko a plná energie.

Vráťme sa ale k receptu na pšenový nákyp

Pripravila som ho tak, aby bol bezlepkový a nebolo ho potrebné príliš sladiť. O to sa postará ryžové mlieko, ktoré sa fermentáciou ryže stáva prirodzene sladkým. Chuť krásne zvýrazní voňavá škorica a klinčeky. Dávam kúsok škorice vcelku, ale ak ju nemáte nevadí, pokojne pridajte mletú.

Do uvareného pšena stačí pridať 3 lyžice ryžového sladu alebo sirupu. Do nákypu dávam aj vlašské orechy, ktoré dodajú tuky a tým pádom aj viac lahodnosti. Orechy môžete zameniť za mandle, nákyp bude výborný aj s nimi. Trochu orechov si odkladám bokom, máličko dosladím kokosovým cukrom (keďže je sypký, preto nie sladom) a prevoniam škoricou. Mám tak jednoduchú posýpku, ktorá ešte zvýrazní chuť sliviek.

Môj tip: Ak nemáte čerstvé slivky, použite sušené. Len ich vopred namočte na hodinu do vody a tú potom zlejte.

Ingrediencie (používam 26 cm formu):

180 g pšena
600 ml ryžového mlieka
štipka soli
3-4 cm kúsok škorice vcelku alebo mletá škorica
3 klinčeky
100 g mletých vlašských orechov
3 PL ryžového sladu alebo sirupu
350 g sliviek
tuk na vymazanie plechu ( pre vegan verziu napríklad Alsan Bio alebo kokosový olej)

na posýpku:
trochu mletej škorice
1-2 ČL kokosového cukru


Potrebný čas: 30 minút príprava + 30 – 35 minút pečenie

 

Postup:

Pšeno opláchnite v studenej vode a sparte vriacou vodou. Ak máte jemné pšeno, spariť nemusíte. Potom ho dajte variť do ryžového mlieka so štipkou soli. Pridajte škoricu vcelku a klinčeky. Varte na miernom ohni približne 20 minút s pokrievkou s otvorom alebo mierne odkrytou.

Medzitým pomeľte orechy a 3 až 4 lyžice si odložte bokom. Orechy zmiešajte s troškou mletej škorice a kokosovým cukrom.

Trúbu nastavte na 180 stupňov.

Ďalej si pripravte slivky. Očistite ich, odkôstkujte a rozdeľte na polovice.

Z uvareného pšena vyberte škoricu a klinčeky a primiešajte k nemu ryžový slad a orechy.

Formu na pečenie vymažte tukom. Rozvrstvite na ňu rovnomerne pšenovú zmes, navrch poukladajte slivky rezom hore a trochu ich zatlačte dovnútra.

Nákyp posypte orechovou posýpkou a pečte 30 – 35 minút. Ja používam keramickú formu a posledných 5 minút nákyp pečiem v spodnej časti rúry. Ak máte plech, tak to robiť nemusíte.

Pšenový nákyp chutí dobre teplý aj studený. Len pozor, v teplom stave nebude držať tvar, tak ako na fotkách.

Dobrú chuť ♥

Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ma sledujete na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť @laskavevarenie. Rada budem vašu fotku zdieľať. Vďaka!

Bezlepkový nákyp zo pšena so slivkami

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.