Zelená šošovica nakyslo s pečenou zeleninou

Zelená šošovica nakyslo

Toto výborné jedlo je naozaj veľmi jednoduché, zdravé a lacné. Nie je to prívarok, preto v tomto recepte nepoužívam žiadne mlieko či smotanu. Takto pripravená šošovica má jemne nakyslú chuť. Batátové hranolky a pečená tekvica hokkaido majú zas chuť jemne sladkú a preto je to podľa mňa výborná kombinácia. Ja si k nim ešte dávam ďalšiu kyslú zložku a to kvasenú kapustu s mrkvou. Dodá mi extra porciu vitamínov a je skvelá pre správnu črevnú mikroflóru.

Ingrediencie na 2 porcie:

Šošovica:
1/2 hrnčeka suchej zelenej šošovice
1 menšia cibuľa
1 PL oleja
soľ
mleté čierne korenie
2-3 PL umeoctu
1 PL kukuričnej maizeny
1 PL sójovej omáčky (Shoyu alebo Tamari pre bezlepkový variant)

Pečená zelenina:
2 batáty
asi polovica menšej tekvice hokkaido
2 PL oleja vhodného na pečenie
1 PL omáčky Tamari
trošku mletého čierneho korenia
trošku sladkej červenej papriky


Potrebný čas: 45 min + namáčanie šošovice

Postup:

Šošovicu poriadne prepláchnite a namočte na 2 až 4 hodiny. Môžete ju variť aj bez namáčania, len to bude trvať o niečo dlhšie a namáčaná je tiež lepšie stráviteľná.

Zlejte vodu, v ktorej sa šošovica namáčala a varte v novej a to v približne dvojnásobnom množstve, ako je objem šošovice. Varte 15-20 minút bez soli, až kým nie je šošovica mäkká. Prebytočnú vodu zlejte, ak jej trošku ostane nevadí.

Počas varenia šošovice si pripravte zeleninu na pečenie. 

Zapnite trúbu na 200 stupňov. Batáty ošúpte a nakrájajte na hrubšie hranolky. Tekvicu nešúpte a nakrájajte na podobne veľké mesiačiky.

Zmiešajte olej s ostatnými ingredienciami na marinádu. Batáty dajte do neveľkej misky a premiešajte ich s celou marinádou. Potom ich poukladajte na plech tak, aby sa nedotýkali. Na voľné miesto poukladajte mesiačiky hokkaido tekvice. Potrite ich zbytkom marinády, ktorá ostala v mise. Pečte asi 20 – 25 minút.

Kým sa pečie zelenina, očistite si cibuľu a pokrájajte ju nadrobno. Opražte ju na osolenom oleji do ružova a pridajte k uvarenej šošovici. Krátko spolu prehrejte a dochuťte mletým čiernym korením. Pridajte kopcovitú lyžicu maizeny, ktorú dobre zmiešate v troške studenej vody. Dobre premiešajte a povarte 1 – 2 minúty.

Odstavte a jedlo dochuťte umeoctom. Dajte najprv dve lyžice a ak cítite, že chcete ešte kyslejšiu chuť, pridajte ďalšiu lyžicu. Ja ešte v závere dochucujem sójovou omáčkou Shoyu, keďže nazačiatku nedávam veľa soli.

Dobrú chuť

Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ma sledujete na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť @laskavevarenie. Rada budem vašu fotku zdieľať. Vďaka!

Šošovica nakyslo bez lepku a mlieka

Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.